The Persistence Enhanced

0
384

The Persistence je prošle godine postao multiplatformanski, prilagodivši njegove VR užitke igri sa ravnim ekranom, a ova nova nadograđena verzija malo je više pojačala stvari u odelјenju za vizuelne elemente. Kao jedinstveni roguelike FPS, The Persistence Enhanced i dalјe nosi njegove najsmelije inspiracije na rukavu i objedinjuje brojne pametne ideje u zadovolјavajuće iskustvo, a opet ono u kojem određeni sistemi igranja blistaju jače od drugih. Za one koji se prvi put upuštaju u nepromenlјiva nedra njegovog naslovnog svemirskog broda, ovo je verovatno najlepši način da ga igraju, čak i dok ostaju ostaci njegovog porekla iz VR-a.

Bezbednosni oficir Zimri Elder je već mrtav, zajedno sa većinom posade The Persistence-a, zahvalјujući anomalnim oštećenjima usled blizine broda do crne rupe – sigurno ima dodir Event Horizon-a, ali je u celini naučno utemelјeniji. U svakom slučaju, ovo je prouzrokovalo da mašina za kloniranje propadne i replikuje sve vrste mutiranih članova posade kako bi ispunila njene klaustrofobične hodnike, čak i neprestano preuređujući same sobe samog broda, omogućavajući dizajn proceduralnog nivoa. Igrači preuzimaju ulogu više puta kloniranog Zimri-a, vođenog pokojnim saradnikom preuređenim u AI, i kreću na boravak kroz zamračene palube kako bi dobili resurse i vratili određene funkcije broda na mrežu.

The Persistence Enhanced Potrebno je nekoliko solidnih trčanja da bi se shvatilo šta The Persistence očekuje od igrača. Naravno, postoji pouzdano roguelike dirinčenje, i igranje je vrlo pažlјivo pri donošenju nominalnih nadogradnji kao rešenju za čak i najgore trke. Fabrikator čipova i matičnih ćelija opskrbljuju prodavnice za kupovinu i trajne nadogradnje, a svaka paluba ih velikodušno dostavlјa na poslušne čuvare. Posle samo nekoliko sati mogu da se otklјučaju različita tela klonova da bi se Zimri-u priuštili razni fanovi, a poželјno oružje može da se aktivira i unapredi pomoću Erebus tokena, ređe valute. Višenamenski berač matičnih ćelija funkcioniše kao predmet potrage, ručno oružje i skriveni alat za ubijanje, a privremeno aktivirani štit može da parira i blokira, zadovolјavajuću tehniku koju polako savladavate tokom osam ili više sati igre do odjavne špice, sa bonus izazovima i arkadnim mod-ovima koji produžavaju to vreme izvođenja.

The Persistence Enhanced Naravno, prvobitni Persistence je sada stara tri godine, i iako ju je nedavno ažuriranje otvorilo za više platformi, The Persistence Enhanced je prvenstveno lak posao na kraju dana. Nјegova pohvala ray-tracing i ažurirani efekti čestica zvuče sjajno na papiru, ali teško je to opisati kao ravnopravan susret sa drugim modernim igrama. Sva grafička pobolјšanja iskreno se nadoknađuju znatnim peskom i neprijatelјskim modelima, što sprečava njegovo hvatanje za razlikovanje sledeće generacije. Takođe održava jednostavne rasporede iz njegovog PlayStation VR života, samo mnogo sjajnije, mada vredi napomenuti da je potpuno iskorenio svako vreme učitavanja, što se sjajno oseća u roguelike-u. Bliska borba ostaje posrćuća i nezgrapna i ukupan postupak može da izgleda kao Dishonored u slikama ekrana ali je mnogo nespretno u praksi.

GamePlayIgra takođe koristi rafinirani kapacitet brujanja DualSense kontrolera sa svim njegovim aktivnostima, mada je ovaj izmišlјeni aspekt jedva primetan tokom intenzivnih sesija. Funkcija pomeranja ka cilјu pristojno košta, ali nijedan kvalitet ne deluje kao da čine najbolјi slučaj za PS5-ovu tehnologiju kontrolera. Sa dobrim setom slušalica, zvuk i dalјe krade seriju u The Persistence Enhanced, čak i više od ažurirane grafike; mnoštvo zastrašujućih stenjanja svemirskog broda, siktavih parnih cevi, elektrifikovanih izloženih kablovskih cevčica i neprestanog mrmlјanja užasa mutirane posade.

Najbrža referentna tačka koja će sigurno ući u razgovor je Returnal koji je ekskluzivan za PS5, ali The Persistence Enhanced može donekle da stane na njegove sopstvene noge sa njegovom znatiželјnom mešavinom užasa preživlјavanja i narativno teškog roguelike-a. Borba je i dalјe pomalo nezgrapna, dirinčenja je i dalјe previše, a određeni susreti su i dalјe nepravedni. Što je najneprijatnije, PS5 igrači nemaju čak ni mogućnost da ugrade bilo kakvu VR funkcionalnost, ali čini se da je najnoviji život igre potpuno zasađen na teritoriji ravnog ekrana, tako da to nije iznenađujuće. Prethodni vlasnici poslednjeg izdanja The Persistence Enhanced dobijaju kao besplatnu nadogradnju, ali za sve one koji to do sada nisu isprobali, ovo je verovatno najbolјi način da to dožive bez headset-a.

The Persistence Enhanced was last modified: 19 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post The Persistence Enhanced appeared first on ITNetwork.

Original Article