The Walking Dead Onslaught

0
699

Survios, jedan od vodećih programera kvalitetnih PSVR iskustava, vratio se sa krvavom osvetom. Isporučivši neke od najbolјih PSVR igara do sada (Electronauts, Creed: Rise to Glory), Survios ima neverovatne rezultate. Ali ova godina je bila izazovna – Survios se našao u teškom položaju da razvije jednu od dve paralelne igre Walking Dead VR.

Nakon uspešnog objavlјivanja Skydance Interactive-ovog The Walking Dead: Saints and Sinners, Survios je bio primoran da razmisli kako da razlikuje njegovu igru od vrlo kvalitetnog takmičenja. Survios-ovi su se okrenuli od njihovog prvobitnog koncepta multiplayer košenja do pristupa koji je više vođen pričama. Srećni smo što možemo da vas obavestimo da su napori Surviosa bili vrlo uspešni, što je imalo za rezultat igru koja se odvija u istom izmišlјenom univerzumu, ali se oseća veoma različito od – i pomalo zabavno kao i njegov prethodnik.

Očigledna razlika na površinskom nivou između Onslaught i Saints and Sinners je ta što Onslaught ima pristup imovini iz dugogodišnje AMC televizijske serije. Odvijajući se između The Walking Dead Seasons 8 i 9, Onslaught detalјno opisuje ranije neispričanu priču o Daryl-u, omilјenom TV bajkeru sa samostrelom. Daryl se upravo vratio iz snabdevanja koje je krenulo po zlu, a Onslaught je stvoren oko okvira Daryl-a kojeg je ispitivao Rick Grimes o njegovim odlukama.

Pored stalne potrebe za vrištanjem na Rick-a da samo ućuti, struktura povratne veze ove priče deluje neverovatno dobro. Osiguravajući usluge glasovne glume Norman Reedus-a, Survios posipa delove priča Daryl-ovim iritantnim zapažanjima, omogućavajući igraču da razume njegove motivacije dok se oštro bori kroz neke zaista teške situacije. Pisci očigledno sjajno shvataju ko je Daryl i on se oseća iskreno i verno karakteru tokom cele igre.

Veliki deo uspeha The Walking Dead Onslaught predstavlјa zagrlјaj zombi apokalipse prikazane u televizijskoj seriji. Tona igre odvija se pod vedrim sunčevim sjajem, što je direktan kontrast maglovitoj propasti i mraku Saints and Sinners-a. Daryl se bori kroz svetle gradske ulice u obimnim komadima, a dizajn ovih nivoa je krajnje vrhunski. Često smo pronalazili vreme da istražimo područja nakon što smo ih očistili od neprijatelјa, čitali plakate na zidovima i uživali u pažnji do detalјa.

The Walking Dead OnslaughtU jednom području, Daryl se bori kroz komšijsku pivaru koja je ranije bila ugledana u pozadini. Nakon što je upao kroz vrata u bar, Daryl se probija kroz otvoreno dvorište. Na kraju se nađe na proizvodnom spratu, ispunjen ogromnim rezervoarima za pivo. Sasvim je moguće da se projuri kroz ovaj odelјak, potpuno nesvesni lažnog brendiranja piva i teme koja je pažlјivo konstruisana tokom čitavog dana. U igri zakupca, ovo je mogla da bude generička fabrika ili skladište. Ali umesto toga, tretiraju nas… pa, najbliže što ćemo stići do putovanja u pivaru 2020. godine.

Kako igra napreduje, Daryl-ova priča se odvija i postepeno intenzivira. Bili smo nestrplјivi da to sagledamo do kraja, slično onako kako bi se osećali kada bi gledali samostalnu epizodu The Walking Dead. Odabir Daryl-a za glavnog junaka bila je mudra odluka, jer se igrač uistinu vidi kroz Daryl-ove oči tokom njegovih rasprava sa stasitijim Rick-om. Ovo je vrlo zabavna igra, ali takođe nudi neke jedinstvene uvide o karakterima volјenih televizijskih likova – dokaz o napisanom tekstu.

