Toyota dodaje drugi model Century

0
64
toyota-dodaje-drugi-model-century

Kao što se i očekivalo, nova varijanta SUV-a Century će se voziti na Toyota TNGA platformi, sa 3,5-litarskim V-6 motorom i plug-in hibridnim pogonom. Dinamičko upravljanje na sva četiri točka će doprineti boljoj gradskoj agilnosti, a vozilo je nekih pet inča kraće od trenutne varijante sedana.

Novi model je najtiši automobil koji je ikada proizveden, a zahtevi za kvalitetom proizvodnje su ograničeni na samo 30 jedinica mesečno. Takođe je moguće izabrati standardna ili klizna vrata, kao i sportsku verziju GRMN, koja je prethodno bila dostupna samo na ličnim Century-ima Akio Toyoda.

Toyota Century

Pre nego što se popeo na tron kao car Japana 2019. godine, prestolonaslednik Naruhito se skrasio na mestu sa skoro isto toliko prestiža: na zadnjem sedištu Tojote. Konkretno, raniji Centuri, koji je dugo bio automobilski ekvivalent japanskog carskog domaćinstva.

Ručno izrađivana, luksuzna ali izuzetno rezervisana, samo tri generacije limuzine Centurya postoje od 1967. godine. To je mašina koja odiše tradicijom. Sada se čini da će ta tradicija morati da se promeni jer se Toyota priprema da lansira dodatni model u najluksuznijoj kategoriji vozila.

Toyota Century – Nasleđe moći

Da biste shvatili zašto je SUV/crossover sa feniksovim znakom Centuryja velika ideja, evo pregleda ove vrste vozila. Prva generacija, koja je lansirana 1967. godine kao veliki sedan sa V-8 motorom, samo je povremeno dobijala manje izmene tokom 30 godina. Century nije bio upadljiv, ali je ipak odašiljao moć.

Druga generacija vrlo je slična svom prethodniku, ali ne uključuje ništa od Toyota-inog inženjeringa karakterističnog za razdoblje „bubble economy“, a istovremeno je jedini japanski automobil u serijskoj proizvodnji sa V-12 motorom. Ovi modeli su se počeli proizvoditi 1997. godine, a rani primerci sada se mogu uvesti u Sjedinjene Američke Države i pružaju izvanredno iskustvo vožnje.

Zamislite moćno lebdenje kao kod Rolls-Royce automobila, ali sa inženjeringom od strane ljudi koji stoje iza Mk IV Supra Turbo modela, te sastavljenih od strane obučenih takumi majstora koji ručno izrađuju finese na karoseriji oslanjajući se samo na svoj osećaj.

Toyota Century

Još uvek ručno izrađen, sada hibridan

Tonući u bogato tkanje od vune predstavlja drugačiji oblik luksuza. Nema upečatljivog Maybacha ili Bentleya, Century zrači suptilnosti koju se danas retko viđa na tržištu luksuznih automobila. Akio Toyoda je izradio verziju GR sa manjim sportskim modifikacijama, ali to je više izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Novi SUV Century sledi mnoge dizajnerske koncepte koji su karakteristični za ovaj model, a Toyota tvrdi da će sedana i dalje prodavati uz ovaj novi stil karoserije. Markantan, suptilan i ukrasan, novi Century je praktično veličine mnogih SUV-ova, ali ima samo četiri sedišta, jer se dva zadnja sedišta mogu nasloniti na različite načine te imaju karakteristike uključujući i sistem zabave te čak način vožnje namijenjen glađem kočenju za putnike na zadnjem sedištu.

Toyota Century

Ova verzija će imati više mogućnosti prilagođavanja, jer će ponuditi nekoliko različitih boja eksterijera, uključujući dvobojne sheme i brojne mogućnosti unutrašnje presvlake. Tu je i sportska verzija označena sa GR, koja ima klizna vrata i drugačije točkove i gume.

Pod haubom Century SUV-a nalazi se plug-in-hibridni sistem sa 3,5-litarskim V-6 motorom i pogonom na sve točkove. Zvuči slično kao pogonska grupa koja se nalazi u novom Lexus TX550+ iz 2024. godine, koji ima 406 konjskih snaga, tvrdi da troši 30 mpg i ima električni domet od 33 milje u tom SUV-u sa tri reda sedišta. Iz Toyote još nisu pružili detaljne tehničke specifikacije o Century-ju, osim dimenzija i impozantne težine od preko 5600 funti.

Plan je da se proizvodi samo 30 jedinica mesečno, a Century će biti namijenjen isključivo japanskom tržištu.

Read More