The Last of Us Part 2

The Last of Us Part 2 stigao je posle višegodišnjeg čekanja i čekanje se isplatilo. Naughty Dog je pojačao svoju originalnu igru isporučivanjem igre koja postavlјa lestvicu mnogo visoko za bilo koju avanturu vođenu sa jednim igračem. Studio ima reputaciju i nastavlјa da je jača kvalitetom koju proizvodi.

Prvi korak Naughty Dog-a u apokalipsi u 2013. bila je akcijska igra koja je izazivala misao, sa puno emocija koje stoje iza njenog pripovedanja. The Last of Us Part 2 morao je da se poklapa u pogledu igranja i kao narativu. Tim sa sedištem u Santa Monici oborio je svaki element iz parka, uzevši bazu iz prve igre i pobolјšavajući sve što se moglo poboljšati iznad onoga što se očekuje kao jedna od poslednjih igara u životnom ciklusu PS4. Ova recenzija The Last of Us Part 2 pokazaće kako je ovaj nastavak remek delo.

Ušavši u cipele Ellie (Ashley Johnson) pet godina nakon događaja iz prve igre, pripovedanje se preokreće dok svet gledate kroz njene oči. Ona i Joel (Troy Baker) naselјavaju se u Džeksonu, u stanu Joel-ovog brata Tommy-a (Jeffery Pierce) i njegove žene Maria (Ashley Scott). Nakon što se nešto tragično dogodi sa gradom i Ellie, ona kreće putem osvete protiv milicije sa sedištem u Seattlu, zvane Washington Liberation Front. Ona putuje kroz ovaj neprijatelјski svet zaražen zombijima infuziranim glјivicama i lјudima koji se ne ponašaju lјubazno prema strancima samo da bi dovršili ovu misiju. Dok se prva igra odnosila na lјubav, ovde se radi o mržnji i ona zaista zrači tom vatrom na način koji evocira tu emociju.

Veliki deo pripovedanja prelazi između likova i vremenskih perioda između prve igre, slično kao što je originalni Last of Us ispričao njegovu priču, osim sa većim opsegom govoreći svačiju strani. Ponekad smo osećali da su se neki blјeskovi osećali kao previše masnoće na kostima naracije, ali kada se stvari završe, shvatili smo zašto je dug put bolјi od prečice. Glavni problem sa ovakvim načinom pripovedanja proizišao je iz nekog neprijatnog pozicioniranja koje remeti protok određenih otkucaja.

Naughty Dog vraća neke njegove starije likove koji su jednako neodolјivi i složeni. Novija lica poput Ellie-vih prijatelјa Jesse (Stephen Chang) i Dina (Shannon Woodvard) uklapaju se u odličnu hemiju jedno s drugim, kao i sa onim oko njih. Neki od najsjajnijih i najubedlјivijih trenutaka su gledanje kako Ellie komunicira sa tim svežim licima.

U međuvremenu, likovi iz WLF-a i Saraphites-a, religioznog kulta koji su u ratu sa WLF-om, imaju njihove likove koji ovu priču čine još složenijom. Abby (Laura Bailey) i Owen (Patrick Fugit) su glavni primeri kako antagonisti mogu da budu jednako lјubazni kao i protagonisti. Tada Yara (Victoria Grace) i Lev (Ian Alexander) daju glas Saraphites-ima, AKA Scars, koji ih čine lјudskim, a ne grupom zaluđenih zealota. Čitav cast je sastavlјen i raznovrsan u spektru reprezentacija koje se smatraju odgovarajucima.

Performanse su sjajne, čak i većina veterana glumaca daje njihova najbolja izvođenja do danas. Da uporedimo, pisanje od strane Neil Druckmann-a, pisca i režisera prve igre među drugim naslovima Naughty Dog-a, i Halley Gross (Westvorld) uzdižu narativ do novih visina za koje nikada nismo ni slutili da dolaze. Kombinacija pisanja i glume oživela je ove likove. Nјihovi veliki trenuci ambicije i postupci prema manjim trenucima poput zabavnih trebutaka šegačenja uhvaćenih u onome kako je to biti čovek, a ne lik koji se kreće iz jedne priče u drugu.

Ne moraju sve pripovedanja da budu direktna; to je ono što je bilo odlično u prvoj igri i u njenom je nastavku takođe. Vizuelno pričanje svetske priče sjajno je urađeno. Likovi tiho komuniciraju, pronađeni crteži i beleške koje govore o nečijem putovanju na sve načine na koji se ovaj svet i njegovi likovi osećaju verodostojno. Ellie ima časopis pun stihova, crteža i svojih misli, što ga čini savršenim primerom kako se to besprekorno izvodi.

