Top Tech: Samsung Galaxy S24 Ultra – Prestolonaslednik

0
104
top-tech:-samsung-galaxy-s24-ultra-–-prestolonaslednik

A kako se stiže do te titule? Znanjem i lepim vaspitanjem! Samsung već godinama, pa i decenijama, u svoj top model stavlja sve iz svoje bašte. Na kraju dobijamo jedan veoma bogat đuveč, jer ima svega. Da krenemo redom…

U pogledu tehnologije Ultra nema konkurenta na tržištu. Pri pogledu na specifikacije, brzo shvatamo da je sve na maksimumu. Već pri prvom dodiru pod prstima osećamo leguru magnezijuma. Hladan i čvrst dodir za sobom ne ostavlja otiske prstiju i još važnije – ne kliza se! Teško ćete primetiti, no Ultra je sve manji i manji, a S24U se vratio na visinu Note10+. Valjda je neko shvatio da su ljudske šake ograničenih dimenzija i da ne mogu da isprate stalno povećanje telefona. Stranice imaju sličnu krivu kao i S23U; razlika je jedva primetna. Naš testni primerak nije imao poptuno gladak prelaz s ekrana na okvir telefona. Oseća se pod prstima kada pređete s jedne na drugu površinu.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Šte je to što Ultru čini tako specifičnom? Možda olovka? Ultra je jedini uređaj koji vam omogućava da pišete rukom, crtate i radite mnoge druge stvari. Mnogi ljudi ne znaju šta se može uraditi sa S Pen-om, koliko je praktičan – uključujući i kao daljinski upravljač za kameru ili snimanje video snimaka. Nije se nešto mnogo menjala. I dalje ne možete u uložak S24U staviti S23U olovku, niti bilo koju raniju, ali to je zapravo i dalje jedna te ista olovka. Malih je dimenzija i ima jedan taster. Osećaj pisanja po ekranu je jednako dobar kao i ranije. Veliku radost nam je pružio ravan ekran. Sada (opet) možete pisati od ugla do ugla ekrana jer nema poteškoća na zakrivljenom delu! Reakcija na ekranu, kada ga pritisnete olovkom, je skoro pa trenutna. Ok, ako baš brzo prelazite olovkom preko ekrana, linija koju pravite vas neće u stopu pratiti, ali će vas stići. Realno nećete imati zamerke na olovku. Kod nje je najbitnije da krenete da je koristite od prvog dana i da istražujete njene mogućnosti. Verujte nam da ih ima dosta i da ćete na kraju biti zadovoljni. Ako ne počnete odmah s korišćenjem S-pen-a, posle će to ići teško i slabe su šanse da ćete je na kraju uopšte korisiti.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Ekran (onaj ravni iz prošlog pasusa) je izvrstan! Lepši nismo videli, a nagledali smo ih se. Svake godine se iznenadimo kako Samsung Display uspeva da poboljša svoje ekrane i učini ih malo boljim. S24 Ultra ima očigledna poboljšanja koja su vidljiva golim okom, kao i ona skrivena. Jedna važna stvar je maksimalna osvetljenost, koji sada iznosi 2600 nita (dok je kod S23 Ultra bila 1750 nita), slika je vidljiva na otvorenom pod bilo kojim uslovima, uključujući i pravljenje fotografija. Na ekranu vidite tačno ono što ćete kasnije dobiti prilikom pregleda slike u galeriji, a možda ćete to raditi kod kuće, a ne pod jakim sunčevim svetlom. I ovde možemo samo pohvaliti kompaniju za takve mogućnosti. Oni koji su zabrinuti zbog PWM-a, ostaće zabrinuti. U prethodnoj generaciji, frekvencija je bila 240 Hz, sada je povećana na 496 Hz (za poređenje, iPhone 15 Pro Max ima frekvenciju od 480 Hz). Jeste povećanje veće od 2x, ali smo očekivali barem 10x veću frekvencu da bi korisnici sa osetljivim očima lakše gledali ekran tokom noći. Zanemarimo li PWM, ekran izgleda kao umetničko delo i verovatno je najbolji ekran na tržištu danas.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Zvučnici na S24 Ultra su za razgovor i gledanje filmova. Muzika… onako, više pop i pravci gde je glas dominantan. Instrumentima se nismo oduševili.

