Uhapšeno osam članova REvil ransomware bande

0
190

Tokom, velike akcije koju su u petak, na 25 lokacija u Moskvi, Sankt Petersburgu i Lipetsku, istovremeno sproveli ruski Federal Security Service (FSB) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije, uhapšeni su istaknuti članovi REvil ransomware grupe. Njih osmoro je već u subotu optuženo da su prekršili član 187 ruskog zakona, koji se odnosi na ilegalna plaćanja. Po ovom osnovu, optuženi mogu da dobiju do sedam godina zatvora, kao i da im bude izrečena novčana kazna od oko 13.000 dolara.

revil

Velika akcija

Tokom racije konfiskovano je 20 luksuznih automobila, 426 miliona rubalja, 600.000 dolara i 500.000 evra. Policija je takođe oduzela veliki broj računara, preko kojih je dobila pristup do nekoliko kripto novčanika (nije objavljeno koliko novca je bilo u njima).

REvil je jedna od najaktivnijih grupa sajber-kriminalaca. U poslednje vreme su izvršili nekoliko velikih napada, ne samo na kompanije, već i na državne institucije, uglavnom u SAD-u. Američko ministarstvo pravde tvrdi i da je ova grupa zarazila više od 175.000 računara ransomware softverom, kao i da su do sada od toga zaradili više od 200 miliona dolara.

Postavlja se pitanje zašto su Ruske vlasti (baš sada) odlučile da napadnu REvil grupu, iako to američke vlasti traže od njih već mesecima. Moguće je da je to sve deo „veće političke igre“ između SAD-a i Rusije, koja je prilično zaoštrena zbog situacije u Ukrajini. S obzirom da je REvil grupa na prilično visokom nivou prioriteta Amerikanaca, moguće je da Rusija ovim želi da smanji tenzije i da pokaže kako sarađuje sa njima. Iako sam ovaj čin neće imati veliki uticaj na ransomware pretnje, moguće je i da Rusija želi da ovim upozori druge ransomware grupe da nisu nedodirljive.

Izvor: ZDNet

The post Uhapšeno osam članova REvil ransomware bande first appeared on PC Press.Original Article