Užurbana utrka za tabletom koja će liječiti koronu

0
202

U demokratskim državama nikada čitavo stanovništvo neće biti procijepljeno, a niti jedno cjepivo nikada neće biti 100 posto uspješno u prevenciji, što znači da će nas COVID-19 i buduća slična virusna oboljenja još dugo vremena tlačiti.

Iz tog razloga vlada SAD-a odučila je pokrenuti program pod nazivom Antiviral Program for Pandemics (APP) za koji će inicijalno uložiti tri milijarde dolara s ciljem razvoja antivirusnih lijekova za liječenje COVID-19 bolesti.

Direktor Nacionalnog instituta za alergijske i zarazne bolesti (NIAID) Anthony Fauci, objašnjava da je cilj APP-a razviti oralni antivirusni lijek koji će se moći uzimati kod kuće nakon pojave prvih simptoma bolesti.

"Probudim se ujutro, ne osjećam se dobro, imam suho grlo, izgubio sam osjet mirisa i okusa. Nazovem svojeg liječnika i kažem – imam COVID-19 i trebam lijek na recept", opisuje Fauci jednostavan način na koji bi pacijenti trebali doći do lijeka za koronu.

U svijetu se već duže vrijeme razvijaju razni lijekovi koji manje ili više pomažu u liječenju COVID-19 bolesti, no oni su jako limitirani po učinkovitosti i dostupnosti jer su skupi i mogu se davati isključivo intravenozno.

Znanstvenici kažu da je jako veliki izazov razviti antivirusne lijekove, čiji cilj je spriječiti replikaciju virusa unutar zaraženog domaćina, što je puno lakše reći nego učiniti.

Budući da virusi otimaju naše prirodne stanične funkcije kako bi se replicirali, učinkoviti antivirusni lijek mora poremetiti neki dio životnog ciklusa virusa, a da ne naruši nijedan mehanizam od vitalnog značaja za naše zdravlje.

Do sada su se pojavljivali neki lijekovi koji su obećavali liječenje, među kojima su najpoznatiji bili Tamiflu i Remdesivir, no nisu uspjeli postići neke veće rezultate, a i Svjetska zdravstvena organizacija sumnja u njihovu učinkovitost.

Među lijekovima koji se nalaze u fazi razvoja najviše obećavaju Molnupiravir i Pfizerov PF-0732133.

Molnupiravir koji je razvio spinoff Sveučilišta Emory DRIVE (Drug Innovation Ventures at Emory), trenutno se nalazi u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i ukoliko se pokaže uspješnim trebao bi biti odobren od strane FDA prije kraja godine.

Pfizerov lijek s kodnim imenom PF-07321332 je prvi lijek u kliničkoj fazi ispitivanja koji je dizajniran da se uzima oralno, a u razvoju se nalazi već više godina te je trenutno jedini koji udovoljava zahtjevima američkog APP programa, dakako ako se u finalnim kliničkim testovima pokaže da je doista učinkovit u liječenju Covida.

"Inhibitori proteaze vežu se za virusni enzim, sprečavajući replikaciju virusa u stanici", kaže Pfizer, objašnjavajući mehanizam koji stoji iza njegovog novog antivirusnog lijeka. „Inhibitori proteaze bili su učinkoviti u liječenju drugih virusnih patogena poput HIV-a i virusa hepatitisa C. Trenutno ponuđeni terapijski lijekovi koji ciljaju virusne proteaze obično nisu povezani s toksičnošću i kao takva, ova klasa molekula potencijalno može pružiti dobro podnošljive tretmane protiv COVID-19."

Do kraja godine će biti dovršene faze 2 i 3 kliničkog ispitivanja i tada će se znati je li Pfizerov lijek doista učinkovit, a sličan lijek s kodnim imenom S-217622 koji se također temelji inhibitorima proteaze, razvija i japanska tvrtka Shionogi koja se nalazi fazi 1 kliničkog testiranja.

Ukoliko se pojavi lijek koji će liječiti virusne infekcije, to će biti velika stvar koja će spriječiti hospitalizacije i smrti zaraženih Covidom-19 te doista stati na kraj pandemiji.

Original Article