Što više modula ima pametni telefon (čitaj: sočiva), to imate više mogućnosti za fotografisanje. Samsung nikada nije štedeo Ultra kamere, pružajući rešenje najinteresantnijim i najfunkcionalnijim kako za fotografije, tako i za video snimke. 200-megapikselni glavni modul nam je poznat iz prethodnog modela; snima vrlo dobro u različitim uslovima. Takođe, dobijate x3 i x5 telefoto module, kao i širokougaonu kameru. Novi je jedino x5 modul od 50 Mpx. Elem, sa novom konstalacijom kamera, sada imate opciju da fotkate x0.6, x1, x2, x3, x5 i x10. Ako preskočimo širokougaonu od 12 Mpx, sledeće dve opcije su sa 200 Mpx kamerom, x3 je sa 10 Mpx, a x5 i x10 je sa 50 Mpx kamerom. Rekli bi da je x3 najslabija karika. Rezultati fotografija su vrlo slični kao i kod S23U. Sviđa nam se lak pristup izboru zuma i novoustoličeni x5 zum. Raniji pristup problemu sa x1, x3 i x10 kamerama je imao manjkavost u opsegu od x3 do x10, koji je sada uspešno rešen. Da je nov modul i x3 verujemo da bi sveukupno zadovoljstvo opcijama i rezultatima bilo bolje.

Video je dobio poboljšanja u vidu više slika po sekundi. Sada 8k ide od 30 fps, 4k može do 120 fps, FHD do 240 fps. I svaki video prati stereo zvuk. Da bi videli svoja umetnička dela, najbolje je da se obratite vašem televizoru u dnevnoj/spavaćoj sobi. Naša preporuka je da se držite rezolucija na kojoj ćete emitovati video.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Kolika je garancija za Ultru? Ista kao i do sada, kao što zakon nalaže – dve godine. Ali, da bi vam Ultrica što duže bila lepa i prava, sa svim poslednjim ažuriranjima i operativnim sistemom, Samsung se otvorio sa sedam godina podrške: 2032. godine prestaju stizati update-ovi. Ako izdržive do S32 Ultra, skidamo vam kapu! Ruku na srce, najzaslužniji za ovoliko dug period softverske podrške su Apple i Google, jer su oni prvi počeli da dodaju godine podrške, pa je Samsung rešio da ispreti trend. Živela konkurencija!

Prvih dana života S24 Ultra, pod našim prstima je izdržao svaki pritisak i svaki prohtev, čak i najsitniji. Na svaki upit je davao odgovor i pitao „šta dalje.“ Baterija jeste ista kao i kod prethodnika, ali verujemo da su nov čipset i još po neka optimizacija zaslužni za barem jedan dan između dva punjenja. Tako je to u početku. Kada detaljno proučite sve mogućnosti (jednog dana…) i kada S24U savlada vaš „patern“ prolaziće i po dva dana između dva druženja sa napojnim kablom, ili bežično – šta vam se više sviđa. Vredi napomenuti da Samsung ne ubija pozadinske procese i ne ispušta aplikacije iz memorije. Zato i ima dosta RAM-a… Ostaje žal za opcijom za brže punjenje telefona. Sat i 15 minuta nije brzo, koliko god neko to nazivao brzim. Konkurencija je na ovom polju kud i kamo više napredovala.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Kad pomenusmo čipset, svaki S24 Ultra stiže sa Snapdragon 8 gen 3 (4nm). Poredeći ga sa SD8G2 ima 30% bolje performanse i 20% je efikasniji. Teško da ćete primetiti razliku, ali kad je Qualcomm već napravio novi čipset, šteta da se ne koristi. Takođe, nadali smo se 3nm tehnologiji, ali dobili smo treću generaciju 4 nm. Preciznije, 4nm TSMC N4P. Kažu da će sledeće čipsete praviti sa 3nm. Barem za Android. iOS možda dobije 2nm, ali još nema garancija ni za jedno ni za drugo. Raznorazni testovi pokazuju da brzina obrade informacija naglo opada pod velikim opterećenjem. Kada testovi prođu i pokrenete realne aplikacije, opterećenje nije toliko, pa brzina ne pada. Stoga, mirno spavajte.

