Upoznaj idealan posao u elektroenergetici

0
72

Brojni studenti sa zagrebačkih fakulteta ovog će svibnja ponovno dobiti priliku upoznati neke od najatraktivnijih domaćih poslodavaca, među kojima se posebno ističu upravo oni u području elektroenergetike i IT-a. Naravno, riječ je o Job Fairu, najvećem sajmu poslova u Hrvatskoj, koji tradicionalno organizira Fakultet Elektrotehnike i računalstva (FER), a koji okuplja i spaja tehnološke stručnjake i znatiželjne studente s ciljem upoznavanja, povezivanja te razmjene iskustava.

PROMO ČLANAK

Ovogodišnji Job Fair održat će se 11. i 12. svibnja u sportskoj dvorani Martinovka u Zagrebu, a na njemu će sudjelovati čak 134 poduzeća iz 14 različitih industrija, koja će osim predstavljanja svojeg poslovanja također imati priliku i upoznati brojne perspektivne studente, među kojima se zasigurno kriju i njihovi budući zaposlenici. Tijekom dvodnevnog događaja očekuje se više od 5.000 studenata koji će pratiti ovaj događaj, naučiti nešto novo, ali i dublje zaviriti u područja svojih interesa u budućem poslovanju.

Uči i rasti lokalno, stvaraj globalno

A kada je riječ o najpoželjnijim domaćim poslodavcima, posebno se ističe glavni sponzor ovogodišnjeg Job Faira – Grupa KONČAR. Ovaj regionalni lider u elektroenergetici i visokotehnološkim rješenjima, sa stoljetnim iskustvom i globalno prepoznatim portfeljem, već dugi niz godina posebno njeguje tradiciju akademske izvrsnosti te ulaže iznimne napore u obrazovanje i razvoj domaćih stručnjaka.

Pritom blisko surađuje s najboljim domaćim visokoobrazovnim institucijama, zahvaljujući čemu zapošljava i razvija perspektivne mlade kadrove koji su jedan od najvažnijih faktora za ono čime se tvrtka najviše ponosi – vrhunskim proizvodima stvorenim isključivo vlastitim znanjem i alatima za tržišta diljem svijeta. Među dosadašnjim suradnjama svakako se ističe ona s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, koju sad nastavlja i najmlađi član Grupe, KONČAR – Digital.

Čeka te bogat i zanimljiv program

Već tijekom prvog dana sajma, u srijedu 11. svibnja, sve okupljene očekuje predavanje predstavnika najmlađeg, ali i najsuvremenijeg društva Grupe KONČAR, a riječ je o KONČAR – Digitalu. Na glavnoj pozornici Sportske dvorane Martinovka, od 11:30 do 12:00, predavači iz KONČAR – Digitala govorit će o tome kako se provodi research & development u energetici, a studenti će imati priliku saznati čime se tvrtka točno bavi te kako koriste Python i web tehnologije u ostvarivanju industrijskih IoT sustava. KONČAREVI inovatori također će govoriti i o razvoju procesnih aplikacija (SCADA sustavi, aplikacije u realnom vremenu), umjetne inteligencije, aplikacija proširene stvarnosti (računalna grafika, 3D modeli, Hololens), radu na EU projektima te edukaciji studenata kroz ljetne prakse i FER vještinu pod vodstvom KONČAR – Digitala. O svemu navedenom govorit će Miro Antonijević, voditelj Odjela za razvoj softvera i stručnjak za razvoj SCADA/IoT sustava te razvoj softvera u Python, Javascript i C# tehnologijama, a pridružit će mu se kolega Zlatan Sičanica, senior softverski inženjer, koji u energetsku domenu uvodi inovacije zasnovane na umjetnoj inteligenciji.

U četvrtak 12. svibnja u 10 sati, KONČAR – elektronika i informatika održat će radionicu za studente na temu novog multifunkcionalnog numeričkog zaštitnog releja generacije KONPRO 2, razvijenog i proizvedenog u KONČARU, upravo u suradnji s FER-om. Riječ je o uređaju zasnovanom na više-procesorskom sustavu, čija je programska podrška temeljena na Linux OS i grafičkom programiranju zaštitnih funkcija, a čije je izvođenje u realnom vremenu osigurano na DSP jezgrama. Uz jedinstven korisnički alat RMS nove generacije, sustav nudi niz suvremenih komunikacijskih protokola i sučelja.

Cilj radionice je upoznati zainteresirane studente s detaljima procesa razvoja pojedinih dijelova uređaja, pri čemu će imati priliku instalirati RMS korisničku aplikaciju, preko koje će se moći i sami povezati s uređajem. Ovu po mnogočemu zanimljivu radionicu vodit će inženjer u razvoju elektroničkih proizvoda i sustava Hrvoje Horvatek, stručnjak za razvoj novih i održavanje postojećih sustava u području elektroenergetike, odnosno proizvodnju i distribuciju električne energije. To podrazumijeva razvoj ugradbene elektronike, korištenje znanja automatike, razvoj novih algoritama te programiranje u višim programskim jezicima.

Nasuprot glavne pozornice, nalazit će se i izložbeni prostor KONČARA, gdje će biti predstavljeni neki od najsuvremenijih proizvoda, usluga i rješenja s posebnim naglaskom na digitalne tehnologije. Uz to, studenti će ovdje moći istovremeno saznati i nešto više o karijernim prilikama u jednoj ovakvoj visokotehnološkoj tvrtki koja na 130 tržišta diljem svijeta predstavlja simbol kvalitete, pouzdanosti i dugovječnosti.

A kada je riječ o povezanim društvima KONČARA i njihovim predstavnicima, studenti će osim navedenih stručnjaka također imati priliku upoznati i njihove kolege iz društava: KONČAR – Digital, KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori, KONČAR – Elektronika i informatika, KONČAR – Institut za elektrotehniku te KONČAR – Inženjering

Original Article