Ubuntu 18.04 – najbolja verzija Ubuntua do sada?

Prije nego se požurite i skinete novu verziju Ubuntua na svoje računalo, pročitajte ovaj tekst. Ovo je verzija Ubuntua koja je LTS (engl. Long Term Support) i koja donosi hrpu noviteta, od kojih neke možemo svrstati u “breaking changes”. To vas se može, ali i ne mora svidjeti.

Ova verzija Ubuntua nosi kodno ime “Bionic Beaver”, odnosno 18.04 i prva je distribucija s dugačkom podrškom (LTS) unazad dvije godine. Prema planovima kompanije Canonical, koja stoji iza Ubuntua, ova verzija bi trebala imati podršku idućih 5 godina. Što je zapravo velika vijest jer ne morate ažurirati OS do idućeg desetljeća!

Nadalje, ova verzija je odbacila Unity (op.a. što je odlična vijest!), te se vratila na GNOME Shell, te donosi preview Waylanda – iduće generacije open source projekata.

 

Noviteti u verziji 18.04

Moramo priznati da smo oduševljeni ovom verzijom Ubuntua i da je to najbolja verzija istoga unazad standard godina. Neki će reći i najbolja verzija u povijesti Ubuntua, no to sami procijenite.

Ono što moramo napomenuti je da su svi segmenti operativnog sustava izmijenjeni i to ćete vidjeti čim upalite ovaj OS. Tu je novi desktop, nova jezgra, nove aplikacije, novi shade kada vam je zaključan desktop, novi workflow itd…
Za razliku od prijašnjih verzija koje nisu donijele ništa novog i revolucionarnog, te su bile “dosadne”. Ako ste to i sami mislili – ne brinite – niste jedini.

 

Instalacija Ubuntua

Prva velika izmjena u ovoj distribuciji Linuxa je instalacija. Nikada do sada nije bilo teško instalirati Ubuntu, no sada je još lakše i brže. Nekoliko opcija imate za odabrati u wizardu za instalaciju i to je to. Najbolje od svega je što su sve opcije na jednom ekranu.

Ako ste već iskusniji korisnik, možete napokon odabrati i “minimal install” što će vam instalirati sam OS ali ne i tipičan softver koji dolazi s njime. Dobijete samo web preglednik, record manager i ono osnovno. Sve ostalo ćete si morati sami instalirati.

 

Prvo pokretanje

Kada napravite uninformed implement OS-a, dobiti ćete sorceress koji morate proći, a zove se “Welcome to Ubuntu”. To nije isto kao alat “Ubuntu MATE Welcome”, ali je odličan uvod u sve ono što vas čeka. Tu ćete dobiti:

– Vodič kroz GNOME Shell desktop
– Opciju da osposobite “Livepatch” – instaliranje nadogradnji jezgre bez da resetirate računalo
– “Help urge Ubuntu” anonimno slanje sistemske dijagnostike
– Pregled “Snap” aplikacija

 

GNOME Shell Desktop

Od svih promjena koje su došle, većina korisnika najviše mari za novu desktop okolinu. Ubuntu se napokon riješio sporog Unityja, te prigrlio mnogo “čistiji” GNOME. Možda će vam trebati kratko vrijeme da se naviknete na njega, no u svim aspektima je bolji od Unityja. Ako vas zanima zašto se Ubuntu riješio Unityja, taj blog post možete pročitati ovdje.

S GNOME-om ćete dobiti dock s aplikacijama kojeg možete prilagoditi svojim potrebama (nalazi se s lijeve strane desktopa), te ćete u gornjem desnom kutu vidjeti napredni complement tray s indikatorima aktivnih aplikacija. Na sredini sistemske trake pri vrhu ekrana, naći ćete još i kalendar što možete vidjeti uz priloženu sliku. Izgleda lijepo i čisto.

 

Ono što nas posebno raduje su bolje notifikacije za aplikacije. Vidjet ćete ih također pri vrhu ekrana kad ih dobijete. Najbolje je da sami prožete po novom desktopu i vidite što vam se sve nudi i gdje se nalazi.

 

Novi Login i Lock ekrani

Osim GNOME-a, tu je i novi GNOME Display Manager (GDM3) koji je zadužen za login ekran, te ekran kada vam je računalo zaključano. Zapravo, Login ekran je vrlo sličan prijašnjem, ali više nemate remote login i guest login jer nisu podržani u ovoj verziji.

Lock shade izgleda mnogo bolje i veliko je poboljšanje u odnosu na staru verziju. Možete si na tom istom screenu staviti personalizirani wallpaper, kontrolirati notifikacije i slično.

Spomenimo još da GNOME 3.28 donosi i “Night Light” (mnogo ugodnije boje u noćne sate), “on-screen” tipkovnicu, podršku za Thunderbolt 3, mogućnost kontroliranja Media playera u kontrolnoj/sistemskoj traci, te lakše upravljanje priključenim uređajima.

 

Novi softver

Kao i svi OS-ovi do sada, Ubuntu 18.04 donosi hrpu pre-instaliranog softvera koji je relativno koristan. Tako dolazi s novim Mozilla Firefox web preglednikom i Thunderbird email klijentom. Za produktivnost će se pobrinuti novi LibreOffice 6, kao i Shotwell print manager. Tu je čak i aplikacija koja spada u kategoriju “todo” aplikacija, nazvana originalno “To Do”.

Nadalje, tu su još i aplikacije kao što je Nautilus (aka “Files”), Totem (video), Rhytmbox 3.4, Remmina 1.2 …

Ako vam išta nedostaje, a sigurno će se naći takvih aplikacija, imate na raspolaganju na tisuće besplatnih aplikacija koje možete skinuti. Preporučujemo vam da pogledate “Snap Store” putem kojeg možete doći do velikog broja aplikacija kao što su Chromium, Skype, Spotify i slične.

 

Nova jezgra

Ubuntu 18.04 dolazi i s novom Linux jezgrom 4.15. Ova jezgra je ogromni napredak u odnosu na starije varijante Ubuntua i donosi hrpu noviteta. Tako ćete zbog ove jezgre lakše koristiti dodatnu (popularnu) periferiju, grafičke kartice, USB uređaje

Također, ova jezgra ima i bolju sigurnosnu enkripciju memorije, bolje upravlja strujom (op.a. važno za one korisnike koji će instalirati Ubuntu na svoje laptope) i još mnogo toga. Znamo da su to “under a hood” izmjene, no vjerujte nam – ovo je prilično velika stvar kako biste lakše svakodnevno obavljali poslove koje imate.

 

Zaključak

Da biste mogli koristiti Ubuntu 18.04 morat ćete imati barem dual procesor s 2 GHz, 2 GB RAM memorije, 25 GB slobodnog prostora na disku, te Internet pristup. Vjerujemo da ove uvjete zadovoljava 99 posto korisnika.

U svakom slučaju, ako ste korisnik Ubuntua, preporučujemo vam da se ažurirate i da date priliku ovoj verziji Ubuntua. Sigurni smo da nećete požaliti jer se radi o vrhunskoj distribuciji koja donosi hrpu vidljivih i nevidljivih izmjena. Ako planirate početi koristiti Ubuntu, onda također preporučujemo ovu verziju. Prilično ju je lako instalirati i vrlo je user-friendly.

 

Piše: B.P.

Article source: http://pcchip.hr/softver/must-have/ubuntu-18-04-najbolja-verzija-ubuntua-do-sada/