Transport Fever 2

0
114

Tokom godina frustrirano smo vikali puno čudnih stvari na naš računar. Naš jadni crni pravougaonik je na kraju primanja svih vrsta psovki, uvreda i dečjih ispada. Međutim, nijedna od njih nije tako sramotna kao kad smo vikali „iskoristi naš voz, kretenu!“ na Transport Fever 2.

Pokušavali smo da modernizujemo Škotsku. Deo ovog projekta podrazumevao je izgradnju putničke železničke linije iz gorskog grada Fort William-a do rastuće metropole koja je bila u Glasgow-u iz devetnaestog veka. Postavili smo liniju dovolјno lako, ali oni krvavi Gorštaci su odbili da je koriste. Čini se da se izraz „može da postoji samo jedan“ takođe odnosi na upotrebu postindustrijskog prevoza.

Nekoliko skupih duh-vozova i jedan nastup besa kasnije, počeli smo da se pitamo da li problem nisu lјudi severne Škotske, već sam po sebi Fort William. Odmah smo uspostavili novu autobusku liniju (od konja i kola) koja trajektom Gaels-ma ide od kraja grada do stanice. Uspeh! Upotreba kaledonskog ekspresa je počela da se povećava, a naša lјuta crvena finansijska karta postepeno se uzdizala nazad u crno.

Ova mešavina frustracije i divlјenja rezimira naše iskustvo Transport Fever 2, igre u kojoj prazne seoske zaleđe pretvarate u motore produktivnosti povezujući ih zajedno sa avionima, vozovima i automobilima. Nјegova detalјna logistička simulacija je oduševlјavajuća, ali nije uvek najelegantnije vozilo za pilotiranje, sa najvećom brzinom i nekoliko dosadnih slepih tački.

Transport Fever je u osnovi bojom izmenjeni Cities: Skylines. Umesto da ručno proširite naselјa i pružate javne usluge, vaš prioritet je ono što se dešava u prostoru između urbanih prostora. Zarađujete tako što stvari pokupite na jednom mestu, a zatim ih prebacite negde drugde. Te stvari mogu da budu ili lјudi, proizvodi ili resursi.

Recimo da, na primer, imate grad koji želi hleb. Da biste obezbedili to naselјe sa životnom potrepštinom, morate da povežete farmu žita sa fabrikom za proizvodnju hrane, a zatim fabriku povežete sa lokacijom koja je u pitanju. Možete to da odlučite da uradite putem, gradeći stajališta za kamione na svim lokacijama, povezujući ih zajedno u novu „liniju“, a zatim dodelite nekoliko kamiona toj liniji kako bi obavili potrebnu logistiku.

Plaćanje dobijate kad god se roba ili lјudi uspešno isporuče na drugu lokaciju, mada taj iznos znatno varira u zavisnosti od vrste tereta i udalјenosti koju su prešli. Takođe morate da razmotrite koliko koštaju vaši transportni lanci. Dostava hleba kamionom relativno je jeftina, ali je i spora, dok pojedinačni kamion ne prevozi toliko tereta. Železnička linija brže će dostaviti više hleba do odredišta, ali vozovi imaju velike troškove kupovine i održavanja, tako da morate da budete sigurni da možete da spakujete vagone pune robe pre nego što lokomotiva stigne na njeno krajnje odredište.

Transport Fever 2 je najprijatnija u dve specifične tačke igre. Prva je kada postavlјate novu liniju, pronalazeći najisplativiji način da se delovi mašina dovezu do Rochdale-a (TF2 koristi nasumične mape sa stvarnim imenima lokacija), koristeći iste vozne linije bez blokiranja bilo koje druge rute, uspostavlјajući autobuski prevoz bez izazivanja zastoja u saobraćaju. To je zanosna slagalica. Čineći da sve radi kao sat je izuzetno zahvalno.

Drugo je gledanje kako se ti točkovi okreću. TF2 je prepun detalјa. Način nagomilavanja tereta na platformama vozova i kamionskih utovarnih rampi, na način na koji javni prevoz utiče na kretanje civila kroz gradove. Modeli vozila su čudesno zamršeni, sve do lepršave boje na dizel motornim vozovima i mrlјa od čađi na starim trajektima. Transport Fever 2 može da se pohvali sa tri različita istorijska perioda koji vas vode od parnih motora i kočija sa konjima 1850-ih pa sve do metak vozeva i mlaznih brodova 2000. godine.

Između te dve tačke nastaju problemi. Izmena linija i vozova jednom kada budu postavlјeni je vrlo nezgodna. Na primer, ne možete jednostavno da dodate novu autobusku stanicu. Morate da crtate celu liniju. U međuvremenu, vozovi mogu da se menjaju samo u skladištu. Ako želite da izvršite promene na putu, moraćete da zamenite ceo voz. To bi bio manji problem ako takve izmene nisu često potrebne, jer uspostavlјate nove veze koje zahtevaju promenu ruta i smeštaj novog tereta.

Štaviše, dok Transport Fever izgleda sjajno, interaktivno joj nedostaje glatkoća Cities: Skylines-a. Putevi se ne povezuju uvek uredno sa infrastrukturom, ostavlјajući neupadlјive tragove u praznini poput asfaltnih mreža pauka, dok je veoma lako pogrešno prilagoditi železničke pruge bez primećivanja, prisilјavajući vas da kasnije pregledate mapu zbog sitnog prekida u lancu. Kada postoji problem sa vašim transportnim linijama, TF2 može da bude prilično nejasan u vezi sa stvarnim problemom. Imao bi ogromnu korist od funkcije „zumiraj ka“ kada je problem identifikovan. Ove i ostale sitne mehanike usporavaju vaš napredak do tačke u kojoj podešavanje rute železničke pruge može da traje i pola sata.

Trebali bi takođe brzo da spomenemo kampanju, koji deluje kao detalјan tutorijal za režim besplatnih igara. Uglavnom je dobro osmišlјen, sadrži širok izbor misija i dobru mešavinu usmerenih i otvorenijih cilјeva. Međutim, rana igra ima snažan kolonijalistički savijutak, u jednom nivou vas bukvalno doživlјava kao industrijskog heroja koji civilizaciju dovodi do ostrvskih divlјaka.

Igra vas upozorava da jednostavno pretpostavlјa određeni istorijski pogled na svet, pojašnjavajući da tematski pristup nije reprezentativan na sopstvene poglede programera. Ali to nije izgovor za nelegitimnost kojom se pristupa temi. Nije kao da se igra ulaže u istraživanje teme osim uzimanja onoga što joj treba, što je više nego malo ironično.

Posebno je neobično u tome što je inače ležeran, nežno uživajući set virtualnih vozeva. Transport Fever 2 je jedva žanrovski pionir, ali njegovo putovanje je dovolјno prijatno i uprkos nekoliko kašnjenja, na kraju vas vodi tamo gde želite da idete.

Transport Fever 2 was last modified: februar 28th, 2020 by ITN Team

The post Transport Fever 2 appeared first on ITNetwork.

Original Article