Uvodnik: Taylor Swift ispred ChatGPT-a

0
56
uvodnik:-taylor-swift-ispred-chatgpt-a

Britanski Tajm još od 1927. bira ličnost godine. Svoju avangardnost su pokazali 1982. kada je za „čoveka godine“ izabran – kompjuter. Mislio sam da će ove godine prestižnu titulu dodeliti ChatGPT-u, ali pobedila je Taylor Swift – zabava je u današnjem svetu uvek važnija od nauke. Ja nemam dileme – ChatGPT je „čovek godine“, ili makar „dete godine“. Kada poraste zvaće se AGI, Artificial General Intelligence.

PCPress.rs Image

Kako je davne 1897. godine napisao Mark Tven, „Realnost je mnogo čudnija od fikcije. Jer, fikcija mora da se drži onoga što je moguće. Realnost ne mora“. Da nas je neko pitao kojim će redom mašine zamenjivati ljude, pomislili bismo da će najpre „stradati“ oni koji rade jednostavne poslove, kao što je branje jabuka ili vožnja automobila, a da će tek na kraju biti ugroženi „kreativci“, ljudi koji pišu knjige, pesme, snimaju filmove, komponuju muziku… Najzad, elektronski mozgovi brzo računaju, ali umetnost je ipak rezervisana za čoveka.

Godina čije poslednje dane ispraćamo pokazala je upravo suprotno – i dalje je teško, a naročito skupo, napraviti robota koji bere voće, dok vas robot-pesnik košta 20 dolara mesečno, ako hoćete da pesme budu malo bolje; inače je besplatan. Da li ChatGPT i Copilot pišu dobre pesme? Ne bih se usudio da to tvrdim, ali poe­te su često avangardne i ne razume ih svako na isti način. Recimo, kad tražim novogodišnju pesmicu za naše čitaoce, dobijem: „Nova godina, želje sjaji / PC Press s vama korak pravi“. Nema rime ni u tragovima. A onda shvatih da se pesma rimuje kada je prevedete na engleski: „New Year’s here, wishes bright / PC Press with you, steps just right“. Bolje pes­mice na srpskom će možda doći do sledeće Nove godine – ovi modeli uče strane jezike sami od sebe, i potrebno im je malo vremena da se snađu. I još malo procesorske snage…

Previous articleHuawei blizu zarade od 100 milijardi dolara
Next articleLG Electronics predstavlja revolucionarne OLED gejming monitore

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.