Vaš Android telefon može automatski otključati vaš automobil – evo kako

0
86
vas-android-telefon-moze-automatski-otkljucati-vas-automobil-–-evo-kako

U suštini, odgovor na pitanje iz naslova je jednostavan: Android digitalni ključ za automobil omogućava vam da otključate i/ili pokrenete vaše vozilo koristeći Android telefon. Google je uveo ovu funkciju 2021. godine zajedno sa sistemom Android 12, samo godinu dana nakon što je Apple najavio CarKey. Podrška za ovu funkciju još uvek je relativno retka među modelima automobila, ali se očekuje da će se širiti i čak postati de facto standard kako industrija bude napredovala. To bi trebalo da bude ubrzano usvajanjem električnih vozila, jer njihovi kupci očekuju visokotehnološke pogodnosti.

Kako, ipak, radi Android digitalni ključ za automobil? I koji telefoni i vozila su kompatibilni? Pokrićemo ta pitanja u ovom vodiču, uključujući neke detalje koje možda niste uzeli u obzir.

Kako radi Android digitalni ključ za automobil?

Na hardverskom nivou, ova funkcija se uglavnom oslanja na dve tehnologije u modernim pametnim telefonima: NFC (komunikacija na bliskom polju) i/ili UWB (ultraširokopojasni). Verovatno ste upoznati sa NFC-om ako koristite Google Wallet u prodavnicama, ali je UWB manje uobičajen, uglavnom prisutan na skupim telefonima Google-a i Samsung-a. Pored ključeva za automobil, UWB takođe pomaže u Android-ovim Quick Share transferima fajlova.

Kada ispunite zahteve za uređaj i vozilo, ključ se generiše za Google Wallet ili Samsung Wallet koristeći aplikaciju proizvođača automobila, link putem e-pošte, ili u ređim slučajevima, glavnu jedinicu vozila (displej na instrument tabli). Ključevi bazirani na NFC-u zahtevaju da prevučete telefon ispred ugrađenog čitača, kao što je jedan u kvaki vrata ili sistemu za paljenje. UWB ima nešto duži domet, i omogućava nešto što Google naziva pasivnim ulaskom – što znači da će se automobil automatski otključati kada mu priđete, pokrenuti kada uđete, i/ili zaključati kada izađete. Ne podržavaju sva vozila UWB, ali ona koja to rade uvek nude NFC kao rezervu.

Radi sigurnosti, možete izabrati da onemogućite pasivni ulazak, ili da prebacujete između toga da li vaš telefon mora biti otključan da bi ključ radio. Ova poslednja opcija može biti ograničena na određene zadatke – možete zahtevati otključavanje telefona da biste ušli u automobil, ali ne i da biste ga pokrenuli kada ste u vozačkom sedištu.

Možete imati pristup daljinskim kontrolama za zaključavanje ili otključavanje automobila, aktiviranje alarma, ili otvaranje prtljažnika. Ovo zavisi od modela automobila, ali imajte na umu da sve Google-ove daljinske opcije koriste Bluetooth umesto NFC-a ili UWB-a. Ne možete koristiti Wi-Fi ili mobilne mreže, tako da nema upravljanja vašim automobilom sa drugog kraja grada ili zemlje.

Koji su zahtevi za digitalni ključ za automobil na Androidu?

Prva stvar je kompatibilan Android telefon. To znači:

Svi Google Pixel telefoni od Pixel 6 pa nadalje, uključujući Fold modele.

Mnogo Samsung S- i Z-serije telefona od Galaxy S21+ pa nadalje. U principu, postavljanje Digitalnog Ključa vršite u Samsung Wallet aplikaciji.

Drugi odabrani uređaji koji koriste Android 12 ili noviji. Proverite web stranicu proizvođača vašeg telefona.

Što se tiče vozila, ona moraju specifično podržavati ključeve zasnovane na Androidu, kako u pogledu bežičnih čipova tako i softvera. Ako niste sigurni da automobil to podržava, proverite web stranicu proizvođača za bilo kakve reference na digitalne ključeve, ili pitajte lokalnog prodavca da li je opcija dostupna u vašoj zemlji.

Koja vozila podržavaju digitalni ključ za automobil na Androidu?

Android phone can automatically unlock your car

Iako mnoga vozila još uvek nemaju nikakvu podršku za digitalne ključeve, bilo zasnovane na Androidu, Apple-u ili vlasničkim rešenjima, broj proizvođača automobila koji imaju barem jedan kompatibilan model je značajan. Zapravo, više ne postoji jednostavan način za praćenje, tako da ćemo jednostavno navesti sve glavne marke sa nekim oblikom digitalnog ključa. Budite sigurni da proverite Android kompatibilnost ako je to važan faktor prilikom kupovine.

Read More