TSMC odlaže proizvodnju čipova u Arizoni do 2025.godine

0
62
tsmc-odlaze-proizvodnju-cipova-u-arizoni-do-2025.godine

Nema dovoljno kvalifikovanih radnika da završe izgradnju fabrike.

PCPress.rs Imagezakona CHIPS i Science Act, koji je prošle godine potpisao Bajden. Ovaj zakon treba da podstakne domaću proizvodnju poluprovodnika. Zakon obuhvata 52,7 milijardi dolara finansija i poreskih kredita za kompanije koje grade fabrike u državi. TSMC traži 15 milijardi dolara poreskih kredita za svoje dve fabrike u Arizoni, iako predviđa ulaganje ukupno 40 milijardi dolara u državu.

Savezna vlada nije zabrinuta zbog nedostatka radnika. U saopštenju, predstavnica Bele kuće Olivia Dalton navela je da će prema odredbama zakona, kompanije dobiti „radnu snagu koja im je potrebna“.

Kašnjenje u proizvodnji predstavlja probleme za tehnološke kompanije koje zavise od proizvodnje TSMC-a, pre svega za Apple. Novi iPhone i Mac računari će koristiti 4nm i 3nm čipove napravljene u fabrikama u Feniksu. Ako se kašnjenje produži, Apple će možda morati ili da odloži lansiranje proizvoda ili da se osloni na alternativne proizvođače. Takođe, Intel ulaže 20 milijardi dolara u dva objekta u Arizoni za početka proizvodnje čipova 2024. godine. Međutim, te fabrike neće nužno biti dostupne za potrebe Apple-a.

Mnoge komponente i sirovine i dalje dolaze iz Kine

Kašnjenje odslikava jedan od ključnih izazova tokom uvođenja većeg obima tehnološke proizvodnje u Sjedinjenim Državama. Iako nema nedostatka novca ili želje, manje radnika je obučeno za poslove kao što je to slučaj na Taiwan-u i drugim velikim proizvodnim centrima. Foxconn koji proizvodi čipove i druge elektronske komonente za Apple lakše će pronaći radnike u Kini. Međutim, takva situacija nije prisutna u Sjedinjenim Državama. Fabrike kao što je MacPro fabrika u Austinu imaju tendenciju da se fokusiraju na specijalizovane proizvode koji ne zahtevaju veliki broj zaposlenih.

Ipak, postoji pritisak da se TSMC fabrike ubrzo pokrenu i započnu proizvodnju. Očekuje se da će ovakvi potezi ne samo stimulisati američku ekonomiju, već će i smanjiti uticaj i oslanjanje na proizvodnju iz Kine. TSMC bi mogao da se pozabavi pitanjima oko uslova rada i ograniči probleme ako se odnosi SAD i Kine još pogoršaju. Ipak, neće se rešiti svaki problem koji postoji. Mnoge komponente i sirovine i dalje dolaze iz Kine. Međutim, mogu se smanjiti posledice političkih neslaganja.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.