Vaš idući mob će imati više RAM memorije od vašeg računala

0
57

Samsung je ovih dana objavio početak prodaje svojih prvih 16 GB LPDDR5 DRAM čipova za pametne telefone. Novi čip je 1,3 puta brži u odnosu na LPDDR4X RAM, i troši 20% manje energije u odnosu na 8 GB LPDDR4X čip, dok količina od 16 GB djeluje poput "overkilla", no je li to doista tako?

Telefoni s 16 GB već postoje, pa si već možete kupiti Galaxy S20 Ultra s tom količinom RAM-a, no dolazak čipa sa 16 GB ukazuje da će se ovo vrlo vjerojatno proširiti na čitavo tržište pametnih telefona, što znači da će vaš idući mobitel možda imati više RAM-a nego vaš PC.

Kao i uvijek do sada, kada god su se događale ove promjene u količinama RAM-a postavlja se pitanje što će vam uopće toliko gigabajta i nije li to pretjerivanje.

Odgovor je jednostavan. Mada će većina aplikacija i igara raditi s puno manje RAM-a, ovo omogućuje developerima da još više podižu ljestvicu performansi svojeg softvera, pa će razni programi i alati, a pogotovo igre još više izgledati i raditi kao na računalima. Uostalom neke igre tipa CoD Mobile već sada djeluju kao punokrvni PC naslovi, a to će u budućnosti biti još "nabrijanije".

I ono što je najvažnije, povijest razvoja hardvera za desktop računala i mobilne uređaje jasno ukazuje da developeri jedva čekaju da netko izbaci neki čip koji omogućuje još napredniju grafiku, fiziku i efekte poput ray tracinga, jer se mogu posvetiti razvoju softvera neometani ograničenjima. Budite sigurni da sve što hardveraš proizvede, softveraš može zaklati.

Stoga možete očekivati velika poboljšanja u igrama, AI-u, alatima za obradu videa i dakako kamerama, pa se ne morate brinuti oko toga da su vam na telefon nakalemili previše RAM-a samo zato jer to mogu. Sjetite se ovoga kad za recimo godinu dana počnete kukati da imate premalo RAM-a.

Original Article