The Medium

0
521

Pod igrama, horor često postaje samo još jedna fantazija moći u industriji koja je loša sa njima. Previše igara sa „psihološkim hororom“ obično preraste u pucačke galerije ili u nesrećne stelt sekvence. Pretnja prestaje da postoji u vašoj glavi i postaje opiplјivo čudovište koje pumpate puno sa dovolјno metaka ili od koga pobegnete dovolјno da biste „pobedili“. Kao što će vam pokazati bilo koji test fokusa, prosečan igrač voli moć i mrzi da se oseća van kontrole.

To, međutim, nije sprečilo Bloober Team da pokušava. Od Layiers of Fear, programeri su se obavezali da će sumorna iskustva koja se lepe u vašoj guši tamo ostati. Istraživanje iz prvog lica je obeležje Bloober igara, a programeri koriste tu perspektivu kako bi igrače stavili u košmarne scenarije koji im oduzimaju agenciju. Ali najnoviji iz studija, The Medium, uklanja prvo lice i pokušava da postigne isto sa tradicionalnim fiksnim uglovima kamere – više Silent Hill i Clock Toaer, manje Amnesia i Outlast.

Iznenađujuće, The Medium vas još više uvlači u iskustvo, uprkos promeni perspektive. To je dosad najsigurnija Bloober-ova igra. Iako nikada nismo mogli da vidimo stvari očima glavne junakinje Marianne, igra nas je i dalјe vukla i gušila njenom zagušujućom atmosferom. Često smo se napinjali i spremali za ono što nam je Bloober sledeće pokazao.

The Medium-ov uznemirujući narativ uvlači vam se pod kožu i ostaje tamo, držeći vas u stanju neprijatnoste od početka do kraja. Marianne je duhovni medijum i igra počinje tako što ona pomoću tog dara pošalјe njenog usvojitelјa u zagrobni život. Nekoliko minuta nakon toga, primila je misteriozni telefonski poziv moleći je da poseti Niwa-u, napušteno vladino odmaralište u kojem se navodno dogodio stravičan masakr. Po dolasku, na nju nailazi nemirni duh mrtvog deteta u napukloj porcelanskoj maski. Luminiscentna devojka se predstavlјa kao Sadness i dok Marianne otkriva šta joj se dogodilo, otkriva da bi njihov susret mogao da bude nešto više od puke slučajnosti.

The MediumReći još mnogo toga o The Medium zapletu značilo bi pokvariti njegove najbolјe delove – na primer, njegov iznenađujući preokret – što ne bih ni sanjali. Andrzej Mądrzak-ov scenario je kratak i neumolјiv koliko je i duboko tužan, i uspeva da pruži nezaboravne strahove, a da nikada ne žrtvuje njegovu humanost. Zapravo, Madrzak-ov fokus na karakteru nad pokazivanjem sledećeg zastrašujućeg čudovišta je ono što uzdiže igru, jer istinski horor pripovedaka leži u zlim lјudskim bićima sposobnim da nanesu jedni drugima. Postoje čudovišta, i svi su njihovi dizajni su uzvišeno otkačeni, ali ono što predstavlјaju je daleko strašnije od usta punih očnjaka ili cureće čeljusti.

The Medium se takođe ne boji da se pozabavi osetlјivim temama, poput mučenja koje sankcioniše država i seksualnog zlostavlјanja dece, i rutinski predstavlјa scenarije koji će verovatno pokrenuti mnoge igrače.

Ništa od ovoga se nikada ne oseća eksploatacijski ili preterano zahvalјujući samoj Marianne. Junakinja je svetionik svetlosti u The Medium mračnim pejzažima, jer njena sarkastična udalјavanja i drska zapažanja pružaju veselјe onome što je inače uznemirujuće iskustvo. Ona je realan prikaz traume u tome što ima ličnost koja nije povređena, a njena upotreba lekova za suočavanje s tom povredom nikada nije predstavlјena na način koji stigmatizuje mentalne bolesti. Marianne-na glumica, Kelly Burke, dovedena je u poziciju u kojoj bi njeno izvođenje moglo da napravi ili prelomi igru, jer se toliko težine scenarija pridaje tome što je privlači njenom liku. Ipak, on briljira i prodaje Marianne sa jednim od najšarmantnijih, prizemnih glavnih ženskih nastupa u igrama do danas.