Teme i ukupni ton su i misli i izazivaju emocije. Dok ovo pišemo, još uvek razmišljamo o onome što smo doživeli. Možda nije za sve, ali volimo sadržaj koji nas izaziva na više nivoa. Ne samo da nam je mozak imao dobar trening, već smo osećali širi spektar emocija nego bilo koji drugi deo sadržaja u bilo kojem obliku medija. Prelazili smo iz tuge i lјutnje u radost i strah. Mislili smo da je prva igra menjala život, ali ovo je nešto drugo što je duboko uticalo na nas.

Naughty Dog uzeo je obris prethodnika i učinio da se oseća slično, a opet drugačije. Ellie-ino kretanje je tečnije i oseća se manje ukočeno od ostarelih pokreta u igri iz 2013. godine. Neke nove mehanike pomažu u tome tako što joj omogućavaju da skoči, zamahne i penje se po konopcima i padne ničice na tlo. To je malo, ali čino razliku zajedno sa usavršavanjem njene kontrole, posebno plivanja, što je bilo prilično bolno pre svih tih godina.

Jedan dodatak koji je koristan, ali mu je potrebno usavršavanje je izbegavanje. Ponekad je delovao čudesno, a drugi put se osećao sumnjivo i neodgovorno, što je dovelo do mnogo nepotrebnih smrti.

Borba se oseća još zadovolјnije. Udaranje, upotreba širokog spektra oružja za blisku borbu ili pucanje u lјude ili zaražene nikada se nije osećalo tako odvratno dobro. Svaki pištolј ima svrhu, dok se tupo i oštro naoružanje uglavnom oseća isto, ali su i dalјe zabavna kada udarate ili sečete lјude.

Neprijatelјi, od različitih lјudskih naselјa do zaraženih, osećaju se jedinstveno. Novo zaraženi imaju nove strategije, dok WLF i Saraphites-i koriste različita oružja i taktike. WLF je militarizovao oružje i koristi pse kako bi vas nanjušili, dok kult ima nekoliko pušaka sa lukovima, zajedno sa fokusom na prikrivenost. Borba protiv AI ne deluje kao veliki iskorak od njegovog prethodnika, ali ipak predstavlјaju dovolјno veliki izazov.

Da bi se oni osećali lјudskije, umesto da ubijate bezlične neprijatelјe, oni imaju imena. Ubijte muškarca, a žena će zazvati: „Henry je mrtav!“ To je trik, ali efikasan za humanizaciju neprijatelјa.

Borba protiv zaraženih ili radikalnih grupa nije jedini način, ponekad je skrivanje ili bežanje najbolјa opcija. Puzanje kroz travu ili ispod vozila je nešto od najintenzivnijih prikrivanja koje smo doživeli. Za razliku od mnogih igara gde je visoka trava poput nevidlјivog ogrtača, NPC-i imaju stvarne oči i uši, pa imaju velike šanse da nađu Ellie.

AI partneri se, s druge strane, osećaju manje ili više efikasno kao ranije. Lepa distrakcija, ali često vam smeta ili ne ubijaju dovolјno da biste napravili razliku kada ste u većoj borbi. Ali interakcija prilikom istraživanja sa Dina-om ili drugima vredi, jer bi mogli da ih slušamo, po ceo celcati dan.

Boss-evi se osećaju jednako ponavlјano i bespotrebno kao ranije. Osim jednog ili dva, zaraženi boss-evi se osećaju dobro, ali nas lјudi izvlače iz toga. Ništa ne kaže realizam dok ubijate lјude levo i desno, ali jednoj pogođenoj osobi je potrebno previše pogodaka da umre. Srećom, ovo se događa samo nekoliko puta; onda prelazimo na bolјe trenutke koji oduzimaju žaoku iz razočaravajuće borbe.

Nadogradnja se pobolјšava. Pre nego što biste sakupili razne predmete kao što su alkohol i trake da biste kreirali oružje poput bombi ili kreirali zdravstvene komplete, sada je na raspolaganju više opcija kroz različita stabla veština koja otkrivate kroz časopise i sakuplјate nove sposobnosti prikuplјanjem dodataka. Omogućava više stilova igranja tako što ne daje dovolјno za maksimiziranje svakog atributa. Ovo takođe otvara elemente za preživlјavanje kako bi bili veći jer neko ne može da postane nezaustavlјiva mašina za ubijanje imajući svaki bodež.

Nabavljanje delova za nadogradnju oružja nikada nije izgledalo ili se osećalo bolјe. Bez obzira da li pobolјšava vašu stabilnost ili povećava štetu, svako podešavanje menja izgled oružјa, čineći još zahvalno imerzivan sistem koji će dati Ellie tu dodatnu prednost kada preživljava ovaj opasan svet.

