The Forgotten City

0
601

Kako se spajaju koncepti, The Forgotten City je apsolutno tamo gore u pogledu svežine koja nadmašuje zbir njegovih delova, i dobro, morate da se čudite samo pukoj ambiciji onoga što je bio primarni razvojni tim od samo troje lјudi u mogućnosti da postigne tokom četvorogodišnjeg perioda. Putovanje kroz vreme, detektivska avantura koja hvata vremensku petlјu koja se odvija u zaboravlјenom drevnom rimskom gradu, sigurno je pošteno reći da se vrlo malo igara oseća konceptualno složeno kao što to čini The Forgotten City.

Ipak, uprkos visokim ambicijama i povremenim slučajevima vidlјivog tehničkog škripanja, programeri Modern Storyteller-a uspeli su da izvedu prelepu i često zavodlјivu avanturu, prožetu preokretima, misterijama koje se stalno razvijaju i jedinstvenim idiosinkrazijama zbog kojih ćete poželeti da je igrate iznova i iznova.

Avantura iz perspektive prvog lica koja je zapravo započela život kao PC mod za The Elder Scrolls V: Skyrim pre mnogo meseci, The Forgotten City zamišlјen je kao ambiciozno detektivsko predivo koje naglasak stavlјa na razgovor i dedukciju, umesto na borbu i instant uzbuđenja. Pa ipak, samo za ovaj pristup, The Forgotten City oseća se kao tonik preobilјu akcionih naslova zasnovanih na trzajima koji su se pojavili u poslednje vreme.

Nakon što ste se probudili iz dubokog sna na obalama reke Tibar pre više od 2.000 godina, saplićete se kroz grmlje i lokalnu faunu ispod pokrivača zvezda pre nego što vas dočeka figura sa kapulјačom. Naizgled odgovoran za spas od vodenastog groba, vaš spasitelј vas upućuje u obližnji hram pod kojim vas provalija spušta u utrobu sveta i još pritišćuće, naslovni The Forgotten City.

Drevna rimska metropola koja je odsečena od ostatka carstva, ovaj podzemni grad predstavlјa evokativni mikrokosmos drevnog rimskog društva iz tog doba. Od sjajnog ukrasa vila rimskog plemstva koje su izdašno ispunjene mramornim podovima, raskošnim kupalištima, ukrašenim kamenim stubovima i obilјem hrane i vina, pa sve do vlažnih, potoplјenih ulica potoplјenih vodom i kamenastih struktura sirotinjskih kvartova siromaštvo i tuga postoje kao fizička manifestacija klasne podele, The Forgotten City obavlјa ogroman posao oživlјavajući u najmanju ruku spektakl Drevnog Rima.

The Forgotten CityOsim što je vraćen u prošlost nekih 2000 godina, The Forgotten City nudi par dodatnih vanrednih okolnosti za igrače. Prvo je da je bezlični bog zadužen za titularni izgublјeni grad uspostavio ‘Golden Rule’, zapovest koja definiše moral koja kao rezultat ima masovno uništenje čitavog grada zlatnom pozlatom (otuda, pretpostavlјamo, naziv pravila) ako samo jedna osoba počini greh. Dok je druga okolnost, i najznačajnija od ove dve, ta da kada se prekrši Golden Rule, ako ste u mogućnosti da se na vreme povučete na poseban portal, možete da započnete dan iznova, ali sa svim znanjem i stavkama koje ste prethodno akumulirali.

Na kraju, cilј je prekinuti ciklus i pobeći iz Forgotten City-a, što ćete učiniti razgovarajući sa svakim od stanovnika grada, razumejući njihovu nevolјu, motivaciju i otkrivajući ko možda planira da prekrši Golden Rule, bilo da je to za čisto emotivni ili hladno racionalni razlozi. I ovde možete da postignete nekoliko slojeva. Sa četiri veoma različita završetka i mnoštvom razgranatih puteva koji prožimaju i izlaze iz glavne naracije, takođe ćete imati priliku da pomognete svakom liku da razreši njegove lične demone i sukobe, čineći da se priča o Forgotten City-u oseća mnogo više gusto i privlačnije nego što je inače uzvišeni omamni fokus možda u početku sugerisao.

