Ukrajina krivi Rusiju za hakerski napad

0
166

Zlonamerni softver je tako dizajniran da napravi ozbiljnu štetu.

PCPress.rs Image

Hibridni rat

Ukrajina ne okleva da upire prstom nakon velikog sajber napada koji je zakočio desetine vladinih sajtova. Ukrajinsko ministarstvo za digitalnu transformaciju okrivilo je Rusiju za hakovanje, optužujući tu zemlju da vodi „hibridni rat“ koji bi trebalo da „destabilizuje“ već napetu situaciju i naruši poverenje u ukrajinsku vladu.

Iako zvaničnici nisu elaborirali dokaze koji povezuju napad sa Rusijom, Microsoft je podelio detalje koji sugerišu da je odgovorna neprijateljska nacija.

Centar za obaveštavanje o pretnjama kompanije primetio je da je kod bio čisto destruktivni malver prerušen u ransomware. Imao je poruku o otkupnini, bitcoin novčanik i šifrovani identifikator za razmenu poruka, ali ne i mehanizam za oporavak. Virus u stvari, briše glavni zapis za pokretanje i preuzima malver namenjen isključivo za oštećene datoteke. Sve poznate mete su u Ukrajini i ne postoje nikakve opipljive veze između ove kampanje i drugih grupa.

Rusija je negirala bilo kakvu umešanost u sajber napad. Portparol predsednika Putina rekao je da je Ukrajina sve vezala za Rusiju, “čak i vreme”. Rusija je dugo bila optužena da koristi sajber napade za ciljanje svojih političkih protivnika, uključujući Ukrajinu, SAD i evropske zemlje.

Microsoft je rekao da nije siguran u trenutnoj fazi, operacije hakovanja ili obima štete. Još nije jasno da li ima drugih žrtava u Ukrajini ili šire. Međutim, moguće je pretpostaviti da je vreme napada problematično, bez obzira na počinioca.

Ukrajina i njeni saveznici su mesecima zabrinuti zbog znakova nadolazeće ruske invazije, a SAD su 14. januara tvrdile da Rusija planira operaciju lažne zastave koja bi joj pomogla da opravda tu invaziju. Čini se da sajber napad pogoršava te tenzije i možda je oslabio infrastrukturu ukrajinske vlade u kritičnom trenutku.

Izvor: Engadget

The post Ukrajina krivi Rusiju za hakerski napad first appeared on PC Press.Original Article