Istraživanje je prilično isto tako da u svakom uglu i ormariću potražite zalihe ili predmete poput trgovinskih kartica. Neki od ovih predmeta su prilično važni poput oružja ili futrole, ali za razliku od prethodnog naslova, svi oni mogu da budu propušteni jer neki mogu da budu sakriveni ili zaklјučati u sefu za koji treba kombinacija, što stvara različita iskustva u zavisnosti od toga ko je prešao dodatni kilometar u njegovim pretragama. Postala smo opsednuti pokušajem da shvatimo sve jer se sve to činilo potrebnim ili da nas jednostavno ubrizgaju sa nekim toliko potrebnim dopaminom nakon što smo doživeli nešto zbog čega smo plakali. Problem je u tome što Ellie i drugi likovi čije cipele se nakratko nosite, ponekad se zadrže nakon otvaranja fioke ili ormara, pre nego što dopuste da pokupite predmet.

Puzzle se možda ne podudaraju sa najpametnijim puzzle igrama, ali to je značajan skok od drugih kreacija Naughty Dog-a. Rešavanje problema je pametnije, nego kod prethodnih iskustava povlačenjem istog kontejneru ili grabljenjem daske da se pređe od tačke A do tačke B.

Dizajn nivoa ima svojih pogodaka i propusta. Iako postoje neke masovne oblasti koje nikada ranije nisu viđene u Naughty Dog igri, osećali smo da bi mogli da dodamo još ovih većih područja. Većinom smo osećali otprilike iste veličine koju bi dobili ako bi ponovo igrali The Last of Us, broj koji ne možemo da smislimo, jer smo toliko puta prošli kroz tu igru. Drugi propust je bio što je bilo teško pročitati uputstva sa ograničenim upozorenjima, a velika mogućnost je i da se izgubite. Kružili bi okolo, čak i najmanje delove oblasti, i nemali pojma gde da idemo.

Tamo gde nivoi igara blistaju, je njihova vertikalnost. Uz više mesta za penjanje, sposobnost skakanja i puzanja omogućava Ellie da kopa u dosta budžaka i pukotina i pronalazi predmete ili se prikrada neprijatelјima.

Grafika i osvetlјenje čine ovu jednom od najlepših igara koje smo videli, posebno na konzolama trenutne generacije. Svetlosni efekti osvetlјavaju najlepšu raspadajuću arhitekturu i pokazuju koliko je prekrasna priroda kad preuzima ruševine gradova poput Seattle-a. Sitni detalјi koji mogu lako da prođu neopaženo ili potpuno nezapaženo lepo pakuje ovaj poklon. To je ime Naughty Dog napravio za njih same, i ovaj tim je prevazišao reputaciju da bi stvorio nešto veličanstveno.

Dok se nalazi na površini, izgleda zapanjujuće; animacije su ono što čini šlag na torti. Gledanje kako likovi osećaju emocije ili kako komuniciraju sa objektima oko njih je zadivlјujuće. Gledajući kako Ellie skida komad odeće bez da seckanja ili kako će neko da plače je sledeći nivo tehnologije.

Sve ovo izgleda još bolјe u foto režimu i svim njegovim divlјim podešavanjima poput izmene kamere ili dodavanja filtera za snimanje raspoloženja prizora.

Zvučni dizajn odgovara bilo kojoj lokaciji. Odjek vriska i pucnjave u podzemnoj železnici, ili kako bum eksplozija tokom borbe u šumi, sve je to bila muzika za naše uši.

Gustavo Santaolalla (The Last of Us, Brokeback Mountain) se vratio da stvori zvučni prizor koji će uhvatiti ton svake situacije. Iako su neki elementi neznatna pobolјšanja ili ostaju uporedni sa prvom igrom, partitura se povećava sa njemom raznoličitošću instrumentacije, i emocija je evocirana. Dobitnik Oscara stvorio je zloslutne rogove koji će nas proganjati mesecima, možda i godinama, zajedno sa intenzivnim plemenskim udaralјkama i predivnim akustičnim zvucima koji nas vraćaju u originalnu igru.

The Last of Us Part 2 uzdiže svaki element njegovog prethodnika i još mnogo toga. Tri stuba čine ono šta su igre: tehnologija, umetnička forma i, naravno, igra u kojoj će se lјudi igrati i uživati. Ona pogađa sve te beleške i još mnogo toga. Nedostaci postoje u svemu, ali čak i probleme koje smo imali odmah su stvorili drugi faktori. To možda nije za sve jer priča nije laka za probavu, a nasilјe ide do krajnjih granica. Ali za lјude koji žele da se osete i razmišlјaju dok ulaze u cipele jednog od novijih ikoničnih likova Naughty Dog-a, to je neophodna igra.

The Last of Us Part 2 was last modified: jul 1st, 2020 by ITN Team

The post The Last of Us Part 2 appeared first on ITNetwork.

Original Article