Uređaj prepoznaje marihuanu iz daha

Analizator daha koji prepoznaje količine unešenog alkohola u organizam odavno se koristi, posebice u prometnoj policiji i gotovo svaki vozač je barem jednom puhao alkotest.

Obzirom na sve veću uporabu marihuane, posebice u SAD-u i drugim zemljama u kojima je korištenje u rekreativne svrhe legalizirano, prometna policija ima potrebe za uređajem koji će omogućiti brže i jednostavnije testiranje vozača za koje sumnja da se nalaze pod utjecajem marihuane ili hašiša, obzirom da se do sada testiranje provodilo isključivo uzimanjem uzoraka krvi, urina ili kose, što nije pogodno za primjenu na terenu.

Znanstvenici Odjela za kemiju na Swanson školi inženjerstva koja se nalazi u sklopu Sveučilišta u Pittsburghu razvili su analizator daha koji je u stanju mjeriti razine THC-a, odnosno psihoaktivne tvari kanabisa iz daha.

Analizator daha je razvijen korištenjem ugljičnihnanocijevi koje su 100.000 puta tanje od ljudske vlasi. Molekula THC-a, zajedno s drugim molekulama u dahu povezuje se s površinom nanocijevi i mijenja joj električna svojstva. Brzina kojom se električnoj struji vraćaju osnovna svojstva signalizira je li u dahu prisutan THC. Nanotehnološki senzori u stanju su detektirati THC u razinama koje su usporedive ili bolje od masene spektrometrije, koja se smatra standardom u detekciji THC-a.

Znanstvenici kažu kako do sada ovakav THC test nije bilo moguće napraviti jer poluvodičke ugljične nanocijevi nisu uopće postojale do unazad nekoliko godina, a za učenje analizatora daha u prepoznavanju THC-a koristili su i strojno učenje, pa je prototip u stanju prepoznati THC čak i u nazočnosti drugih supstanci poput alkohola.

Zanimljivo je da je u razvoju prototipa analizatora daha uz kemičare Sveučilišta u Pittsburghu pod vodstvom Seana Hwanga, sudjelovao i Ervin Sejdić (na slici gore lijevo), profesor električnog i računalnog inženjerstva na Swansonu, koji je rođen 1979. godine u Bosni i Hercegovini.

Original Article