TSMC: Čipovi od 2 nanometra stižu za 4 godine

0
114

Prije dvije godine tajvanski proizvođač čipova TSMC objavio je da se u planovima tvrtke već nalaze N2 čipovi (od 2 nanometra), no nije rekao kada bi mogla započeti njihova proizvodnja.

Na nedavno održanom sastanku s dioničarima povodom objave rezultata poslovanja za prvi kvartal ove godine, glavni izvršni šef tvrtke C.C. Wei službeno je potvrdio N2 planove tvrtke, po kojima će se raditi o potpuno novoj arhitekturi 2-nanometarskih čipova koja će se temeljiti na GAA (gate-all-around) tranzistorima, a proces izrade će se oslanjati na postojeću ekstremnu ultraljubičastu litografiju (UEV).

Prema njemu, tehnologija za probnu proizvodnju će biti razvijena negdje krajem 2024. godine, a krajem 2025. bi mogla započeti masovna proizvodnja kako bi se 2nm čipovi mogli započeti isporučivati klijentima tijekom 2026. godine.

Tajvanska tvrtka je prilično oprezna u razvoju novih proizvoda jer se prije svega trudi zadovoljiti zahtjeve svojeg najvećeg klijenta Applea, koji želi imati svake godine novi SoC procesor, a trudi se udovoljiti i zahtjevima drugih klijenata poput AMD-a i Nvidije.

Stoga se ne želi utrkivati sa Samsungom koji je prve 3-nanometarske čipove GAA tehnologije najavio za ovu godinu.

C.C. Wei je rekao da TSMC-ovi čipovi GAA tehnologije možda neće biti prvi, ali će biti najbolji. Vidjet ćemo.

Original Article