Top 16 tehnoloških trendova za 2022. godinu

0
172

Organizacija IEEE Computer Society (IEEE CS), obelodanila je predviđanja vezana za uticaje pandemije na tehnološka postignuća, kao i očekivanja od 2022. godine u sferi novih tehnologija. Izveštaj uključuje i prognoze vezane za uticaj tehnoloških prodora na društvo.

PCPress.rs Image

Dominantne istraživačke oblasti

Organizacija je iznela uvide i predviđanja o tome koje će tehnološke oblasti najviše napredovati u 2022. godini. Njihov elaborat izdvaja 3 ključne sfere istraživanja, koje će u 2022. godini dominirati. Veštačka inteligencija koja je usredsređana na podatke, daljinska medicina i biomedicinske nosive tehnologije ove će godine doživeti možda i najznačajniji rast. Osim pomenutih kategorija, izdvaja se oblast konvegirajućih tehnologija, a razvoj tehnologija za predviđanje pomoći će u kontroli pandemije.

Top 16 tehnoloških trendova koji će biti usvojeni u 2022.

Prema pomenutom izveštaju, 16 trendova u godini koja je ispred nas će dominirati. Na prvom mestu nalazi se oblast veštačke inteligencije usredsređene na podatke. Postoji potreba za opštom dostupnošću podataka i, u skladu sa tim, povećana potreba za mašinskim učenjem u sferi upravljanja podacima.

Na drugom mestu je “udaljena medicina”, koja bi velikom broju ljudi mogla omogućiti negu i savete na daljinu. Potom se spominje oblast nosivih tehnologija, za koju primećujemo da se, u pogledu razvoja i upotrebe novih materijala i tehnologija, sve više istančava. Značajna je jer prati zdravstvene parametre koji pružaju uvid u stanje organizma.

Sajber- bezbednost je jedna od najbitnijih oblasti, naročito u sferi kritične infrastrukture i medicnskih lanaca snabdevanja. Potom idu HPC/AI/HPDA, tzv. “AI at the edge”, aditivna proizvodnja za zdravstvo (3d štampa delova za zdravstvenu opremu), razvoj tehnologija za bezbednost autonomnih sistema (vozila i robota) i digitalni “blizanci” (tehnologija predviđna za Metaverse).

Fokus u 2022. godini će biti i na izgradnji pouzdanih alata za veštačku inteligenciju. Osim toga, otkrivanje i ispravljanje dezinformacija će biti značajan korak, kada je u pitanju pouzdanost informacija koje pretražujemo (primetite da ovo može da se iskoristi i kao sjajan alat za cenzuru). U razvoj svemirske industrije u 2022. godini i dalje će se ulagati značajni iznosi.

“Low-Code/No-Code” programske tehnike omogućiće širu dostupnost alata za programiranje. Nezamenjivi tokeni nalaze se na 14. mestu IEEE CS liste. Potom ide Metaverse, oličen u napredovanju AR/VR tehnologija i na kraju dolazimo do zaštićenog računarstva, koje se isporučuje putem hibridnog oblaka.

Iz svega pomenutog, možda već dobijate sliku kako će naš svet izgledati već kroz nekoliko godina. Osim toga, posredno možete zaključiti i koji će poslovi biti najprofitabilniji.

Izvor: prnewswire

The post Top 16 tehnoloških trendova za 2022. godinu first appeared on PC Press.Original Article