Trials of Mana

0
266

Trials of Mana je potpuno 3D rimejk Seiken Densetsu-a 3 – razvijene akcijske role-playing igre, koja nikada nije službeno objavlјena izvan Japana do prošle godine, kada je uvrštena u Collection of Mana na Nintendo Switch-u. I mada očigledno nema budžeta ili radne snage nečega kao Final Fantasy VII Remake iza sebe, Trials of Mana verna je i zabavna rekreacija klasične avanture.

Da budemo jasni, ovo je uglavnom egzaktan remake. Prati istu priču, likove i strukturu igranja originala – samo je sve prilagođeno 3D-u. Ako ste uopšte upoznati sa potpuno dvodimenzionalnim svetom originalne igre, to vam omogućava skoro nadrealno iskustvo. Sve je tu, onako kako ga se sećate, ali slobodno možete da pomerite kameru i istražite svaki mali čvor. Trials of Mana nije najbolјe izgledajući RPG na PlayStationu 4 – daleko od njega – ali postoji određeni šarm fantastičnom okruženju i njegovim stanovnicima.

Međutim, biti verni remake takođe znači da je zaplet zaroblјen u vremenu kada žanru nedostaje bilo kakve stvarne narativne dubine. To je priča o herojima koji stoje protiv neupitnog zla, prepunog likova jedne rečenice i preokreta koje ćete videti kako dolaze kilometrima unapred. Jedina spasonosna milost priče stare škole je da je njen trik u tome da ima šest različitih likova za igru ostaje pomalo jedinstven, čak i ove 2020. godine.Trials of ManaZaista, odmah na početku igre možete da odaberete vašeg heroja i dva pratioca koji će vam se na kraju pridružiti na vašoj potrazi. Svaki lik ima njegov prolog, koji pruža uvid u njihove često tragične motivacije. Štaviše, kasniji delovi priče menjaju se u zavisnosti od toga sa kim igrate – naići ćete na različite negativce i malo izmenjene tačke prikazivanja, u zavisnosti od izabrane perspektive. To je uredan sistem koji ide daleko u tome što daje Trials of Mana karakterističan osećaj i identitet.

Imajući to u vidu, kvalitet međuscena ostavlјa mnogo da bude želјeno. Radeći sa takvim osnovnim dijalogom, pokretom uhvaćene međuscene često izgledaju nespretno i uznemirujuće. Takođe ne pomaže što je engleska govorna gluma u ​​najbolјem slučaju upitna, do tačke u kojoj bismo preporučili upotrebu opcije japanskog glasa. Možemo da cenimo pokušaj ažuriranja priče o igri za moderno vreme, ali iskreno, ali bismo voleli tradicionalne tekstualne okvire.

Trials of ManaSrećom, velika većina ove avanture sastoji se od borbe i istraživanja – i oba su aspekta putovanja vrlo prijatna. Kao što ste očekivali, struktura igre je predvidlјivo retro. Obilazite grad, snabdevate se novim oružjem i oklopom, krećete na put, probijate se kroz tamnicu ili dve, pobedite boss-a, a zatim stignete do sledećeg naselјa, spremni da to učinite iznova. Osnovna je, ali to je isprobana i testirana formula. Pored blage dosadne kasnije igre, tempo se oseća baš kako treba, sa vrlo malo zastoja između jedne i druge faze avanture.

Trials of Mana nije posebno kratko iskustvo. Trebalo nam je blizu 30 sati da stignemo do odjavne špice, i kada je prošla, dobili smo nagon da sve to ponovimo sa različitim likovima. Ne treba posebno reći da ovde postoji dobra količina vrednosti za ponavlјanje. Kao što je već pomenuto, direktni tempo naslova se odnosi na više igranja – ne morate da se brinete o ponovnom gledanju dugih međuscena ili preskanju tabaka dijaloga samo da biste se vratili u akciju.

Trials of ManaKada govorimo o akciji, Trials of Mana ima mnogo toga. Borba je, jednom rečju, osnovna, ali je takođe pristupačna i sasvim zadovolјavajuća. Svaki junak koji može da se igra ima pristup standardnim kombinacijama kvadratnih tastera, težim napadima trougla i izbegavajućim ulogama. Kako napredujete, otklјučavate dodatne klase karaktera koje vam pružaju nove magične čini i sposobnosti, proširujući borbeni sistem do tačke u kojoj imate osećaj kao da imate personalizovanu kontrolu nad načinom borbe vaše grupe.

Osim mnogih angažujućih boss-eva u borbi, borba će vas retko iznenaditi – ali opet, kao i ostatak izdanja, njena jednostavnost je efikasna. Pomaže vam da se kontrola vaše grupe oseća glatko i lako, dok pauziranje akcije za korišćenje čarolija ili predmeta dodaje lep ritam još taktičkim skirmish-ima.

Takođe postoje razni nivoi težine koje treba uzeti u obzir. Casual mod čini borbu lakšom ako ste samo ovde da pogledate znamenitosti, dok su ‘easy’ i ‘normal’ upravo ono što biste očekivali. Inače, ‘hard’ je vredan pokušaja ako želite izazov. Neprijatelјi udaraju poput kamiona, a neke boss borbe su brutalne, ali vaši AI vođeni pratioci – razumno pouzdani u drugim poteškoćama – sigurno će vas frustrirati jer odbijaju da izbegnu nadolazeće napade.

Možda je to puni 3D remake klasičnog akcijskog RPG-a, ali Trials of Mana čvrsto se drži strukture originalne igre. Kao rezultat toga, njegovo pripovedanje i likovi su od jedne rečenice i uglavnom zaboravlјivi – dodatno ih ometaju nezgodne međuscene i bezobrazni engleski govorni nastup – ali njegov simpatičan igrački osećaj oseća se iznenađujuće svežim u vremenu kada moderni RPG-ovi imaju tendenciju da se vuku na stotine sati. Štaviše, njegov jednostavan, ali gladak i efikasan sistem borbe omogućava još neke akcije. Sve u svemu, Trials of Mana je izvanredan povratak.

Dobro:

  • Jednostavno, ali efikasno igranje
  • Izaberite vaše heroje
  • Glatka borba
  • Neke odlične boss borbe
  • Upadlјiv soundtrack
  • Mnogo vrednosti ponovne reprodukcije

Loše:

  • Zaboravlјiva priča stare škole
  • Neprijatne međuscene
  • Upitna engleska glasovna gluma
  • Duga vremena učitavanja

Trials of Mana was last modified: 12 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Trials of Mana appeared first on ITNetwork.

Original Article