Treća doza cjepiva trebala bi se dobiti ove zime

0
284

Moderna se pohvalila da je njezino mRNA COVID-19 cjepivo zadržalo značajnu učinkovitost nakon 6 mjeseci od uzimanja, no kažu kako bi mu učinkovitost mogla početi opadati, ponajviše zbog novog Delta soja virusa pa će preporučiti docjepljivanje trećom dozom prije kraja ove godine.

Prema rezultatima Modernine studije, zaštita njezinim cjepivom je učinkovita u 93,2 posto protiv simptomatske COVID-19 bolesti, 98,2 posto od teškog oblika COVID-19 i 100 posto od bolesti sa smrtnim ishodom.

Podaci o učinkovitosti koje je objavila Moderna prikupljeni su prije pojave Delta soja, a dodatni podaci koje nudi tvrtka pokazuju neutralizirajuća antitijela usmjerena na nove varijante koja značajno opadaju nakon šest mjeseci.

Što to znači za ukupnu učinkovitost cjepiva i dalje je izvor velikih rasprava. Podaci iz stvarnog svijeta počinju ukazivati ​​da varijanta Delta uzrokuje veće stope simptomatskih probojnih infekcija kod cijepljenih osoba. No, još uvijek nije vjerojatno da će ove infekcije dovesti do teške bolesti, pri čemu je zaštita cjepivom od hospitalizacije i smrti još uvijek značajna.

Kako je nedavno izjavio Pfizer, ove opadajuće razine protutijela dovode do sugestija o trećoj dozi šest do 12 mjeseci nakon početnog cijepljenja. No Svjetska zdravstvena organizacija smatra da postoji mala potreba za planovima docjepljivanja trećom dozom jer bi oni preusmjerili zalihe cjepiva u siromašnim zemljama koje još uvijek čekaju isporuke prvih doza.

Modernina najava nudi rane uvide u tekuća ispitivanja faze 2 koja testiraju "pojačivače" cjepiva protiv COVID-19. Treći pojačivač, kojeg čini polovica doze izvornog cjepiva, značajno je povećao razinu neutralizirajućih antitijela. Dok tvrtka testira nekoliko novih formulacija osmišljenih tako da posebno ciljaju na nove varijante SARS-CoV-2, prvotna formulacija cjepiva i dalje se pokazala učinkovitom protiv Delte kada se daje kao treći pojačivač.

Tvrtka je također najavila prvu fazu testiranja svoje sljedeće generacije mRNA cjepiva protiv COVID-19. Ova nova verzija cjepiva osmišljena je tako da cilja na različite dijelove proteina koronavirusa s idejom da bude ispred svih novih virusnih varijanti. Novo cjepivo također je stabilnije na višim temperaturama, što znači da se može sigurno skladištiti u običnim hladnjacima.

Original Article