The MediumSlično tome, Bloober takođe uspeva da proda igrače na kockastom mehaničkom konceptu: oni fiksni uglove kamere. Odlučni old-school pristup prilično je hrabar izbor 2020. godine, jer je praksa nestala iz mode negde sredinom avgusta. Ali The Medium je neodolјiv argument za više programera da ih koriste, jer oni služe samo za podizanje iskustva kroz ceo život. Svaki snimak je nameran i svaka postavka je uokvirena tačno onako kako su zamislili programeri, što produkciji daje filmski štih. Nema mesta za igrače da se muče sa kamerom i propuštaju važne detalјe, a u ovakvoj igri to je važno. Želećete da pokupite svaki deo ekspozicije, posebno u poslednja dva područja, a kamera vas prirodno vodi do gotovo svakog pojedinačnog. Kamera takođe pomaže da situacije poput rešavanja zagonetki ili preticanja čudovišta budu manje frustrirajuće nego što može da bude u drugim horor naslovima, jer na svemu imate jasne perle zahvalјujući kinematografiji. Bez borbe za prekidanje toka, postoji i velika prilika da upijete i cenite umetnost svake slike. Fiksni uglovi kamere su uvek bili inherentno dobar izbor dizajna, a The Medium to lako pokazuje do kraja koristeći ih na efikasne i zanimlјive načine.

To je takođe dobra stvar, jer je sama igra zapanjujuća. The Medium bolјe koristi njegov hardver od bilo koje druge igre koju smo igrali na našoj seriji X, pripremajući raskošnu vizuelnu gozbu bez primetnih pogodaka u performansama ili igranju. I stvarna Niwa i duhovni svet su živahni, opasna mesta koja se osećaju živima zahvalјujući prepoznatlјivom umetničkom dizajnu, nezaboravnim postavkama i sirovoj grafičkoj konjskoj snazi Xbox-a koji ih sve oživlјava. To tehničko vračanje deluje zajedno sa svrsishodnom kinematografijom, nudeći kolaž zapanjujućih i ukrašenih ekrana u koje možete da zurite. The Medium je zapanjujuće delo estetske lepote, kako u prezentaciji, tako i u performansama, i jedan je od retkih primera velikog budžeta koji pomaže igrama umesto da ih povredi.

To se odnosi i na dizajn zvuka, što je Bloober-ova istorijska snaga. Segmente igre u stvarnosti postiže dugogodišnji saradnik Arkadiusz Reikowski, dok carstvo duha pokriva hvalјeni Akira Yamaoka. Oba kompozitora odlično rade njihov posao oživlјavajući njihove delove igre, a da pritom ni u jednom trenutku zapravo ne nadmašuju jedan drugoga. Reikowski u tradicionalne mešavine unosi više tradicionalnih instrumenata, što Niwa-i daje dodatni delić opiplјivosti i utemelјuje je kao mesto koje se oseća stvarno. S druge strane, Yamaoka donosi njegovu potpisanu kakofoniju hladnih sintisajzera i prlјavih ritmova koji uspevaju da uhvate uništenu, onostranu lepotu duhovnog carstva. Svaki kompozitor ima inherentno razumevanje njegovog dela igre, a rezultat je jedan-dva udarca partiture koji nikada ne pogađa ravnu notu.

U stvari, sam The Medium nikada ne pogađa ravnu notu. Pobedili smo igru u dva duga sedenja, i nikada nije bilo tačke tokom bilo koje da smo se osećali kao da se igra vuče, ili smo mogli da koristimo malo više uglađenosti ili ostavimo previše slobodnih krajeva da vise. To je vitko, uverlјivo iskustvo koje govori ono što ima da kaže, a zatim vas ostavlјa da se posle nosite sa detalјima. Postoje slike, linije i ideje iz The Medium-a koje ćemo verovatno odneti u grob zahvalјujući ovom pristupu, jer na igrača stavlјa teret da sve složi. Morate toliko mnogo da omotate mozak oko uvrnute logike duhovnog sveta da postane deo vas, dok proživlјavate Marianne-in bol sa njom i pomažete joj da se kreće kroz njenu traumu.

Slično kao i Marianne-ina prošlost, ne očekujte da vam The Medium uskoro napusti glavu.

The Medium was last modified: 18 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post The Medium appeared first on ITNetwork.

Original Article