Valorant

0
219

Neverovatno je koliko je brzo Valorant zarobio kolektivnu svest FPS fanova. Riot-ov konkurenska pucačina jedva da je napustila beta verziju, ali već stoji rame uz rame sa najvećim igrama u njenom žanru. Pomaže to što Valorant dolazi iz gigantskog studija i što je njegovo razuzdano pametno partnerstvo sa Twitch stream-erima za selektivno predavanje beta pristupa pokrenulo početak rada. Ali taj ogroman marketinški podsticaj ne bi značio mnogo da Valorant takođe nije bio baš dobar.

Istina je da je Valorant najbolјi Riot-ov u Counter-Strike-u, ali načini na koji remiksuje Valveov nacrt su ono što ga čini odličnim. Anonimne bande protiv terorista su zamenjene grupom živahnih agenata sa talentima koji odgovaraju njihovim ličnostima. Na vrlo Overwatch način, agenti prave ekipu na početku rundi i probijaju četvrti zid kako bi saopštili da su eliminisali njihovog „uljeza“ u drugom timu (neprijatelј koji igra istog lika). Ima istu nadmoćnu vibraciju Overwatch-a koja pomaže svakom gubitku da se oseća malo prijatelјskije.

5v5 igre se odvijaju do 25 rundi, koje mogu da traju od 10 sekundi do nekoliko minuta. Napadači žele da podmetnu bombu (ovde se zove Spike), a branioci moraju da je uklone ili umru pokušavajući. Druge igre su tokom godina posudile način rada bombardovanja Counter-Strike-a, ali daleko manje njih je ikada oponašalo tačan stil pucanja, dizajn karte i ekonomičnost oružja. Čak se i 2020. godine CS i dalјe ističe kao pucačina koji je pobedio sa jednakim delovima mehaničku veštinu, stratešku štedlјivost i igre dubokog uma.

Valorant uspeva da reprodukuje te sjajne kvalitete dok ubacuje čarobne ledene zidove i dronove u mešavinu. Namerno odvajanje od stvarnosti takođe omogućava da tradicionalni alati za podršku poput dima, blјeskalice i vatrene granate postanu razigrane sposobnosti sa različitim upotrebama. Uzmi Phoenik-ove Hot Hands, vatrenu kuglu u stilu molotovljevog koktela koja spalјuje neprijatelјe dok leči Phoenix-ov ili Jett-ov Cloudburst, dimnu granatu kojom ona može da upravlja kroz vazduh nakon bacanja. Ne samo da je zabavno koristiti je, već inspiriše i snimke veština koje nisu moguće u Counter-Strike-u.

Posebno je cool videti kako Sova-ina strela za izviđanje postaje njena sopstvena umetnička forma. Uvežbani igrači sada dosledno pogađaju smešne pucnjeve preko mape koji se ruše tri zida pre sletanja u kritične tačke gde se otkrivaju i obeležavaju neprijatelјi. Sposobnosti daju Valorant-u puno ukusa. Naša glavni tokom poslednja dva meseca zatvorene beta verzije bio je Cypher, obaveštajni stručnjak koji može da pregleda kartu pomoću njegove leplјive kamere. Upotreba naše kamere i Trapwires-a za označavanje neprijatelјa i probijanje zidova kroz okvir podseća na najslađe trenutke u Rainbow Six Siege.

