TrendForce: Rast globalne isporuka telefona će biti sporiji tokom 2018. godine

TrendForce je objavio svoju analizu i prognozu za globalno smartfon tržište tokom 2018. godine. Prema navodima analitičara, rast prodaje će se tokom ove godine usporiti na 2,8 procenata. Proizvođači će prodati 1,498 milijardi uređaja, naspram 1,458 milijardi u 2017. Razlog ovakvog sporog rasta prodaje će biti konstantno povećanje cena i manje zamenskih kupovina.

Samsung će i tokom ove godine ostati vodeći po prodaji, a južnokorejska kompanija će se najviše oslanjati na uspeh A i J serija telefona. Samsung će isporučiti oko 300 miliona smartfona, što je za oko 5% manje nego tokom 2017. godine.

trend2.jpg

Prognozira se da će Apple i HMD Global biti dve kompanije koje će ostvariti rast tokom godine. Kompanija iz Kupertina sprema tri nova telefona za drugu polovinu godine, dok će rast Nokia telefona najvećim delom ostvariti zbog pozicioniranja svojih uređaja naspram drugih proizvođača iz srednjeg i donjeg segmenta.

Kada su trendovi dizajna ovogodišnjih telefona u pitanju, analitičari sugerišu da će se većina modela držati dugačkih ekrana i sistema sa dve kamere. Svaki proizvođač će se držati i svojih sigurnosnih funkcija – Apple sa FaceID, Samsung sa skeniranjem oka a drugi sa senzorom otiska prsta.

Izvor: GSMArena

Article source: https://www.benchmark.rs/vesti/trendforce_rast_globalne_isporuka_telefona_ce_biti_sporiji_tokom_2018._godine-74996