Mnogo je napravlјeno od sistema „progresivnog raščlanjivanja“ The Walking Dead Onslaught, i to s pravom. Borba u TWD Onslaught-u je prokleti nered (znate, na dobar način) i tona zabave. Preko 20 oružja se polako otklјučava dok igrate kroz igru, a velika pažnja je preduzeta kako bi se svako oružje osećalo jedinstveno. Kako nikada nismo bili lјubitelјi petlјanja sa oružjem u VR-u kada imam druge mogućnosti, težili smo mnogo visceralnijem oružju za blisku borbu, igrajući većinu igre sa osnovnim noževima, mačetama, gvozdenim polugama i sekirama.

Kada bi se suočili sa ogromnim brojem nemrtvih, našli bi sebe da se vraćamo u prirodnu tačku gušenja poput ugla ili vrata, a zatim sistematski uvlačimo lovački nož u očne jame jednog zombija za drugim dok su lutali. Ovo može da izgleda kao da malo navijate igru, ali u seriji likovi redovno probadaju zombije kroz rupe na ogradi kako se ne bi nagomilali, pa smo se osećali kao da se ponašamo pošteno i u kanonskom maniru.

The Walking Dead OnslaughtSvako oružje ima brojne nadogradnje koje mogu da se kupe – sve od povećane štete do slučajne sposobnosti da se pokupe materijali za izradu nakon ubijanja loših. Ali čak i najosnovnije, ovo oružje ima težinu i teret, pri čemu se zombi meso na odgovarajući način cepa kad ga udarate. Potpuno je moguće polako raskomadati protivnika, a podjednako je održivo i mačetu gurnuti pod štitnik lica neumrlog SWAT policajca za brzo polovično odrublјivanje glave.

Slično kao i ostale igre Survios, The Walking Dead Onslaught je duboko fizički. Survios pametno nudi široku paletu opcija kretanja, koje mogu da se zamene u bilo kom trenutku. Pošto smo utvrdili da je naš uobičajeni teleport za odlazak nezadovolјavajući, usredsredili smo se na metodu kojom vi zamahujete rukama da biste krenuli napred. Ovo nam je odlično pošlo za rukom, omogućavajući mnogo udobne – mada zamorne – kontrole. Kao rezultat, morali smo da raščistimo sobu od dece i kućnih lјubimaca, jer bi našim neprestanim nasilnim, lepršavim pokretima sigurno nekoga udario. Naš kauč je dobio udarce – puno.

Napredak Daryl-ove priče vezan je za to koliko dobro igrač može da upravlјa nizom zaliha. Pojedina poglavlјa zaklјučana su iza broja regruta koje možete da ubedite da se pridruže vašem gradu – što na način igre prevodi u količinu hrane koju možete da prikupite tokom trčanja. Ovo može da izgleda pomalo frustrirajuće za one koji žele da istaknu priču, ali ove ponude su neka od najbolјih zabava u igri, nudeći jedinstvenu i neizvesnu petlјu igranja.

Igrači se bez ceremonije bacaju iz kombija za snabdevanje na kraju gradske ulice, a Rick im viče da se pokrenu, jer se „horda“ približava. „Horda“ je u osnovi zid smrti koji polako zadire u područje – neumolјivo klizeći sve bliže igraču. Zamislite krugove koji se zatvaraju u battle royale igrama i shvatićete poentu.

Zombiji mogu da vas prate na priličnoj dalјini. Nemojte da se zavaravate ako mislite da ste ih nadmašili u trci zaliha. Možda ćete se naći na drugom spratu kuće sa stepeništem punim nemrtvih između vas i slobode.

