Triversal

0
252

Triversal, puzzle igra od Phantom Compass, retka je igra koja kombinuje opuštanje i složenu petlјu igranja. Nјegov marketinški slogan „Jeza susreće izazov“ sugeriše postojanje još uznemirujućih struja skrivenih ispod njegove mirne površine, ali bez obzira na to uspeva da postigne prijatnu ravnotežu između ta dva koncepta.

Opuštajući zagonetni ton Triversal-a može da se vidi u njegovim vizualnim efektima i zvukovima, koji su minimalistički i prigušeni, što je moguće prijatniji, a pritom nikada ne privlače previše pažnje na sebe. Iako bi u normalnim okolnostima bilo kojem mediju bilo teško da pokuša univerzalno opuštajuću estetiku, igra pametno podmeće ovo pitanje čineći oba aspekta prezentacije prilagodlјivim sa nekoliko unapred postavlјenih opcija.

TriversalU skladu sa ukupnom jednostavnošću igre, mehanika Triversal-a sledi to. Glavni cilј slagalice na svakom nivou je jednostavno vešanje žetona preko rupe identične veličine pomoću fleksibilnih privezaka povezanih na čvorove oko prostora za igru. Jedini način na koji igrač stupa u interakciju sa igrom je klikom na čvorove da bi ih aktivirao i deaktivirao. Kada se aktiviraju, ovi čvorovi automatski povezuju remen sa tokenom koji ga vuče prema toj tački usidrenja. Igrač može da ima samo tri od ovih privezaka koji povlače žeton odjednom, dakle „Tri“ u Triversal-u, i većina rešenja slagalice uklјučuje aktiviranje sve tri. Kako igra prolazi, teškoća se polako povećava. Ovo povećanje je u početku jedva primetno, ali nakon dovolјno dugo vremena umirujuća atmosfera gotovo počinje da poprima podruglјiv ton s obzirom na sve veću glavobolјu koju nivo počinje da izaziva.

TriversalAko je ovaj cilј bio sve što svaki od stotina nivoa nudi, onda bi se opravdano mogli nazvati prilično suvoparnim. Srećom, svaka slagalica je prepuna novčića koji mogu da se prikuplјaju samo tokenom dok se kreće po okolini, a igrač je nagrađen višim rezultatom i rangiranjem kada ih sve sakupi. Tokeni takođe služe za igranje, jer mogu da se potrošiti za dobijanje nagoveštaja ili za pojednostavlјivanje standardne slagalice. U nekim alternativnim mod-ovima igre Triversal-a koriste se i za pokretanje, pri čemu svako aktiviranje čvora košta jedan token. Ovi alternativni mod-ovi uklјučuju dnevne pakete slagalica i beskrajno trčanje izdržlјivosti.

TriversalDruga mehanika koja se na kraju uvodi su fleksibilni čvorovi. To su čvorovi okačeni između dva druga čvora u nivou sa vezicama sličnim onima koje igrač kreira za pomeranje tokena. Iako ova mehanika uspeva da održi izazov igre svežim, propust sa kojim se suočava je u tome koliko vremena igra treba da je predstavi. Ova mehanika se prvi put spominje u tutorijalu za igru, a ipak je za to potrebno 720 nivoa igre da bi se prvi put koristila normalnim napredovanjem. Čak i uz poteškoće Triversal-a da održi interes igrača, format slagalice u igri zastareva poput Paper Mario: The Origami King i pre nego što stigne tako daleko.

Međutim, čak i kada je to slučaj, to ne čini dovolјno da se Triversal zaista povuče u celini. To je igra koja je namenjena igranju u kratkim segmentima, a zatim ponovnom postavlјanju. Jednostavnost, opuštajuća atmosfera i poteškoće u ometanju mozga Triversal-a mogu da zablistaju i pruže upravo onu vrstu iskustva potrebnog za opuštanje bilo kog lјubitelјa slagalica.

Triversal was last modified: 28 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Triversal appeared first on ITNetwork.

Original Article