Procenio je da je u proteklih sedam godina vodio kompaniju u dobrom pravcu. U redovnom godišnjem intervju za Fast Company pričao je i o tome koliko mu smetaju kvartalni izveštaji i kako smatra da su povratne informacije korisnika najvažniji pokazatelj uspeha.

Pod vođstvom Tima Cook-a, Apple je prodao na stotine miliona iPhone-a i zaradio milijarde dolara profita. Takođe su lansirali i nekoliko novih proizvoda poput Apple Watch-a, AirPods-a i nedavno predstavljenog HomePod-a. Nije iznenađujuće da Apple-ov CEO sa zadovoljstvom gleda u prošlost.

Imao sam samo dobre godine, zaista tako mislim. Čak i kada smo bili u stanju mirovanja u pogledu prihoda, koji su iznosili 6 milijardi dolara svake godine, to su bile neverovatno dobre godine jer smo počeli da osećamo da stvari postaju bolje, i mogli smo to da vidimo iznutra.

Kvartalni izveštaji samo potvrđuju njegove reči. Ovogodišnji izveštaj je prvi koji je uključivao i prazničnu sezonu, pa nas je izvestio o prihodima od 88.3 milijardi dolara za investitore, koji su bili veoma zadovoljni rastom od 13% u odnosu na prethodni rekord. Međutim, Cook nije preterano oduševljen:

Zašto biste ikada merili poslovni uspeh na osnovu samo tih 90 dana, kada su investicije dugoročne? Kada bih bio kralj na jedan dan, to bi se u potpunosti promenilo. To utiče samo na nekoliko nas koji moramo da obavljamo kvartalne pozive sa investitorima, ali da li to utiče na kompaniju? Ne.

Takođe je rekao kako bi umesto merenja rezultata na svakih 90 dana bilo korisnije osloniti se na povratne informacije korisnika. Kažu da on čita mnoge komentare, kritike i povratne informacije.

Cena deonica je rezultat, a ne dostignuće samo po sebi. Za mene, reč o proizvodima i ljudima. Da li smo napravili najbolji proizvod i obogatili živote ljudi?

Izvor: Business Insider


Article source: http://imagazin.rs/tim-cook-je-uspesno-godinama-vodio-apple/