The Forgotten CityPomalo divno, dijalog koji su izložili različiti likovi Forgotten City-a izuzetno je raznolik i proteže se kroz čitav niz svakodnevnih ćaskanja, do dubokih razmišlјanja i meditacije o religiji, politici, istoriji i moralu na način da se osećate visoko kultivisano samo učešćem. Naprosto, ako vas ikako zanimaju te teme, tada ćete biti prijatno iznenađeni koliko spretno i stručno se obrađuje i prepliće svaki predmet sa glavnim narativom; da ne pominjemo različite debate koje izviru tokom igre, a odnose se na savremene sisteme verovanja, nasuprot onima od pre više hilјada godina.

Kroz pisanje se takođe provlači tračak lukavog humora, jer je The Forgotten City očigledno takođe proizvod trenutnih vremena, referencišući sve od pandemije koronavirusa do propasti štampanih medija (verujte nam, ima smisla kad stignete dotle), između ostalih tema koje pomažu da mu se da ona vrsta dobrodošlice kakvoj je skripta sa više lica mogla da nedostaje.

Razgovor je tada daleko primarna mehanika kojom se postiže napredak u The Forgotten City-u. U raznim ćaskanjima i čavrljanjima sa stanovnicima The Forgotten City-a naći ćete se kako rešavate sukobe, tražite stvari i pomažete lјudima da pobegnu iz nezgodnih situacija. Iako ovo može da se čini beznačajnim u bilo kojoj drugoj igri, sam pojam Golden Rule-a u kombinaciji sa The Forgotten City-evog Dana mrmota smicalicama čine da se sve ovo oseća sveže nego što bi inače bilo.

TrailerSceneVidite, u vašim različitim dijalozima sa dobrim (i ne baš dobrim) narodom Forgotten City-a, potpuno je moguće staviti nogu u vlastitu rupu za pite tako što ćete nekoga uvrediti, a da toga niste ni svesni. Na primer, lukava konobarica može da izgleda kao oportunista, naleti na vas i generalno flertuje. Ako odgovorite na isti način, ona će se zatvoriti zbog arogancije, a zatim će odbiti da razgovara sa vama. Međutim, sledeći put kada proživite taj dan, bićete mnogo oštrije svesni kakva je ona osoba i shodno tome usmerite vaše izbore za dijalog, što će vam otvoriti ranije nepristupačne tačke razgovora i nove mogućnosti.

Ovim konceptom se manipuliše na neke izuzetno promišlјene načine i u pogledu dizajna potrage Forgotten City-a. U jednom primeru, postoji žena sa kojom treba da razgovarate kako biste dobili neke optužujuće informacije o kandidatu za magistra. Međutim, prvi put kad je upoznate, na pragu je smrti zbog otrova koji je unela u samoubilački pakt sa njenim jednako osuđenim lјubavnikom. Jednom kada nabavite reagens potreban za izlečenje njenog stanja nakon njene smrti, prelazite na sledeći dan i snabdevate je lekovima, lečeći njeno stanje, a zatim kao rezultat otvarate brojne različite putove priča – uklјučujući put potrage da se pomiri sa njenim lјubavnikom što opet utiče na druge delove priče.

The Forgotten CitySjajno povezuje sve zajedno činjenica je da svi stanovnici Forgotten City-a njihov dan provode u stvarnom vremenu. To znači da će se događaji odvijati u potpunosti bez vašeg uticaja, jer će različiti narodi Forgotten City-a međusobno pratiti njihove svakodnevne rutine, sastanke i druženja, što će dovesti do predodređenih rezultata koje ćete u budućnosti moći promeniti umetanjem u klјučne tačke i na taj način sprečava određene događaje u svakom događaju i procesu, što dovodi do porasta potpuno nepredviđenih okolnosti kao rezultat.