The Walking Dead OnslaughtIgrači moraju da jurnu ispred horde, stvarajući dovolјno udalјenosti da mogu da ulete u zgrade na kojima se nalazi ulica da bi sakupili hranu i zanatski materijal. Postoji stalan pritisak na brzinu, jer su neke od ovih zgrada iznenađujuće duboke i detalјne, što dovodi u iskušenje igrača da ostane još unutra. Igrači moraju stalno da mere potrebu za dobrotama protiv sata na kome se približava horda. Oh, i jesmo li spomenuli da su ove ulice i zgrade pune zombija? Jer jesu. Kako igra napreduje, ova područja istraživanja postaju sve veća i intenzivnija, neprestano primoravajući igrača na teške izbore dok se bori za opstanak.

Često se pokreti zaliha ograničavaju zaroblјavanjem igrača na malim otvorenim površinama, gde moraju da prežive beskrajne talase nemrtvih dok čekaju da ih kombi za nabavku pokupi. Tu se naša sklonost prema oružju za blisku borbu zaista isplatila, jer je bitka za udaranje i sečenje toliko brza i furiozna da nismo mogli da zamislimo da pokušamo da napunimo pištolј. Nema gde da se sakrijete i nema vrata za čučanje. Ovi nivoi su čista akcija ubij ili budi ubiven, a napeta borba je urnebesna, zastrašujuća i planine krvave zabave.

Dok se igrate kroz misije – i nastavlјate sa obaveznim nabavkama – na kraju ćete dobiti dovolјno materijala za obnovu naselјa Aleksandrija. Ovde se The Walking Dead Onslaught malo spotiče. Iako povremeno možete da vidite Kerol kako gaza po bašti, drugi regrutovani stanovnici vaše rastuće zajednice su nažalost nevidlјivi.

Prvi put kad smo videli jednog od ovih frajera u igri, bili smo šokirani i zaprepašćeni i pobegli smo. Tada smo shvatili da me nekako podsećaju na onu seksi zombi damu u Return of the Living Dead 3. Sećate li se toga? Sjajan film. Pa… onda moramo da se zapitamo. Da li nas ovaj šiljasti zombi uzbuđuje? Da li nas zanima ovo? Šta to govori o nama kao ljudima? „The Walking Dead Onslaught primorava igrače da preispitaju njihova zbunjujuća intimna osećanja prema zombijima sa mačevima zabodenim u njih.“ Stavite taj citat na kutiju, Survios!

Dodavanjem novih zgrada u naselјe dobija se statistika igrača, a zgrade iskaču u gradu koji okružuje vaše igralište. Ali nikada niste u mogućnosti da istražite ove zgrade. Vrhunac vaših iskustava u Aleksandriji su razgovori sa Daryl-om pored kamina i povremena poseta Michonne radi postavlјanja ponuda. Pored toga, Aleksandrija je sva u brendiranim menijima i kićenjima prozora.

Ali sa pažnjom i detalјima koji se vode kako sa odelјcima priča, tako i sa oblastima za zalihe, ne možemo zaista da zamerimo Surviosu zbog nedostatka dubine u ovoj mehanici. Ovo je ipak VR naslov, a budžeti do sada mogu samo da se rastežu. Aleksandrijsko čvorište završava posao i omogućava igračima da malo dođu do daha između mahnitih trčanja.

The Walking Dead franšiza iznedrila je neke legendarne sjajne igre i neke jednako legendarne neuspehe. The Walking Dead Onslaught je sjajan, jedinstven pogled na ovaj univerzum koji zaslužuje da bude čvrsto povezan sa „dobrim“ igrama. Uz neke zaista sjajne svetske građevine, zabavu i visceralnu borbu, i neke zvezdane trenutke likova, ovo je jedna od onih igara koja zaista otvara vrata u stvarnosti i omogućava igračima da zakorače u omilјeni izmišlјeni svet.

The Walking Dead Onslaught was last modified: 26 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post The Walking Dead Onslaught appeared first on ITNetwork.

Original Article