The Boring Company će tunele namijeniti prijevozu osoba a ne automobila

Kada mu je, u prometnom zastoju, na pamet pala ideja o bušenju velikog broja manjih i užih podzemnih tunela, Elon Musk je primarno osmislio kako bi se tim tunelima, na posebnim vagonima, prevozili automobili. U te je svrhe osnovao The Boring Company, uložio u nekoliko strojeva za bušenje tunela, te počeo s izgradnjom platformi za prijevoz automobila.

U međuvremenu je ova kompanija počela s razvojem tehnologije i kopanjem tunela, ishodila dozvole za iste, ali je Musk sada objavio kako je došlo do promjene izvornog plana. Naime, sustav tunela koji bi trebao smanjiti gužve u gradovima neće biti primarno namijenjen prijevozu vozila, nego će se prilagoditi prije svega pješacima i biciklistima.

Na više tisuća „stanica“ veličine tek jednog parkirnog mjesta, ljudi će moći ući u autonomnu kapsulu, liftom se spustiti u tunel, i potom se prevesti do željene destinacije. U nizu tvitova Musk je pojasnio i kako se to radi zbog „poštenja“, odnosno kako oni s automobilima ne bi bili privilegirani, a objavio je i video ovog novog koncepta.

Uz najavljene promjene sustav tunela The Boring Companyja trebao bi postati neka vrsta podzemne željeznice s mnogo više stanica i mogućnosti putovanja, te s manjim vagonima (za 8-16 putnika). To znači da se ideja ovakvog prijevoza polako udaljava od izvornog cilja – smanjena prometne gužve na cestama.

Article source: http://www.bug.hr/transport/the-boring-company-ce-tunele-namijeniti-prijevozu-osoba-a-ne-automobila-3238