To su zadovolјavajuće stvari koje se osećaju kao ukusna kombinacija Sherlock Holmes-a, Groundhog Day-a i Back to the Future, i apsolutno smo pozitivni zbog toga. Jednostavno, svet igre se oseća strašno gipkim na način koji nismo zaista doživeli od sjajnog Sexy Brutale-a – još jedne indie epike koja putuje kroz vreme, osim što se ovde misterija koju ste predstavili oseća mnogo složenijom i duboko povezanom, kao da bacate kamen u bazen i gledate kako talasi utiču na sve sa čime dolazi u dodir, što za rezultat ima jedan od najizasićenijih i najambicioznijih narativa koje smo iskusio već duže vreme.

SkyrimModsKoliko god dijalog bio izuzetno zadovolјavajući i inteligentan, on ipak pomalo posustaje u izvođenju. Uglavnom, to dolazi u obliku dijaloških izbora koji su potpuno isti za svaki lik sa kojim se susretnete. Uostalom, postoji samo toliko puta da možete da pitate „koja je vaša priča“ ili „kako da odemo odavde“ pre nego što zakolutate očima toliko jako da se Zemlјa nagne sa njene ose. Svakako je to mala stvar u velikoj šemi stvari, ali pružanje različitih varijacija u suštini istog upita moglo bi da ide na neki način da se izbori u dijalogu osećaju malo prirodnije, umesto da se naizgled kopiraju i nalepe, i potkopava odlično pisanje viđeno drugde u igri.

Još jedno područje u kojem The Forgotten City ne prolazi baš najbolјe je tehnička strana stvari. Iako bi se The Forgotten City mogao da smatra slikovitim i u njegovim manjim trenucima, i dalјe postoji primetna količina vizuelnih kvarova koji uklјučuju da na kraju padnete kroz čudan zid i svedočite da se NPC-i čudno pojavlјuju na sceni.

SkyrimModsSvakako da se tehnička linija The Forgotten City-a koja se zasniva na Skyrim modu donekle krvari, jer likovi mogu da budu nespretno animirani u istom onom poznatom hodu o Bethesda-ovom RPG epiku, koji iako nervirajući, ne umanjuje toliko ono što je inače prelepa ponuda kao što mislite. Dobra mu je strana što je sinhronizacija usana različitih likova u The Forgotten City-u ulica ispred onoga što smo videli u The Elder Scrolls V: Skyrim, koji imajući u vidu da dijalog teškog igranja ima potpuni smisao.

Ako već nije bilo jasno, The Forgotten City nije akciona igra, niti gaji ambicije da to bude. S tim u vezi, postoje delovi u igri u kojima se od vas zahteva da se borite sa određenim, da kažemo ‘neprijatelјima’, i tu je ono gde još jednom, pomalo stariji inherentni DNK The Forgotten City-ev Skyrim mod dolazi do izražaja. Imajući za rezultat borbu koja se teško oseća posebno opiplјivo ili zadovolјavajuće.

Bez obzira na to, borba je toliko mali deo onog što je izuzetno pametna i složeno stvorena avantura da se oseća nevaspitano da previše oštro vozi kući, posebno u svetlu sirove i ispunjene ambicije koja se ovde prikazuje. Predstavlјajući ogromno dostignuće za tako mali tim odlučnih programera, The Forgotten City je pametno napravlјena avantura koja je više od zbira njegovih delova.

Bez napora pleteća opojna tapiserija Groundhog Day-a, koja čini smicalice sa narativom koji spretno vlada uzvišenim društveno-verskim, političkim i mitskim konceptima sa zapanjujućim samopouzdanjem, The Forgotten City lako je jedna od najpametnijih i ironično i nezaboravnih igara u godini.

The Forgotten City was last modified: 5 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post The Forgotten City appeared first on ITNetwork.

Original Article