Upoznajte novi Koenigsegg elektromotor od 800 ks po imenu Dark Matter

0
52
upoznajte-novi-koenigsegg-elektromotor-od-800-ks-po-imenu-dark-matter

Predstavljanje novog modela Koenigsegg Gemera odjeknulo je u čitavom automobilskom svetu, a promene i revizije u inženjeringu ovog samoproklamovanog megaautomobila daju njegovoj inovativnosti još veći značaj, poput činjenice da je 3 elektromotora sada zamenio samo jednim. Taj jedan motor je novi Koenigsegg elektromotor po imenu „Dark Matter“ i on će novom modelu Gemera isporučiti 1.400 ks, a dolazećoj verziji sa V8 motorom koja je nedavno najavljena omogućiće neverovatnih 2.300 ks. Njegov doprinos: 805 ks i 1.250 Nm obrtnog momenta.

Čudo inženjeringa, motor sa „raksijalnim fluksom“ kako su ga nazvali u kompaniji Koenigsegg, dolazi sa 6-faznom tehnologijom i predstavlja najmoćniji elektromotor u automobilskoj industriji. Rezultat toga je da jedan motor koji je težak manje od 40 kg čini automobil lakšim i agilnijim, pored toga što ga čini ludački snažnim.

Sa Dark Matter motorom, nova Koenigsegg Gemera je svestranija nego ikada, nudeći moćnu električnu propulziju na sva četiri točka pored sposobnosti svog SUS motora i luksuznog enterijera koji prima četiri osobe. Novopredstavljena Gamera će biti prvi Koenigsegg model sa Dark Matter motorom koji će svoj potencijal pokazati na putu i predstavlja novo poglavlje u priči o dugo očekivanoj Gemeri čija koncept verzija je predstavljena 2020. godine.

Proizvodnja Gemere će početi krajem 2024. godine u Koenigseggovom novom Gripen ateljeu, a isporuke će krenuti početkom 2025. godine.

Read More