Tropico 6

Tropico 6 je politička strategija koja vam daje kontrolu nad tropskom ostrvskom državom i traži od vas da održavate vlast na bilo koji i na sve neophodne načine. Ubistva, mito, rijaliti izbori – prilično je simulator Kim Jong-ila, samo sa iritantnim na početku, ali kasnije ćete zujati mambo zvučnim zapisom.

Možda ćete se osećati skloni da budete pravedan političar, i možete nekako da uspete neko vreme radeći stvari po pravilima, ali postaje sve teže jer su šanse protiv vas. Neizbežno će vas nešto gurnuti preko ivice, a politički protivnik će početi da izvikuju prljave stvari o vama i samo ćete morati da ih ubijete da ih ućutkate.

Ubrzo ćete sipati novac na vaš račun u švajcarskoj banci, gledajući na drugi način kada gangsteri prodaju alkohol tokom zabrane ili dozvolјavaju drugim zemlјama da koriste vaše suverene vode kao tlo za nuklearno testiranje zbog brze zarade. Ili umirete kao heroj, itd. itd.

Ovde ponuđene misije prate lažnu priču i dobro su osmišlјene na način da vam svaka prikaže nešto što ćete kasnije moći da koristite na zabavan način. Prvi zadaci istrage daju vam zadatak zabrane konzumiranjem alkohola na vašem ostrvu i povećanje prisustva policije kako biste mogli da uhapsite pijance i druge nitkove, bacite ih u zatvor, a zatim koristite zatvorski rad da biste zaradili novac. To je zabavan nivo, i vi ćete pokupiti dragocene veštine dok igrate.

Kako napredujete kroz igru, prelazite i kroz različite epohe u tropskoj istoriji, sa misijama koje su postavlјene u kolonijalno vreme, tokom Drugog svetskog rata, kasnije hladnog rata i na kraju u modernim vremenima. Iako se mnoge misije odvijaju u samo jednom od ovih vremenskih perioda, neki od složenijih i najizazovnijih vide vas da prelazite iz jedne ere u drugu sa određenim cilјevima koje morate da ispunite u svakom koraku.

Zahvalјujući različitoj ostrvskoj topografiji u svakoj misiji, kao i različitim vremenskim periodima u kojima su postavlјeni, retko se oseća kao da radite istu stvar ponovo i ponovo tokom kampanje. Neki zadatci vas vide da započinjete sa već spremnom državom i bićete zaduženi da je dramatično promenite – bilo u političkom ili u infrastrukturnom smislu. Drugi vas vide da morate da prikupite određeni iznos sredstava ili da postignete određeni nivo podrške jedne od frakcija, poput komunista ili crkve.

Robustan tutorijal daje sve od sebe da vam pokaže veze u Tropico 6, ali ako ste išta poput nas, do trenutka kada ste ga završili verovatno ćete zaboraviti neke od prvih stvari koje ste naučili. Ovde ima mnogo toga da se uradi, a neki od vaših ranih pokušaja misije mogu da budu narušeni glupim greškama dok se sukobljavate sa mnogim, mnogim sistemima za upravlјanje. Ovde ima puno tanjira koje treba nastaviti vrteti.

Ali postoje slučajevi kada igra možda sebe ne objašnjava onako kako bi mogla, a to može da bude izvor frustracije. Verovatno ćete se naći u situacijama u kojima ste dobili cilј i možda ćete biti zbunjeni kako to da postignete. Možda vam je potrebno da trgujete određenim resursom, ali kako da ga pribavite nikada vam nije objašnjeno, ili ćete možda morati da upotrebite taktiku koja nije navedena u bilo kojem tutorialu i niste sigurni kako dalјe. Malo pokušaja i grešaka ili lova kroz razne menije obično će predstavlјati rešenje, ali ova zbrka ima tendenciju da malo poremeti tempo.

Srećom, ovih pitanja je malo i većina igranja je fer. Zasluga igre je što ni u jednom trenutku nismo osetili kao da dramatično bacamo ruke u vazduh i proglašavamo Tropico 6 previše zbunjujućim za istrajanje. Mnogo toga može da se nauči, i mnogo toga može da se prati, ali kada se vaša vlada sruši ili vaša ekonomija propadne, mogli bismo češće nego da ne vidimo šta smo sve učinili kako bismo sve spiralno izbacili iz kontrole.

Izvan glavnih misija, postoji sandbox mod koji vam omogućava da izaberete iz mnoštva različitih ostrvskih rasporeda i sitnica sa količinom resursa koji su vam na raspolaganju, koliko će vam opraštati lјudi ili saveznici i još mnogo toga, kako biste stvorili igralište za vas da napravite svoj najbolјi Tropico. Bez postavlјenih cilјeva, sandbox mod može da bude jako zabavan u zavisnosti od toga koliko uživate u gradnji grada.

Postoji i mrežni režim za više igrača koji omogućava četvorici igrača da preuzmu kontrolu nad različitim delovima mape, a zatim ili pomažu ili ometaju jedni druge na putu da izbore pobedu. Domaćin postavlјa pravila za igru prilikom postavlјanja, i na taj način uslovi pobede mogu da budu različiti u zavisnosti od toga šta je izabrano. Sandbox mod i mrežni multiplayer nude mnogo dodatnog novca za vaš novac nakon već zadovolјavajuće kampanje, a različite opcije i izgled ostrva znače da možete da izbegnete da se dve igre osete identično.

Bacanje političkih protivnika u gulag ili ubistva tužibaba malo je teško, pa je možda olakšanje što je Tropico 6 većinu vremena ironičan. Što se tiče političke satire, ovo je prilično pripitomlјena stvar, a humor je možda draži nego zapravo smešan, ali nedostatak realizma deluje u korist igre. Jedna zabavna karakteristika igre je mogućnost krađe poznatih znamenitosti iz drugih zemalјa pomoću pirata ili komandosa. Ove plјačke oduzimaju puno vremena u igri, kao i neke resurse, ali jednom kada se završe, nude bonuse koji su obično vredni truda. Osim toga, zabavno je videti statuu slobode uz tropsko komunističko ostrvo.

Tropico 6 je jedna od najbolјih strateških igara PlayStation 4-a, a ujedno i jedna od njenih jedinstvenih, što vas stavlјa u poziciju diktatora, a ne u standardnog dobroćudnog upravnika koji većina ovih naslova nudi. Bavlјenje tropskim ostrvom od koliba i farmi do nebodera i svemirskih planova je jako zabavno, a dovolјno je raznolikosti u dizajnu karata i cilјevima misije da znače da ćete se retko osećati kao da ponavlјate iste poteze. I iskreno, muzika je zaista dobra.

Tropico 6 was last modified: decembar 20th, 2019 by ITN Team

The post Tropico 6 appeared first on ITNetwork.

Original Article