Umetnički kolektiv MSCHF besplatno emituje filmove poput Barbie  

0
90
umetnicki-kolektiv-mschf-besplatno-emituje-filmove-poput-barbie- 

Umetnički kolektiv MSCHF ponovo pravi probleme na internetu. Za svoj najnoviji projekat, ASCII Theatre, grupa će svakodnevno emitovati novi popularni film u ASCII formatu koji svako može da gleda besplatno. Samo nalepite komandu na svoj Mac ili PC terminal i možete gledati filmove poput Barbie tačno onako kako, pa, praktično niko nije nameravao. 

PCPress.rs Image

ASCII umetnički filmovi nisu ništa novo i datiraju iz ranih dana interneta. Prave se pretvaranjem filma, kadar po kadar, u redove tekstualnih znakova. Umesto piksela, videćete tekst. Jedan od najpoznatijih primera je ASCII umetnička verzija originalnog filma Ratovi zvezda iz 1977. godine, koji je završio programer sa Novog Zelanda Simon Jansen 1997. godine i još uvek je dostupan na mreži. Takođe možete pronaći klipove ASCII filmova, kao što je Matriks, razbacane po celom YouTube-u. 

Ali dugometražni ASCII filmovi su retki, a MSCHF-ov ASCII teatar obećava da će emitovati novi naslov svakog dana. Nakon Barbie, pozorište će prikazati ASCII verziju horor filma Hereditari iz 2018. Pogled na trejler sajta otkriva ASCII verzije više popularnih filmova, uključujući Shrek, Pulp Fiction, The Shining, The Lion King, Star Vars i druge. 

Direktor marketinga MSCHF-a Met Štajner rekao je za Verge da kolektiv planira da zadrži ASCII teatar u životu „dok se ne ugasi“. Što se tiče zakonitosti takvog poduhvata, Štajner je delovao nesigurno u to: „možda? idk?” priznao je Štajner u mejlu koga je kontaktirao The Verge ranije ovog meseca. 

Pravna mutnost oko ASCII teatra je deo mamaca za MSCHF. Internet kolektiv je dobijao pisma o prekidu od strane više kompanija, a čak su ih tužile kompanije poput Vansa i Nikea zbog previše zabave sa zakonom o autorskim pravima

„Autorska prava su uvek bila konceptualno produktivna za nas. To je jedna od oblasti zakonske sive zone koja najviše utiče na ličnost. To je takođe mesto gde ljudi doživljavaju podmetanje restriktivnih sistema u svakodnevnom životu“, napisao je Štajner u mejlu . 

Produktivno ili ne, ASCII teatar verovatno krši zakon o autorskim pravima. „Čini se da ovaj najnoviji projekat krši pravo na izvedena dela vlasnika autorskih prava, što vlasniku autorskih prava daje pravo da spreči neovlašćene adaptacije dela zaštićenog autorskim pravima kao što je film“, napisao je Ksiiin Tang, docent prava na UCLA, za The Verge. 

Ali Tang nije uveren da će studiji proći kroz probleme sa tužbom. Stvarna šteta načinjena svakom filmskom studiju biće „mala“, pošto MSCHF ne naplaćuje gledaocima i svaki film emituje samo 24 sata. Takođe postoji (veoma mala) šansa da bi MSCHF mogao uspešno da argumentuje da ASCII filmovi potpadaju pod poštenu upotrebu, kaže Tang. 

Prema Zakonu o autorskim pravima, ako umetnički kolektiv izgubi na sudu, vlasnik autorskih prava može imati pravo na zakonsku odštetu — najviše 150.000 dolara. „S obzirom na to da će trajna stopa za angažovanje firme i pokretanje tužbe verovatno premašiti taj iznos, nejasno je kakva će novčana korist pripasti studiju za tužbu, posebno imajući u vidu ograničenu verziju i izloženost (24 sata) koju će svaki film imati“, primetio je Tang. 

Izvor: TheVerge

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.