Top Tech Companies Financing AI Policy Fellows in Congressional Offices

0
92
top-tech-companies-financing-ai-policy-fellows-in-congressional-offices

Summary

Sarađujući s uglednom naučnom nevladinom organizacijom, nekoliko vodećih tehnoloških kompanija kanališe novac kako bi finansirale stipendiste koji rade na politici veštačke inteligencije (AI) u ključnim senatskim kancelarijama. Ova nova „grupa za brzi odgovor“ koja radi na pitanjima AI-a u Kongresu […]

Top Tech Companies Financing AI Policy Fellows in Congressional Offices

Sarađujući s uglednom naučnom nevladinom organizacijom, nekoliko vodećih tehnoloških kompanija kanališe novac kako bi finansirale stipendiste koji rade na politici veštačke inteligencije (AI) u ključnim senatskim kancelarijama. Ova nova „grupa za brzi odgovor“ koja radi na pitanjima AI-a u Kongresu sastoji se od šest stipendista koji rade iz kancelarija visokih zvaničnika Senata Sjedinjenih Američkih Država, uključujući senatore koji su ključni donosioci odluka o zakonodavstvu vezanom za AI. Ovi stipendisti dolaze uz podršku kompanija kao što su Microsoft, OpenAI, Google, IBM i Nvidia, koje sponzorišu Američko udruženje za napredak nauke (AAAS), vodeću naučnu organizaciju. Ova nova inicijativa pridružuje se mreži stipendista koji rade na AI, a koje finansira organizacija Open Philanthropy, grupa koju je osnovao milijarder i suosnivač Facebooka, Dustin Moskovitz.

Stipendisti u ovoj grupi za brzi odgovor, koji uključuju pet doktora nauka i dvoje ljudi koji su ranije radili u velikim tehnološkim kompanijama, služe se kancelarijama nekih od najvažnijih senatora u Kongresu koji se bave zakonodavstvom o veštačkoj inteligenciji. Rad u kancelarijama senatora Martina Hajnriha (D-N.M.) i Majka Raundsa (R-S.D.) koji su ključni donosioci odluka o zakonodavstvu o AI, kao i u Senatskom bankovnom odboru i kancelarijama senatora Rona Vajdena (D-Ore.), Bila Kasidija (R-La.) i Marka Kelija (D-Ariz.).

Pored stipendista koje finansira Open Philanthropy, ove industrijski finansirane stipendije pomažu u oblikovanju pristupa ključnih igrača u Kongresu kada se radi o regulisanju AI-a. Ovo je posebno značajno u vremenu kada mnogi Amerikanci ispoljavaju duboko skepticizam prema industriji. Međutim, ovakva situacija izaziva nelagodu kod nekih stručnjaka, koji se plaše da bi Kongres mogao biti odvrnut od pravila koja bi trebala da zaštite javnost od pristrasnih, diskriminatornih ili netačnih sistema veštačke inteligencije.

Kompanije uključene u ovu inicijativu ističu da ne učestvuju u odabiru stipendista; nevladine organizacije same biraju stipendiste. Ipak, neki članovi Kongresa tvrde da stipendisti povezani s industrijom popunjavaju prazninu nastalu zbog smanjenog institucionalnog znanja o tehnologiji.

Članak je baziran na izvoru politico.com

Česta pitanja (FAQ)

  1. Šta je veštačka inteligencija (AI)?
  2. Veštačka inteligencija je grana računarstva koja se bavi razvojem računarskih sistema koji imaju sposobnost da izvode zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju. Ovi sistemi mogu uključivati prepoznavanje slika, obradu jezika, logičko zaključivanje, samoučenje i još mnogo toga.

  3. Ko su stipendisti koji rade na politici veštačke inteligencije?
  4. Stipendisti koji rade na politici veštačke inteligencije su naučnici i stručnjaci koji proučavaju i utiču na regulisanje i političke odluke vezane za veštačku inteligenciju. Oni rade u kancelarijama visokih zvaničnika u Kongresu kako bi osigurali stručnu ekspertizu i uticali na donošenje odluka o regulaciji AI-a.

  5. Kako je finansirana inicijativa stipendija veštačke inteligencije?
  6. Inicijativu stipendija veštačke inteligencije finansiraju vodeće tehnološke kompanije poput Microsofta, OpenAI, Googlea, IBM-a i Nvidije. Oni sponzorišu Američko udruženje za napredak nauke (AAAS), koje koordinira program stipendija.

  7. Kakve su brige u vezi stipendista na polju politike veštačke inteligencije?
  8. Postoji zabrinutost da bi stipendisti sa veza sa tehnološkom industrijom mogli da iskrive objektivnost u donošenju odluka o regulaciji veštačke inteligencije u Kongresu. Takođe postoji strah da bi ovi stipendisti mogli biti usmereni na promovisanje interesa kompanija koje ih finansiraju, umesto da zaštite javnost od nepravičnih ili štetnih AI sistema.

Read More