Tinder odlazi iz Rusije

0
57
tinder-odlazi-iz-rusijeKompanija Match Group (MTCH.O), koja je vlasnik popularnih aplikacija za upoznavanje poput Tinder-a, Hinge-a i PlentyOfFish-a, najavila je da će napustiti rusko tržište do 30. juna ove godine. Glavni razlog za ovu odluku navodi se kao zaštita ljudskih prava. Ova odluka dolazi nakon što su mnogi drugi pružaoci digitalnih usluga, poput Spotify-a i Netflixa, već napustili rusko tržište zbog sukoba u Ukrajini koji se nastavlja od prošle godine.

Aplikacije za upoznavanje poput ovih su privlačne mete za kriminalce koji ih koriste u svrhu trgovine ljudima. Evropska policijska agencija Europol je u svom godišnjem izveštaju saopštila da se pojedinci služe ovim aplikacijama za skretanje pažnje na položaj ukrajinskih izbeglica. Kako bi spriječili ovakvu zloupotrebu, kompanija Match Group se posvetila zaštiti ljudskih prava i preduzima korake za ograničavanje pristupa svojim uslugama u Rusiji. Ovo uključuje i potpuno povlačenje svojih brendova sa ruskog tržišta do 30. juna 2023. godine.

Odluka kompanije Match Group može imati uticaj na druge pružaoce digitalnih usluga u Rusiji i u drugim zemljama. Pozivajući druge kompanije da se povuku iz Rusije, Match Group se nada da će pomoći u očuvanju poverenja svojih korisnika i ukazati na važnost zaštite ljudskih prava u digitalnom svetu.

Read More