The Blind Prophet

0
669

Kao strastveni čitač stripa, bili smo izuzetno uzbuđeni da igramo delo programera Ars Goetia-ovog „The Blind Prophet“, surovu point and click avanturu koja je snažno inspirisana grafičkim romanima i prožeta demonologijom. Sudeći po podršci Kickstarter-a i nekoliko izdavača, uklјučujući Plug-in Digital, Maple Whispering Limited, zajedno sa Ars Goetia-om, nismo bili jedini koje je zainteresovala ova đavolski mračna prezentacija.

Igrate kao Bartolomeus, dve hilјade godina stari ratnik sa neba poznat kao apostol. Stižete u mali grad Rotbork, u koji se infiltriralo nekoliko demona. Nedugo nakon vašeg dolaska događa se nekoliko zaposedanja i misteriozne smrti, što vas navodi na istraživanje i lov na razne zveri koje su, čini se, u korenu svega.

Igra je prilično tipična za point-and-click avanturu. Prilikom interakcije sa lјudima ili stvarima u vašem okruženju pružaju vam se četiri različite opcije: posmatrati, uzimati, koristiti ili razgovarati. Ove su funkcije prilično same po sebi razumlјive i uglavnom rade dobro.

Bilo je samo nekoliko slučajeva u kojima se neke interakcije nisu osećale kao da su postavljene sa akcijom koju smo odabrali. Neke stavke vam daju određene opcije za interakciju s njima samo ako prvo odredite nekoliko drugih zahteva. Može da bude malo zbunjujuće ako mislite da već imate odgovor na zagonetku, ali ne možete u tom trenutku da koristite stavku, ali to je bilo retko i nije nam baš ometalo igranje.

Da biste lakše shvatili sa čime možete komunicirate, data vam je sposobnost koja se zove “Stalker’s Eye”. To omogućava igraču da vidi predmete u okruženju označene crvenom bojom i zaista pojednostavlјuje proces istraživanja. Istorija u igri za ovu sposobnost je da apostoli mogu da otkriju demonsku prisutnost na objektima, što je preslatka priča koja se povezuje sa stvarnim igrama.

The Blind ProphetVidimo gde veterani point and click igrači mogu da se rugaju ovoj funkciji, a neki bi to mogli da shvate kao hendikep, ali od vas se nikako ne zahteva da je koristite. Za novopridošle ili one koji su više zainteresovani za naraticiju, to je odličan dodatak koji omogućava većem broju igrača da uskoče u igru bez otuđenja hardcore-a ili ležernijih igara.

Predmeti koje sakuplјate su pojednostavlјeni u odnosu na neke druge point and click avanture. Uglavnom sve stvari koje steknete odnose se samo na područja u kojima se nalazite, a obično imate samo oko tri stavke odjednom. To znači da nema tone inventara kroz koju morate da razvrstavate da biste rešili slagalicu. Takođe, kada rešite slagalicu, odbacite nepotrebne predmete ili se obično dogodi mini među scena koja vam daje do znanja da ste na pravom putu.

The Blind ProphetUz ove predmete povezane sa slagalicama, postoje i scenarijske specifične slagalice poput kontrolnih ploča, koje vas dovode do novog ekrana koji ćete pokušati da rešite. Neke slagalice su vremenski osetlјive i zahtevaju da smislite šta treba da uradite pre nego što Bartolomeus umre. Na sreću poeni za oživljavanje su prilično velikodušni u ovim slučajevima, ali ipak stvaraju neku suptilnu napetost za dati scenario.

Slagalice nisu toliko zagonetne kao neke druge point and click avanture i, uglavnom, imaju smisla s obzirom na ovaj svet zaražen demonom. Nikada nije bilo „ko bi to pomislio?“ trenutaka kada smo naišli, što smatramo da je u ovom žanru prilično retko. Podjednako značajan je i nedostatak zagonetnih slagalica zbog kojih se igra oseća podstavljeno. To ne znači da su slagalice uvek jednostavne. Mnoge su nas ostavile da se češemo po glavi, ali gotovo sve su se osećale prilično zadovolјavajuće za rešavanje.

The Blind ProphetUz ove slagalice nalaze se i mini grice poput strelišta i unutrašnje arkadne igre koje možete da igrate. Iako nijedno od njih nije super dubinsko, obe se postavlјaju na tačke igre koje pomažu u razbijanju uobičajenog igranja i angažovanju igrača.

Čak i sa pojednostavljenim gameplay-om, mislimo da je najviše dostignuće ove igre prekrasno upečatlјivo umetnički rad. Svako okruženje i lik kreira fantastični umetnik Baptiste Miny. Umetnički stil se dobro uklapa u narativ i savršeno zaokružuje interaktivnu komičnu vibraciju. Svaka interakcija lika i okoline učinila je ono u čemu smo želeli da ostanemo. Uporedo sa ovim je i odličan soundtrack, koji dodaje još jedan nivo napetosti u ovom nemirnom svetu.

Pazite iako tema ove igre nije za sve. Postoji puno uznemirujućih tema i tmurnih prikaza koji nisu za slabe u srcu. Tako rečeno, igra se nikada nije osećala eksploatativno. Ovde postoji jasna naracija koja jednostavno ima tamne elemente. Oni koji su zainteresovani za versko i demonsko znanje, sa nagoveštajem da su Lovecraftian vibracije, poješće ovu priču natoplјenu užasom.
Tu i tamo je prožeto nekoliko elemenata humora, ali uopšteno priča je prilično intenzivna. Da kažemo puno više o naraciji, mislimo da bi to bilo štetno i za programere i za igrače. Ovo je bolјi doživlјaj nego što je objašnjeno i onaj u kome smo temelјno uživali.

Jedina vremena koja su se osećala ravna za nas bili su neki problemi sa engleskim prevodom. Postoji nekoliko gramatičkih i pravopisnih grešaka. Uz to se pojavlјuju i neki povremeni nespretni izbori reči i strukture rečenica.

Lakše je oprostiti igri koja nije prvobitno napisana na engleskom, ali ponekad te greške u prevodu mogu da vas izvuku iz inače prilično zavidnog narativnog doživlјaja. Ponekad se činilo da dijalog izgleda u potpunosti nedostaje, ali je to bilo relativno tako retko da smo skoro zaboravili da ih spomenemo. Na svu sreću nijedan od njih nije mnogo ometao naše igranje, i sa mogućim patch-em, pretpostavlјamo da bi to moglo da se popravi relativno lako.

The Blind Prophet je prelepo mračno putovanje sa zadivlјujućom estetskom i zadivlјujućom naracijom koja će ostati sa nama još neko vreme. Point-and-click elementi upareni sa tamnim tonom igre uronili su nas u celu ovu avanturu. Bilo ko od igrača koji traži morbidno iskustvo, ovde će ga pronaći.

The Blind Prophet was last modified: 28 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post The Blind Prophet appeared first on ITNetwork.

Original Article