AI je predstavljena kao must have i kao nešto bez čega se ne može. Naša tužna realnost je malo drugačija. Makar za sada. Naime, mnogi AI noviteti se odnose na uživo prevode sa jednog na drugi svetski jezik; da li je to pri pisanju poruka (vi na jednom jeziku, a on prevede na neki drugi, pa onda kada vama napišu na tom drugom, S24 vam prevede na vaš jezik), ili pri razgovoru. Još jedna od finih opcija je sažimanje dugačkog sadržaja na web stranama u kratak rezime. Sve ovo funkcioniše na 13 svetskih jezika. Zemlje Balkana nisu na spisku. Kako smo saznali od Samsungovog predstavnika za Srbiju, kod nas se radi na tome da AI što pre zaživi u punom sjaju, bez obećanja kada će stići taj dan. Nadamo se pre nego kasnije.

Kamera je takođe uspela sa se okoristi o AI. Slično kao što je predstavio Google za svoje Pixel 8 (pro) telefone i Samsung S24 ima opciju da po vašoj želji ukloni neke elemente sa fotografije, a zatim da na prazno mesto docrta nešto drugo. Mi kažemo da je uspeh polovičan. Nekad uradi kako treba, a nekad je vidljivo da je neko umešao prste. Jedno je sigurno, ako koristite AI, u donjem levom uglu će se pojaviti vodeni žig. Opet, ako njega izbrišete sa AI ond ne ostaje dokaz da ste u startu nešto radili.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Možda najinteresantnija AI moć je traženje interneta prema zadatoj slici. Vi zaokružite na ekranu (prstom ili olovkom), a telefon traži. Isto kao i malo pre, nekad nađe, a nekada ne. Za sve je potrena vežba i snažno verujemo da će AI jednom savladati kako se rade obećane stvari.

Još jedna bitna informacija oko AI: biće free of charge do kraja sledeće godine. Od 2026. je najavljena pretplata. Elem, S24 Ultra je odličan telefon i bez AI noviteta. Oni (AI noviteti) će biti dostupni i u drugim Samsung uređajima (S23 serija) već od druge polovine godine.

Ako imate potrebu za promenom telefona, jer vam je vaš stariji od dve-tri godine, i ako novac nije problem, Ultra je odličan izbor.

Samsung Galaxy S24 Ultra specifikacije:

OS

Android 14; One UI 6,1

Čipset

Qualcomm SM8650-AC Snapdragon 8 Gen 3 (4 nm)

Memorija

12/256 GB

Kamera

200 Mpx, 50 Mpx, 10 Mpx, 12 Mpx / 8K@30fps, 4k@120fps, 1080p@240fps; 12 Mpx / 4K@60fps

Ekran

Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 2600 nits, 6,8“, 1440 x 3120 px, (505 dpi)

Povezivanje

5G, WiFi 7, BT 5.3, NFC, GPS, USB Type-C 3.2

Dodatno

olovka (Bluetooth integracija, akcelerometar, žiroskop), DeX

Baterija

Li-Ion 5000 mAh

Dimenzije

162.3 x 79 x 8.6 mm, 232 g

Kvalitet ekrana, SD8G3, kamere, baterija, AI

Cena, monoton dizajn

Cena: 169.999 RSD (za verziju sa 256 GB)

Read More