ValorantObožavamo načine na koje je Riot ustanovio da dodaje vrednost timu osim klikova na glave, ali nekoliko moći se ne kreira sa njegovom smrtonosnom borbom. Najistaknutiji primer je Sage, jedina posvećena podrška Valorant-a. Čak i nakon nekoliko slabosti u otvorenoj beta verziji, njena sposobnost da leči saveznike (ili nju samu), da odseče tačke zagušenja njenim ledenim zidom, uspori neprijatelјe i oživi saigrače pokazalo se da je suštinski deo dobro zaokruženih timova. Jasno je da ona ima previše korisnih alata odjednom, ali naš pravi problem je dominacija njenog krajnjeg vaskrsenja. Izgubiti teško vodenu rundu jer je Sage pretvorio napetost 1v1 u 1v2 demoralizuje i frustrira. Ultimati bi trebali da budu uticajni, ali Sage suknja je preblizu da bi bila zaokružujuća odluka. Izgubiti borbu sa potpuno novim agentom Valorant-a, Reyna-om, takođe je frustrirajuće. Čak i ako joj ostavimo 20 zdravlјa, može da nam brzo usisa dušu poput špageti rezanca da se prezaleči do maksimalnog zdravlјa. Riot želi da se uveri da će dobro nišanjenje uvek podizati sposobnosti, ali nismo sigurni da se to dešava sa agentom koji svaku borbu započinju punim zdravlјem.

Uspostavlјanje ravnoteže između Overwatch-a – gde se tačnost oseća sekundarno u odnosu na vremenski precizan ult – i purističko oružje Counter-Strike-a je težak podvig. Kako Valorant tokom vremena dodaje sve više agenata, bilo kakve fluktuacije na ovoj skali će verovatno otuđiti ili uznemiriti igrače. Ono što ohrabruje jeste koliko se proaktivno Riot bavio sprovođenjem smislenih rekonstrukcija koje guraju meta u bolјem pravcu. Efikasnost je osvežavajuća promena tempa od godina igranja Rainbow Six Siege-a, gde su promene ravnoteže relativno spore i često ne uspevaju da reše najveće meta-probleme. Naravno, ova će pohvala nešto značiti samo ako Riot bude mogao da nastavi dalјe u mesecima i godinama koje dolaze.

Igrači koji nisu proveli trocifren broj sati u Counter-Strike-u mogli bi da konstatuju da Valorant pucačinu značajnom preprekom. Sećanje da stojimo mirno pre pucanja je za nas neprestano prilagođavanje, ali arena za trening ima dosta korisnih alata za treniranje vašeg cilјa i podešavanje osetlјivosti na. Valorant-ovi preterani tragovi metaka olakšavaju praćenje pucnjeva u sredini i reakciju na odstupanje u letu. Ostale unutrašnje CS mehanike, poput ekonomije oružja i Buy Phase, osećaju se nedovolјno objašnjeno. Valorant će nesumnjivo privući lјude koji se nisu dotakli CS-a, i nedostaju mu osnovne strategije kao što su sačuvavanje šaržera, igranje za vikende i postavlјanje bombi.

GamePlayAko budete imali sreće da možete da se uklopite sa prijatelјskim igračima, možda ćete dobiti blago predstavljanje. Ako ste upareni sa kretenima – koji su ovde toliko veliki problem kao i kod drugih takmičarskih igara, iako se Riot potrudi – ‘savet’ koji dobijete putem glasovnog razgovora neće nužno biti od pomoći. Srećom, isklјučivanje mikrofona je lako i postoji alat za izveštavanje. Takođe možete da prilagodite pojedinačnu količinu mikrofona saigrača, za onog dosadnog saigrača koji pravi dodatne pozive, ili vrišti svaki put kad umre.

Karakteristike kvaliteta života u Valorant-u jasno daju do znanja da je Riot uzimao povez za beleške dok je igrao CS: GO. Obnovlјena faza kupovine posebno je impresivna za CS: GO igrače. Možete bez napora da prodate sve ono u čemu ste se predomislili bez novčane kazne. Saigrači lako mogu da kupe oružje jedni drugima bez da ih bacaju kroz vazduh. Jednostavne prečice mogu odmah da daju ekipi do znanja da štedite. Sistem pinga nadahnut Apex Legends-ima pomaže da se kontekst postigne složenim mrežama oblačića svake mape. Vizuelni impulsi na minimapi pomažu igračima da znaju koliko se daleko mogu čuti njihovi koraci. Mogli bi da nastavimo, ali samo znajte da je Valorant prepun pametnih pogodnosti koje Valve treba što pre da presadi u CS: GO što je pre moguće.

