Vakum posuda isporučuje lek kroz obraz 

0
57
vakum-posuda-isporucuje-lek-kroz-obraz 

Istraživači sa ETH (Federal Institute of Technology) u Cirihu u Švajcarskoj razvili su alternativu injekcijama kao način za isporuku lekova minimalno invazivno u krvotok. Vakuum posuda koju su kreirali ovi istraživači inspirisana je sisaljkama hobotnice i pričvršćuje se na sluzokožu unutrašnje strane obraza.

PCPress.rs Image

Posuda ostaje na mestu jer se stvara vakuum kada je pacijent pritisne na svoj obraz. Ovaj vakuum pomaže u istezanju tkiva, čineći ga propusnijim za lekove. Usisna posuda takođe izlaže sluznicu dodatnom reagensu koji se zove pojačivač permeabilnosti, koji fluidizuje ćelijske membrane sluzokože, omogućavajući peptidima da lakše prolaze kroz sluznicu. U dosadašnjim testovima, gumene čašice su proizvele uspešnu isporuku lekova u krvotok, a volonteri su ih opisali kao poželjnije od injekcija. 

Niko ne uživa u injekcijama, ali za neke ljude one su izvor terora. Ovo je češće kod dece, ali mnogi odrasli takođe imaju strah od igala. Štaviše, za ljude koji moraju redovno da uzimaju lek, dobijanje ponovljenih injekcija nije zabavno, sa ponovljenim traumama na mestima injekcije. Međutim, često ne postoji laka zamena za injekcije, posebno za lekove koji obično nisu pogodni za oralnu, inhalacionu ili transdermalnu primenu, kao što su peptidi. 

Ovaj najnoviji pronalazak je pokušaj da se takvi lekovi isporuče na minimalno invazivan način, kroz unutrašnji zid obraza. Koncept je rođen kada je jedan od istraživača primetio pola zrna bibera zalepljeno za unutrašnju stranu njegovog obraza tokom obroka, što mu je odjeknulo kao način da pričvrsti posudu napunjenu lekom na klizavu oralnu sluzokožu. Međutim, sama oralna sluzokoža nije posebno podložna davanju lekova, jer njena gusta priroda predstavlja barijeru. 

Da bi to zaobišli, istraživači su kombinovali usisni efekat čašice, koji donekle rasteže tkivo, potencijalno povećavajući njegovu propusnost, sa dodatnom supstancom koja se zove pojačivač propusnosti koja čini tretirane ćelijske membrane propusnijima. Ova kombinacija je rezultirala uspešnom isporukom lekova kroz sluzokožu. 

Međutim, tehnologija je zahtevala fino podešavanje, koje su istraživači izveli koristeći post mortem sluzokožu svinje kao krevet za testiranje. „Morali smo da saznamo koja je geometrija i koliki je vakuum bio potreban da bi se vakuumska čaša držala na mestu na sluzokoži obraza i da je dovoljno rastegnemo bez izazivanja bilo kakvog oštećenja“, rekao je Klein Cerrejon, istraživač uključen u studiju. 

Izvor: medgadget.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.