Udruženje za zaštitu potrošača prijavilo WhatsApp Evropskoj komisiji

0
98


Iako se već pomalo u javnosti smirila priča o WhatsApp-u i njegovom obaveznom uvođenju novih, donekle kontroverznih, pravila korišćenja, Evropsko uduruženje za zaštitu prava potrošača BEUC ne odustaje od pravne borbe. Ove nedelje su, naime, prijavili Facebook-ovu aplikaciju za dopisivanje Evropskoj komisiji i Evropskoj mreži potrošačkih tela.
U svojoj službenoj prijavi navode kako postoji više načina na koje WhatsApp krši prava svojih evropskih korisnika. Prvi od njih je konstantno, ponavljajuće i napadno slanje notifikacija kojima korisnike prisiljavaju da prihvate nova pravila korišćenja. Ovakav način obaveštavanja, smatra BEUC, stavlja korisnike pod pritisak i utiče na njihovo pravo slobodnog izbora. To, kažu, izravno krši Direktivu EU o nepoštenim trgovačkim praksama.
Dalje, WhatsAppov-a nova pravila i uslovi korišćenja nisu dovoljno transparentni, a prirodu poslednjih promena kompanija nije uspela korisnicima da objasni jasnim i razumljivim jezikom. Stoga je potrošačima gotovo nemoguće da razumeju šta se sve za njih mijenja, posebno u pogledu deljenja privatnih podataka sa Facebook-om i trećim stranama.
Monique Goyens, generalna direktorka BEUC-a ovako je pojasnila pravne korake koje su preduzeli: "WhatsApp već mesecima bombarduje korisnike agresivnim i upornim pop-up porukama kako bi ih prisilio na prihvatanje svojih novih uslova korišćenja i politike privatnosti. Govore korisnicima da će im pristup aplikaciji biti ukinut ako ne prihvate nove uslove. S druge strane, korisnici ne znaju šta točno prihvataju. WhatsApp je namerno bio nejasan oko toga, a korisnike bi izložili dalekosežnoj obradi podataka bez prave dozvole. Iz tog razloga pozivamo nadležne na brzu akciju protiv WhatsApp-a kako bi osigurali da se potrošačka prava poštuju."

🚨 Consumer groups have today filed a complaint against WhatsApp for unfairly pressuring users to accept its new policies. We’re calling on authorities to take swift action to ensure it respects consumer rights #WhatsUpWithWhatsApp👉https://t.co/WWqaiH7e9g pic.twitter.com/e7iLg3Y5Y0

— The Consumer Voice (@beuc) July 12, 2021

IT vestiOriginal Article