Ugašen Samsungov projekt punokrvnog Linuxa za telefone

Kako stvari stoje, dolaskom novog Android 10 operativnog sustava, Samsungovi telefoni više neće imati mogućnost korištenja testne beta inačice Ubuntu OS-a, što znači da je ambiciozni projekt dovođenja pune inačice Canonicalovog operativnog sustava ugašen.

Samsung je 2018. godine najavio da će svoj softver dovesti na višu razinu DeX projektom i omogućiti pojavu pune inačice Linuxa na svojim telefonima.

Iz tog razloga udružio se s Canonicalom, kako bi Ubuntu Linux distribuciju donijeli na DeX, što je trebalo omogućiti rad Linuxa na Galaxy S i Note telefonima.

Ta ideja je posebno oduševila zajednicu otvorenog koda, pa će ih sada jako razočarati kada čuju da je projekt obustavljen i odbačen.

"Hvala vam što ste podržali Linux u DeX beti. Nažalost, objavljujemo kraj našeg beta programa i više nećemo pružati podršku na budućim inačicama OS-a i novim uređajima", objasnio je Samsung u emailu poslanom registriranim korisnicima svojeg testnog programa i dodao da Linux na DeX-u neće biti podržan u Android 10 Beta i kada svoj uređaj nadogradite na Android 10 više nećete biti u mogućnosti vratiti uređaj na Android Pie. Samsung planira Android 10 dovesti na svoje uređaje tijekom predstojećih mjeseci, a beta program je započeo prije nekoliko tjedana.

Original Article