Through the Darkest of Times

0
604

Kad neko pomisli na naciste u video igrama, čovekov um verovatno prelazi u Wolfenstein. Ta dugogodišnja serija izgradila je sopstveni zaštitni znak oko košenja bezličnih hordi jurišnika koji nose svastike Ali u svim uzbuđenjima i krvoprolićima serije Wolfenstein, lako je zanemariti vrlo stvarni užas nacističkog režima i njegovog uticaja na Nemačku. Zverstva Trećeg Reicha je nemoguće zanemariti u Through the Darkest of Times, strateškoj igri koja igraču daje zadatak da živi kroz vladavinu Adolf Hitler-a u Nemačkoj i predvodi otpor protiv njegovog prožimajućeg zla.

U Through the Darkest of Times, morate da regrutujete članove vašeg pokreta otpora, upravlјate moralom i resursima i pokušavate da šerifujete nad pristalicama, sve dok se borite i kako vas ne bi otkrili i uspešno napravili razliku u borbi za oslobađanje Nemačke od Hitlerovih šapa. To je duboko napeta igra od početka, i ta je napetost retko, ako i ikad, ublažena. Čak i zanemarivanje broja odluka koje vas igra prisilјava da donesete i borbe kroz koje morate da se podvrgnete, igra i dalјe podstiče stres tačno simulirajući strah i stres živlјenja tokom vladavine Trećeg Reicha. Paranoja vlada, i vi ne možete nikome da verujete.

Na početku igre, igrač ima zadatak da stvori njegov lik. Iako ste slobodni da prilagodite izgled vašeg karaktera, uklјučujući frizuru, boju očiju i dodatke, jedini način da se utvrdi pol, ime i zanimanje lika je njihovo nasumično odabiranje. Iako bi jedan idealniji način odabira pola i zanimanja bio idealan, postoji nešto što treba reći o randomizaciji imena lika. Through the Darkest of Times nije dobra igra za iskustvo sa čudnim ili šalјivim nadimkom sa kojim igrač može da se susretne. Vaš novi vođa otpora uparen je sa još dva lika i može da regrutuje više kako igra napreduje. Svaki lik ima rezultate u različitim statistikama, uklјučujući stvari poput empatije, tajnosti i snage, što ih sve ih čini bolјim, specijalizovanijim članom otpora i obaveštava vas na kakvim misijama oni mogu da pođu. Postoje i druge osobine, uklјučujući okupaciju i političku sklonost, koje mogu da utiču i na uspeh misije. Na primer, ako ste zakazali sastanak sa vladinim zvaničnikom koji bi mogao da dođe u iskušenje da pođe sa nekim obaveštajcem, možda bi bila loša ideja da se povede anarhista.

Through the Darkest of TimesSvake nedelјe u igri igraču se prikazuje karta Berlina i brojne mogućnosti misije na koje možete da pošaljete vaše članove otpora. Svaka osoba ima drugačije uslove i izglede za uspeh. U svaku misiju možete da angažujete jednog do tri člana otpora; poslovi visokih uloga mogu da zahtevaju da pošalјete više članova. Ako uspete, dobićete resurs koji će vam biti od koristi u vašoj dalјnjoj borbi. Ti resursi mogu da budu novac koji možete da potrošite na buduće misije, pristalice koje će vam naduti vaše rangove i pronaći nove mogućnosti za misiju koju trebate da ganjate, ili više specijalizovanih stvari, poput papira koji može da se štampa u propagandne letke ili boje koje mogu da se koriste za pisanje parola na zidovima. Posledice uspešno obavlјanje misije povremeno su pomalo teške za razumevanje, ali uglavnom je sve jasno kako će vam svaki posao doneti koristi vašem cilju. Neke misije ne mogu da se preuzmu sve dok ne preuzmete neophodnu misiju, što igraču pruža priliku da preuzme više angažovane i fokusirane napore otpora.

Through the Darkest of TimesSvaka misija takođe predstavlјa šansu neuspeha u obliku svedoka. Svedoci mogu da budu prosečni građani koji postaju sumnjivi, ili policija ili otvoreni napad na bilo koji operativni rizik. Kada vas primeti svedok, možete ili da pobegnete, potpuno prekinete misiju i ne dobijete nagrade, sakrijete se, čekate da svedok prođe pored i pokušate da dobijete smanjenu nagradu iz susreta, ili uzvratite udarac, odvevši svedoka i potencijalno dobijajući punu nagradu. Izbor nikada nije lak za pravljenje; ako vaš lik uzvrati i ne uspe, mogli bi se povrede ili budu čak ubijeni. Ako pobegnu, izgubiće svaki resurs koji su koristili za obavlјanje misije, a pokušaj povratka tog resursa mogao bi da bude dugotrajan proces koji otvara vrata za dalјe neuspehe. Gotovo nikada vam nije zagarantovan uspeh, čak ni u najjednostavnijim zadacima. Čak je i kupovina papira rizična ideja u nacističkoj Nemačkoj. Ovo je duboko stresno, ali je i snažan podsetnik koliko je težak život bio u tako mračnom periodu, posebno za nekoga ko pokušava da se bori. Bez obzira na to, nikada niste sigurni.

Through the Darkest of TimesPored misija, između nedelja lik igrača može da pronađe sebe u kratkom prizoru koji dodatno demonstrira uloge protiv kojih se bore. Ove vinjete smiruju iskustva i to na najrazličitije načine. Teror izazvan vašom posetom kampu punom maltretiranja romskih građana mnogo je drugačiji od terora koji nastaje kada vam komšika radosno kaže da je dobila novi posao čuvara u koncentracionom logoru, ali su oboje jednako ozbilјni, i oboje podjednako podsećaju na podsetnike o čemu se radi. Umetnički stil čudesno dopunjava anksiozni, napeti svet vašeg vođe otpora; igra je mračna i senovita, a svi modeli imaju vrlo široke i vrlo jasne oči, kao da su stalno u potrazi za sledećom pretnjom.

Through the Darkest of Times nije laka igra. Po mnogim definicijama ona nije čak ni zabavna igra. Ali to je važna igra, a uz to je i uzbudlјivo taktičko iskustvo. U ovoj igri neće uživati svi, ali ona ima lekciju koju bi svi trebali da nauče na ovaj ili onaj način. Događaji koji su se dogodili u Nemačkoj tokom 1930-ih i 40-ih nikada ne smeju da se ponave, ali ako se to ipak desi, najvažnija i najopasnija stvar koju možete da učinite je da se zauzmete i borite se za ono u šta verujete. Through the Darkest of Times je odlično iskustvo koje omogućava igraču da radi upravo to.

Through the Darkest of Times was last modified: 31 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Through the Darkest of Times appeared first on ITNetwork.

Original Article