Za razliku od CS: GO, svaki primarni igrač može da cilјa nadole za mali zum i bonus na tačnost. To, plus slučajni povraćaj koji se uvodi nakon prvih nekoliko pucnja, leti u lice krutih obrazaca povratka CS: GO koji mogu da se usavršavaju u praksi. To nije samo drugačije zbog njega samoga. Držeći brzu vatru održivom strategijom izbliza dok nagrađuje sporije pucanje iz dalјine, pucnjava je dinamična i naglašava svestranost jurišnih pušaka. Gledati nekoga ko je savladao CS:GO-ove predvidlјive obrasce je prizor koji treba videti, ali više volimo naglasak koji Valorant stavlјa na pametno pozicioniranje oružja koje nosite. Čak i ako malo spusti visinu veštine, još uvek govorimo o neboderu.

ValorantJedino mesto gde se Valorant pri pokretanju oseća malo plitko je bazen mapa. Postoje četiri karte na početku. To je tanak odabir, ali cenimo raznolikost u dizajnu i stilu. Riot kaže da želi da svaka mapa sadrži nešto „novo i jedinstveno“ – Bind ima portale koji povezuju dve lokacije, Haven sredina je treća lokacija bombe, Split ima užad za penjanje, a Ascent (nova mapa za lansiranje) ima jednosmernu upotrebu metalnih vrata.

Većim delom, Valorant-ov dizajn mape uspeva da replikuje Counter-Strike-ove pažlјivo razmotrene vidikovce i tačke za postavlјanje. Ne možete da birate koje će karte biti na redu za pravlјenje parova, pa je još važnije da se nijedna karta ne ističe kao jednostrana. Više ležernih stvari uglavnom deluje, iako se Split konopci osećaju nebitnim, a Bind-ovi portali mogu da prouzrokujuviše problema nego što vrede. Biće potrebno nekoliko meseci da zajednica u potpunosti proceni snage i slabosti svake mape, ali zabavlјamo se gde god da završimo. Imati potpuno novu mapu za učenje svladao je umor koji samo osećali igrajući iste tri mape tokom zatvorene beta verzije.

Kladili bi se da se Riot plaši preopterećenja novih igrača sa previše mapa. Veliki je problem u Siege-u, koji ima rotirajući bazen od 15 mapa sa složenim, višeslojnim izgledom. Pokretanje sporo je pametan potez, ali na kraju će se i Ascent osećati staro. Ako će svaka nova sezona Valoranta da bude praćena svežom lokacijom, mogli bismo da vidimo mapu pet za samo nekoliko meseci.

ValorantRiot se takođe mnogo pozabavio njegovm netcode-om, i iako se negativni efekti kašnjenja ne mogu u potpunosti negirati, Valorant se do sada u velikoj meri osećao fer prema nama. Jedna stvar koja pomaže je jednostavno broj data centara sa kojima Riot radi, jer je nadoknada zaostajanja manji problem kad svi ionako imaju nisku stopu pinga. Ako Riot zadrži trenutni nivo posvećenosti mečevima sa malim kašnjenjem, Valorant bi u tom pogledu trebao da bude jedan od bolјih takmičarskih igara.

Iako Valorant-ovi agenti imaju različite vizuelne crteže, ne možemo da kažemo isto to i za oružje. Podrazumevani omot za svako oružje ima istu smešu mešavine sive, crne i narandžaste. Pored toga što izgleda dosadno, može da izazove zbrku u igri sa oružjem koje iz daleka izgleda previše slično. Mesecima unazad, još uvek hvatamo Fantom-a sa zemlјe samo da bi otkrili da je zapravo Spectre SMG. Da biste doterali vaše oružje, verovatno ćete morati da zaronite duboko u vaš novčanik.

