U produkciji Pininfarina hiperauto s Rimčevim komponentama

0
72

Automobil Pininfarina Battista koji se već duže vrijeme prikazivao na raznim auto showovima i sajmovima, kreće u serijsku proizvodnju gotovo istovremeno kada se isto događa s Rimčevom Neverom.

Kompanija Pininfarina je ime automobilu dala po svojem osnivaču Battisti koji je pokrenuo obiteljski biznis zbog kojeg tvrtka u današnje doba slovi kao jedan od najboljih dizajnera automobila svih vremena.

No kod Pininfarininog dizajna ovog hiperautomobila teško možemo govoriti o originalnosti, jer je auto u osnovi "čisti Rimac". Naime, u autu se nalaze šasija, pogonski sustav, baterije i upravljački softver tvrtke Mate Rimca, što znači da je ovo nešto kao C_Two ili Nevera drugog proizvođača i s drugim brandom. Rimac i ekipa nemaju razloga za ljutnju, jer im Pininfarina nije ukrao tehnologiju, već kupio, kao što su to učinili i brojni drugi proizvođači koji su odlučili koristiti hrvatsku tehnologiju u svojim autima visokih performansi.

No koje su onda karakteristike prvog Pininfarina hiperautomobila? Automobil dolazi s električnim pogonom snage od 1.874 konja, može potegnuti od nule do stotke za 2 sekunde i postići maksimalnu brzinu od 350 km/h.

Što se dometa tiče, Battista je u stanju s jednim punjenjem baterija prijeći do 500 km, što mu omogućuje baterijski paket od 120 kWh, koji se od 20 do 80 posto napuni za samo 25 minuta.

Nama se čini da je ovo odlična reklama za Rimca, čije će tehnologije sada još više poželjeti mnogi drugi proizvođači električnih automobila. Koliko love je Rimac dobio od razvikanih Talijana vjerojatno nećemo nikada saznati.

Original Article