Tkanina koja vas zimi grije a ljeti hladi

Industrija odjeće danas je tehnološki prilično unaprjeđena materijalima s termalnim svojstvima koja omogućuju trkačima maratona da se ne pregriju, a alpinistima da im je u hladnim planinama toplo u relativno tankoj odjeći, no do sada nije postojala tkanina koja bi imala promjenjiva termalna svojstva i prilagođavala se različitim vanjskim uvjetima.

Znanstvenici Sveučilišta u Marylandu (UMD) izumili su tkaninu koja može automatski regulirati temperaturu, pa će u jako toplom i vlažnom okolišu, odnosno u uvjetima kada se u vrućem ljetnom danu znojimo omogućiti infracrvenom zračenju da prolazi kroz njega, a kada uvjeti postanu hladni i suhi, smanjit će rasipanje topline. Infracrveno zračenje je inače osnovni način na koji tijelo ispušta vrućinu i stoga se nalazi u glavnom fokusu nove tehnologije.

U svojem radu objavljenom u publikaciji Science, znanstvenici opisuju svojstva novog materijala koji je izrađen od posebnog prediva obloženog vodljivim metalom. U vrućim i vlažnim uvjetima niti prediva se skupljaju i aktiviraju premaz, čime se mijenja način na koji tkanina reagira s infracrvenim zračenjem kako bi se omogućilo više topline. Znanstvenici to nazivaju "vratima" infracrvenog zračenja koja se podešavaju za prijenos ili blokiranje topline.

"Ovo je prva tehnologija koja nam omogućuje dinamičko reguliranje infracrvenog zračenja", navodi UMD-ov profesor kemije i biokemije YuHuang Wang, jedan od voditelja ovog istraživanja.

Osnova novog tekstila izrađena je od vlakana napravljenih od dva sintetska materijala. Jedan apsorbira vodu a drugi ju odbija. Niti su prekrivene ugljikovim nanocijevima specijalne vrste sa svojstvima provodnosti.

Obzirom na materijale u vlaknima koji odbijaju ili apsorbiraju vodu, predivo se iskrivljuje kada je izloženo vlazi poput one koja okružuje oznojeno tijelo, pri čemu prvo otvara pore u tkanini i time stvara mali učinak hlađenja jer omogućuje izlazak topline, a ujedno i modificira elektromagnetske sprege između ugljičnih nanocijevi i pokrova.

Ovisno o uvjetima u okolini tkanina blokira infracrveno zračenje ili ga propušta a ta reakcija je gotovo trenutna, pa će se ljudi prije rashladiti nego što će osjetiti da postaje vruće, dok će u suprotnom slučaju pri hlađenju tijela dinamički mehanizam raditi na obrnuti način kako bi zarobio toplinu.

Znanstvenici kažu da će proteći neko vrijeme prije nego se njihova tkanina počne koristiti komercijalno u odjeći, no ističu kako su osnovna vlakna koja se koriste već dostupna, dok se ugljični pokrov može dodati tijekom standardnog procesa bojanja tkanine.

Original Article