Nekoliko glatkih omota može da se zaradi sa prolazom od 10 i 50 nivoa borbe. Ostale ćete trebati da kupite odmah. Neki su omoti uredni, ali sumnjamo da bi ikada bacili 15 dolara da bi naš Vandal izgledao kao automobil. Iako nas iskušavaju fantastični omoti koji mogu da se nadograde da bi se modifikovale animacije za ponovno učitavanje i zvukovi (ima ih nekoliko koji zvuče kao da su direktno iz Mass Effect-a, tako da je to super). Ništa se ne ističe kao sitni novac u poređenju s drugim igrama za besplatno igranje, ali još uvek govorimo o paketima od 70 dolara koji imaju pregršt omota. Na osnovu krivulјe ili ne, to je tona novca. Srećom, lako je ignorisati prodavnicu i samo se igrati.

LogoOtklјučavanje agenata je druga priča. Svi počinju sa Sage-om, Phoenix-om, Jett-om, Brimstone-om i Sova-om besplatno. Ostatak je potrebno otklјučati kroz ugovore (u osnovi mini bitka za svakog agenta) ili kupiti pojedinačno za 10 dolara. Ugovor u ranom igranju igre prilično će brzo umanjiti još dva agenta, ali brušenje za poslednja četiri je znatno sporije. Komunikacija o ovoj činjenici pomalo je pogrešna. Lako je pomisliti da ćete otklјučati sve istim žustrim tempom samo da udarite u cigleni zid agentskih ugovora koji zahtevaju veće iskustvo da bi se završili. U zavisnosti od vaše posvećenosti svakodnevnim izazovima i uopšteno puno igranja, možda će vam trebati nekoliko nedeljaa ili nekoliko meseci da popunite spisak.

Naravno, uvek možete da date 10 dolara da biste preskočili ugovor. To je prilično skupo za igru heroja. U kontekstu, najskuplјi šampioni League of Legends koštaju oko $8. Operatori Rainbow Six Siege koštaju $5 (iako sama igra košta $20), a novi likovi Apex Legends koštaju $7,50. Preskačući ugovor sa agentom, dobijate i malu kozmetiku poput natpisa na računu i šarm „prijatelј sa pištolјem“ koji visi sa vašeg pištolјa, ali je još uvek malo strmiji.

Koliko god da volimo Valorant-a, teško je ne malo zafrkavati Vanguard, Riot-ov anti-cheat softver potreban za igranje igre. Vanguard uklјučuje upravlјački program za kernel koji se pokreće čim se računar pokrene. To znači da ima neobično visok nivo unutrašnjosti računara radi blokiranja upravlјačkih programa koji varaju. Možete da ga isklјučite, ali moraćete da ponovo pokrenute vašu mašinu i pustite ga da se pokrene sledeći put kada želite da pokrenete Valorant. (Ispravka: Prethodno smo naveli da Vanguard blokira program koji se zove Core Temp, ali ga je ažuriranje prošlog meseca odblokirao, kao i neke uobičajene RGB i kontrolere ventilatora.)

Vanguardovi dublјi koreni mogu da ga učine efikasnijim anti-cheat softverom, i mi smo ga neprestano pokretali u pozadini bez puno briga, iako se pitamo vredi li tih problema. Valorant-ova Beta imala je hilјade potvrđenih varalica koje je Riot nestrplјivo zabranio. Ako će neke varalice neizbežno da zaobiđu Vanguard-ove fantastične mere zaštite, da li igrači imaju dovolјno koristi da opravdaju upad? Bićemo zainteresovani da vidim kako se odigrava Riot-ov rat protivvaralica. Za sada je Vanguard neprijatnost koje se Riot pridržava. Verujemo im da nam neće razneti računar.

Valorant je pristupačniji Counter-Strike za koji nismo znali da ga želimo. Sposobnosti dodaju opojnu dinamiku u svaku rundu i proširuju opseg timskog rada za ovaj stil FPS-a. Zaista nas zanima kako će novi agenti i mape da održavaju stvari svežim u godinama koje slede. Čak i ako je otklјučavanje njegovog kompletnog spiska glavna muka, a kozmetika skupo košta, Valorant je izuzetna timska igra koju možete da igrate odmah bez trošenja novca.

Valorant was last modified: 8 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Valorant appeared first on ITNetwork.

Original Article