Unity će ipak da razmisli o svojoj novoj politici naknade

0
69
unity-ce-ipak-da-razmisli-o-svojoj-novoj-politici-naknade

Unity je izdao izvinjenje zbog “nesigurnosti i uznemirenosti koje je izazvala nova politika naknada” nakon njene najave prošle nedelje, i nagovestio da će “revidirati” tu politiku.

We have heard you. We apologize for the confusion and angst the runtime fee policy we announced on Tuesday caused. We are listening, talking to our team members, community, customers, and partners, and will be making changes to the policy. We will share an update in a couple of…

— Unity (@unity) September 17, 2023

U objavi na Twitteru/X, Unity je otkrio da su bili u razgovorima sa različitim zainteresovanim stranama, kako unutar tako i izvan kompanije, i da nameravaju da izmene spornu politiku. Iako specifične izmene nisu detaljno opisane, Unity se obavezao da će pružiti više informacija u narednim danima.

Politika naknada za radno vreme Unityja trebala bi da stupi na snagu 1. januara 2024. godine i nametnula bi naknadu od 0,20 dolara po instalaciji za svaku igru koja premaši 200.000 instalacija. Ovo je, naravno, izazvalo mnoga pitanja, s obzirom da je koncept “instalacije” u današnjem tehnološkom svetu pomalo nejasan. Na primer, da li će developeri biti naplaćeni za višestruke instalacije korisnika koji instaliraju, deinstaliraju i ponovo instaliraju svoje igre? I da li instalacije iz Xbox Game Pass-a ili članstva u PlayStation Plusu ulaze u naknadu?

Unity je pokušao da razjasni ove tačke, navodeći da će samo “sasvim nove instalacije” počev od 1. januara podleći naknadama. Ponovne instalacije, “prevarantske” instalacije, kao što su one iz botnets, kao i probne verzije, veb i striming igre, i instalacije u humanitarne svrhe neće biti predmet naknada. Unity je takođe tvrdio da promena “neće uticati na 90 posto njihove korisničke baze”.

Inicijalne izmene politike i naknadna pojašnjenja naišla su na značajan otpor iz zajednice developera. Kompanije širom sveta, uključujući developera Rust 2, Facepunch Studios, najavile su da neće koristiti Unity za buduće projekte. Neki, kao što je Massive Monster, čak su zapretili da će ukloniti svoju igru razvijenu u Unityju, Cult of the Lamb, 1. januara ako se izmene implementiraju.

Nivo besa i ljutnje zbog ove nove politike je postao toliko ekstreman da su kancelarije Unity u San Francisku i Austinu morale da se zatvore zbog ozbiljnih pretnji smrću koje su primili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More