Vazdušne snage SAD-a će uložiti 6 milijardi dolara u razvoj AI-kontrolisanih dronova

0
63
vazdusne-snage-sad-a-ce-uloziti-6-milijardi-dolara-u-razvoj-ai-kontrolisanih-dronova

Telefoni 23/H1


PCPress.rs Image

F-22 i F-35 su dve najsavremenije i najsposobnije ratne mašine u američkom arsenalu. Oni takođe koštaju 143 miliona dolara i 75 miliona dolara po komadu. Suočen sa sve većim pritiskom Kine, koja je poslednjih meseci ubrzala svoje napore u nabavci konvencionalnog oružja, Pentagon je objavio program osmišljen da kao odgovor na to izgradi američku bazu za proizvodnju dronova.

PCPress.rs Image

XQ-58 avion ispunjava različite uloge

Kao deo tog napora, Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država je zatražilo skoro 6 milijardi dolara federalnog finansiranja u narednih pet godina za izgradnju flote XQ-58A Valkyrie aviona bez posade, od kojih će svaki koštati tri miliona dolara.

XQ-58 je napravljen kao prikriveni avion za pratnju da leti kao podrška F-22 i F-35 tokom borbenih misija, iako USAF vidi da avion ispunjava različite uloge prilagođavajući svoje instrumente i oružje svakoj misiji. To bi moglo uključivati akcije osmatranja i snabdevanja, pored napadanja neprijateljskih aviona u aktivnoj borbi. Ranije ovog meseca, Kratos je uspešno upravljao XQ-58 tokom tročasovne demonstracije u vazduhoplovnoj bazi Elgin.

Kongres će morati da usvoji budžet Ministarstva odbrane za narednu fiskalnu godinu pre nego što počnu radovi na izgradnji. Program XQ-58 će zahtevati početni izdatak od 3,3 milijarde dolara 2024. ako bude odobren.

Izvor: Engadget

PC Press Studio


Tagovi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.