Twitter otpušta osoblje zbog pada prihoda od reklama

0
60

Twitter je otpustio polovinu svoje radne snage, ali je rekao da su rezovi manji u timu koji je odgovoran za sprečavanje širenja dezinformacija, pošto su oglašivači smanjili potrošnju zbog zabrinutosti zbog moderiranja sadržaja.

PCPress.rs Image

U tvitovima osoblja ove kompanije za društvene medije navodi se da su timovi odgovorni za komunikaciju, kuriranje sadržaja, ljudska prava i etiku mašinskog učenja među onima koji su uništeni, kao i neki timovi za proizvode i inženjering.

Ovaj potez završava nedelju dana haosa i neizvesnosti oko budućnosti kompanije pod novim vlasnikom Ellonom Maskom, najbogatijom osobom na svetu, koji je u petak tvitovao da usluga doživljava “masovni pad prihoda” od povlačenja oglašivača.

Musk je za gubitke okrivio koaliciju grupa za građanska prava koja je vršila pritisak na glavne oglašivače Twittera da preduzmu akciju ako on ne zaštiti moderiranje sadržaja – zabrinutost je porasla uoči potencijalnih ključnih izbora za Kongres u utorak.

Nakon otpuštanja, grupe su rekle da eskaliraju svoj pritisak i da zahtevaju da brendovi povuku svoje oglase na Twitteru širom sveta.

„Nažalost, nema izbora kada kompanija gubi preko 4 miliona dolara dnevno“, napisao je Mask na Twitteru o otpuštanjima, dodajući da je svima pogođenim ponuđena tromesečna otpremnina.

Kompanija je ćutala o dubini rezova do kasno u dan, kada je šef bezbednosti i integriteta Joel Rot tvitovao potvrdu internih planova, koje je Rojters video ranije ove nedelje, predviđajući da će otpuštanja uticati na oko 3.700 ljudi, ili 50 odsto osoblja.

Musk je prošle nedelje podržao izvršnu funkciju za bezbednost, navodeći njegov “visoki integritet” nakon što je Rot prozvan zbog tvitova koji su kritični prema bivšem predsedniku Donaldu Trampu godinama ranije.

Musk je obećao da će vratiti slobodu govora, a da će sprečiti da Twitter spusti u „pakleni pejzaž“.

Predsednik Joe Biden rekao je da je Musk kupio platformu društvenih medija na Twitteru koja širi laži širom sveta.

Veliki oglašivači su mesecima izražavali bojazan zbog Muskovog preuzimanja.

Brendovi uključujući General Motors Co i General Mills Inc rekli su da su prestali da se oglašavaju na Twitteru dok čekaju informacije o novom pravcu platforme.

Musk je tvitovao da njegov tim nije napravio nikakve promene u moderiranju sadržaja i da je učinio „sve što je mogao“ da smiri grupe. Govoreći na konferenciji investitora u Njujorku Musk je pritisak aktivista nazvao „napadom na Prvi amandman”.

E-mail sa obaveštenjem osoblja o otpuštanjima bila je prva komunikacija koju su radnici Twittera primili od rukovodstva kompanije nakon što je Musk preuzeo dužnost prošle nedelje. Potpisao ga je samo “Twitter“, bez imenovanja Maska ili bilo kog drugog rukovodioca.

Zaposleni u Twitter Blue-u, premium pretplatničkoj usluzi koju Musk podržava, takođe su otpušteni. Zaposlenik sa rukohvatom „SillyRobin“ koji je nagovestio da su otpušteni, citirao je prethodni Maskov tvit rekavši da će Twitter Blue uključivati „zaobilaženje platnog zida“ za određene izdavače.

Izvor: Reuters

The post Twitter otpušta osoblje zbog pada prihoda od reklama first appeared on PC Press.Original Article