Umjetna inteligencija – blagoslov ili prokletstvo? Velikani iz Silikonske doline u San Francisku raspravljali o pogledima na AI

0
110
umjetna-inteligencija-–-blagoslov-ili-prokletstvo?-velikani-iz-silikonske-doline-u-san-francisku-raspravljali-o-pogledima-na-ai

Na konferenciji „Asia-Pacific Economic Cooperation“, predsjednik Joe Biden i drugi globalni lideri proveli su nekoliko dana razgovarajući s titanim Silicijske doline o umjetnoj inteligenciji, tehnologiji koja se očekuje da će preoblikovati svijet, za dobro ili loše.

Iako je na raspolaganju bilo mnogo inteligentnih uma na spomenutoj konferenciji, nije bilo konkretnih odgovora na ključno pitanje: Hoće li umjetna inteligencija biti trampolin koji će ljudski rod katapultirati do novih visina, ili distopijska noćna mora koja će kulminirati u njegovom nestanku?

„Mrziću da koristim hiperbole, ali svijet se nalazi u prekretnici“, rekao je Biden u četvrtak na skupu direktora iz APEC-a. „Odluke koje donosimo danas oblikovat će smjer svijeta u narednim desetljećima.“

Nije iznenađujuće to što su većina tehnoloških izvršnih direktora koji su se pojavili na vrhu bili općenito optimistični u pogledu potencijala AI-a da oslobodi proboje koji će radnike učiniti produktivnijima i konačno poboljšati životni standard.

Nijedan nije bio optimističniji od Satye Nadelle, izvršnog direktora Microsofta, čija je softverska tvrtka uložila više od 10 milijardi dolara u OpenAI, start-up tvrtku iza AI chatbota ChatGPT.

Kao i mnogi njegovi kolege, Nadella smatra da će se AI pokazati jednako transformirajućim kao dolazak osobnih računala tijekom 1980-ih, uspon interneta tijekom 1990-ih i uvođenje pametnih telefona tijekom 2000-ih.

„Napokon smo dobili način interakcije s računalima putem prirodnog jezika. To je tehnologija koja nas razumije, a ne obrnuto“, rekao je Nadella na vrhu direktora. „Kako naša interakcija s tehnologijom postaje sve prirodnija, računala će sve više moći vidjeti i tumačiti našu namjeru i shvatiti svijet oko nas.“

Sundar Pichai, izvršni direktor Google-a, čija internetska tvrtka sve više prožima snažnim pretraživačem AI, također je optimističan u pogledu sposobnosti čovječanstva da kontrolira tehnologiju na načine koji će svijet učiniti boljim mjestom.

„Mislim da se moramo jako potruditi da je iskoristimo“, rekao je Pichai. „Ali to vrijedi za svaki drugi tehnološki napredak koji smo imali prije. To je vrijedilo za industrijsku revoluciju. Mislim da se možemo poučiti iz tih stvari.“

Enthusijazam koji Nadella i Pichai prepoznaju ogleda se i u investitorima koji se kladiti da će se AI isplatiti za Microsoft i Google. Ubrzani napredak u AI glavni su razlozi zašto su cijene dionica Microsofta i matične tvrtke Google, Alphabet Inc., porasle za više od 50% do sada ove godine. Ta dobit je ukupno donijela dodatnih 1,6 bilijuna dolara bogatstva dioničarima.

No, perspektiva izvan tehnološke industrije je opreznija.

„Svi su naučili napisati AI, ali stvarno ne znaju što s tim“, rekla je bivša državna tajnica SAD-a Condoleezza Rice, koja je sada direktorica Hoover Institution na Stanford University. „Vidimo da ima ogromne koristi. Ali ima i mnogo upozorenja kako se tehnologija može zloupotrijebiti.“

Robert Moritz, globalni predsjednik konzultantske tvrtke PricewaterhouseCoopers, rekao je kako postoje legitimne zabrinutosti oko „propasti“ učinaka umjetne inteligencije, posebno u vezi s mogućnošću zamjene potrebe za ljudima u širokom rasponu poslova.

Tvrtke su pronašle načine kako osposobiti ljude koji su izgubili posao u prošlim valovima tehnoloških potresa, rekao je Moritz, i to će se morati dogoditi ponovno ili „imati ćemo nesklad, koji će donijeti još više nemira, što si ne možemo priuštiti.“

San Francisco, domaćin APEC-a, računa na višemilijunske investicije u AI i povećanje broja zaposlenih u start-upovima poput OpenAI i Anthropic kako bi obnovio sreću grada koji se još uvijek bori s pomakom potaknutim pandemijom koji je doveo do toga da više ljudi radi od kuće.

„Ulazimo u proljeće još jednog inovativnog procvata“, rekla je gradonačelnica San Francisca, London Breed, ističući da je osam najvećih tvrtki usmjerenih prema AI-u u gradu.

Egzistencijalna prijetnja koju umjetna inteligencija predstavlja ljudskom rodu jedan je od razloga zbog kojih je tehnološki mogul Elon Musk potrošio dio svoje procijenjene imovine od 240 milijardi dolara kako bi lansirao start-up pod nazivom xAI tokom ljeta. Musk je imao zakazan razgovor o svojim nadama i strahovima u vezi s AI-om tijekom vrha direktora s izvršnim direktorom Salesforcea, Marcom Benioffom, ali je u četvrtak otkazao zbog sukoba koji nije naveden.

Izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman, predvidio je da će AI se pokazati „najvećim skokom naprijed od svih velikih tehnoloških revolucija koje smo dosad imali.“ Ali također je priznao potrebu za zaštitnim mjerama kako bi se zaštitilo čovječanstvo od egzistencijalne prijetnje koju predstavlja kvantni skok koji napreduje računalima.

„Stvarno vjerujem kako će svijet odgovoriti izazovima i svi žele činiti pravu stvar“, rekao je Altman.

FAQ

1. Šta je umjetna inteligencija (AI)?

Umjetna inteligencija (AI) je područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem računalnih sustava koji mogu izvršiti zadatke koji zahtijevaju ljudsku inteligenciju, kao što su prepoznavanje govora, rasuđivanje, učenje i donošenje odluka.

2. Kako umjetna inteligencija može utjecati na svijet?

Umjetna inteligencija ima potencijal za promjenu svijeta na više načina. Može poboljšati produktivnost ljudi, automatizirati procese, pružiti bolji pristup informacijama i donijeti značajne proboje u medicini, znanosti i drugim područjima.

3. Postoje li zabrinutosti oko umjetne inteligencije?

Da, postoji nekoliko zabrinutosti vezanih za umjetnu inteligenciju. Te zabrinutosti uključuju gubitak radnih mjesta zbog automatizacije, mogućnost zloupotrebe tehnologije i nedostatak jasnih smjernica i regulativa.

4. Kako se tehnološke tvrtke odnose prema umjetnoj inteligenciji?

Većina tehnoloških tvrtki, poput Microsofta i Googlea, optimistična je u pogledu umjetne inteligencije i vidi njezin ogroman potencijal. Te tvrtke ulažu znatne resurse u istraživanje i razvoj AI tehnologije.

5. Može li umjetna inteligencija predstavljati prijetnju ljudskom rodu?

Postoje različita mišljenja o tome može li umjetna inteligencija predstavljati prijetnju ljudskom rodu. Dok neki vjeruju da bi AI mogao imati negativne posljedice, drugi smatraju da je moguće kontrolirati tehnologiju i koristiti je za dobrobit čovječanstva.

Read More