Velika Britanija ulaže 100 miliona funti u razvoj svog AI modela

0
48
velika-britanija-ulaze-100-miliona-funti-u-razvoj-svog-ai-modela

PC Press Studio


PCPress.rs Image

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je obećala početnih 100 miliona funti za uspostavljanje radne grupe za model Fondacije. Tim će razviti veštačku inteligenciju koja čini zemlju globalno konkurentnom i radiće sa industrijom kako bi ovi sistemi bili sigurniji i pouzdaniji.

PCPress.rs Image

Velika Britanija podstiče napredak zemlje korišćenjem AI-a

Radna grupa je inspirisana jedinicom za vakcinu protiv COVID-19 u vreme pandemije. Grupa će direktno odgovarati i premijeru i tehnološkom sekretaru, a ovog leta će imati predsedavajućeg. Finansiranje dolazi zajedno sa otprilike 900 miliona funti u budžetu Ujedinjenog Kraljevstva koji je posvećen i exascale superkompjuteru i namenskim resursima za istraživanje veštačke inteligencije.

Velika Britanija želi da ima „suverenu“ tehnologiju veštačke inteligencije koja podstiče ekonomiju, izbegavajući etičke i tehničke zamke zbog kojih su stručnjaci pozvali na šestomesečnu pauzu u eksperimentima. Takvi modeli ponekad mogu biti netačni ili pokazuju čudno ponašanje, kao što je odbijanje da se odgovori na pitanja ili čak kritikovanje korisnika.

U određenoj meri, UK već ima veliko prisustvo u AI. Google-ov DeepMind tim sa sedištem u Londonu, na primer, proizvodi vrhunska istraživanja veštačke inteligencije. Međutim, pojedini sistemi u novijoj memoriji razvijeni su negde drugde, pa je tako ChatGPT delo OpenAI-a sa sedištem u SAD-u. Radna grupa teoretski drži britansku veštačku inteligenciju relevantnom uprkos ovom trendu prema tehnologijama nastalim u inostranstvu.

Izvor: Engadget

eFakture


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.