The Ascent

0
527

The Ascent tačno razume šta želi da bude i razume tačno šta treba da naglasi da bi uspeo u onome što je naumio. Koliko god te stvari mogle da izgledaju fundamentalno za bilo koju igru, postoji mnoštvo primera čak i nekih od najvećih izdanja koja u velikoj meri propuštaju ocenu u najmanje jednom od ta dva područja, ako ne i u oba. Ali ne i The Ascent. Cyberpunk estetika, napeto pucanje i igranje uloga – to su tri stuba na kojima je izgrađen The Ascent i trudi se da ojača te stubove u svemu što radi od vrha do dna. Ne dešava se često da igrate igru koja pokazuje tako temelјno razumevanje njenih vodećih principa i ovladavanje mehanikom koja je potrebna za njihovo jačanje, već The Ascent je, bez senke sumnje, jedna takva igra.

Igrate kao bezimeni korporativni radnik – skoro rob, u svemu osim u imenu. Dođavola, čak i po imenu – vi i mnogi drugi na ovom svetu se nazivaju zupcima, ili radnicima pod određenim nadzorom. The Ascent je postavlјen na planeti Veles, gde korporacije vladaju skloništem. Behemoth, visoke strukture poznate kao arkologije jedina su mesta na ovoj planeti na kojima je moguć svaki život, a svaka arkologija je u vlasništvu megakorporacije – i to vlasništvo se proteže na ogromne desetine stotina hilјada koji žive u tim arkologijama.

The Ascent je postavlјen unutar arkologije u vlasništvu korporacije poznate kao Ascent Group, a vi ste jedno od mnogih zubaca. Dok bogati žive u krilu luksuza na višim nivoima arkologije, hilјade i hilјade drugih, u koje ste i vi uklјučeni, osipaju se u svakodnevnom dirinčenju škrtavih, nižih slojeva, jednostavno pokušavajući da se snađu. Status quo se, međutim, radikalno menja, kada se Ascent Group neobjašnjivo i naglo uruši, jednostavno propadajući u trenh pod misterioznim okolnostima – što, naravno, znači da stotine hilјada arkoloških stanovnika koji se oslanjaju na infrastrukturu i resursi koje korporacija daje za život i opstanak bacaju se na potpunu petlјu. Dok se arkologija hvata da uspostavi red i suparničke korporacije navale da pokušaju da preuzmu kontrolu, na vama je da razotkrijete misterije propasti Ascent Group, a možda čak i zaradite onu vrstu slobode o kojoj većina lјudi ikada može samo da sanja.

Postavka cyberpunk-a, kada se pravilno izvede, može da bude divna stvar. Tako je živahan, tako jedinstven, tako tematski bogat, i The Ascent je živo svestan tog potencijala. Svet igre je velik i gust i raznolik i sjajno iskače bez obzira na to gde idete. Izvrsna neonska svetla, ulice i građevine od stakla i metala koje se sjaje i glatki od kiše, uličice zasute prlјavštinom i garežom, hologrami koji izbijaju iz terminala i ekrana iza svakog ugla, tela lјudi i vanzemalјaca obložena hromom i srebrom. apsolutno zakucavaju tu estetiku. Prelep, evocirajući umetnički stil čini okosnicu ovog izuzetno lepog cyberpunk sveta i potkreplјen je zapanjujućim tehničkim dostignućima. The Ascent nije suptilan sa njegovom lepotom – teško je biti suptilan kada se tako temelјito posvetite cyberpunk žanru – i što je sasvim prikladno, neprestano pokazuje njegov svet impresivnom vizuelnom vernošću.

Ali cyberpunk je, naravno, više nego samo neon, kiša i hrom. To nije samo estetika – to je i tematski izbor, a ovo je još jedno područje u kojem The Ascent prikazuje majstorstvo žanra. Svet The Ascent-a jedan je od najbogatijih, najzahtevnijih koje smo videli u nekoj igri u poslednje vreme, zahvalјujući ne samo bogatom, zanimlјivom znanju, već i stručnoj izgradnji sveta koja izrađuje jedinstveni, ali verodostojni svet prepun ličnosti i izrazit osećaj za mesto. Oseća se proživlјenim, sa sopstvenom istorijom, kulturom i društvenim poretkom. Ništa vam se nikada ne gurne u lice, i iako se sve izmišlјene imenice i slengovi i nomenklatura u početku mogu da osećaju pomalo zastrašujuće, što više igrate igru, to se više gubite u njoj.

The AscentSvet tako stručno izgrađen i bogato detalјno opisan kao ovaj, prepun je pripovedanja, ali ovo je jedno područje u kojem The Ascent pomalo posrće. Ili, dobro, možda je to malo nepravedno – ne posrće toliko koliko jednostavno ne naglašava naraciju i pripovedanje. Priča koju igra donosi pristojna je, ako ne i spektakularna, ali uglavnom je ispričana kroz audio razgovore i prečice, dok vam to takođe ne pomaže da igrate kao tihi protagonista. Naravno, nije retko da RPG baci igrače u svetsku gustinu sa znanjem i prošlošću, samo što je stvarna neposredna priča prilično jednostavna – The Ascent je jedna takva igra. Iznad svega, The Ascent želi da se uklјučite u njegovu duboku mehaniku i uzbudlјivu borbu, što znači da stvarna priča na kraju zauzima malo zadnjeg sedišta.

Dobro je, dakle, što su mehanike izvrsne. Najneposredniji i osnovni mehaničar igre je pucanje, što je savršen slučaj „jednostavnog, ali brilјantnog“. Kada je u pitanju borba, The Ascent je izometrijska pucačina sa dva džojstika i podstiče brzog tempa, adrenalinsko, trčanje i pucanje igranje. Možda ćete se ponekad zateći kako se skrivate iza objekata i cilјate visoko da pucate na neprijatelјe iza zaklona, ali za ogromnu većinu borbe u igri ćete trčati i pucati. Ostati u pokretu je imperativ zbog toga koliko su neprijatelјi agresivni i na sreću, The Ascent kontrole su poput sna.

Pored toga, oružje se oseća izvrsno za gađanje, dok se sa neprijatelјskom raznolikošću i mehanikom punjenja i izmicanja igra takođe osigurava da se borbeni susreti ne pretvore samo u bezumne galerije koje ne uklјučuju nikakvu strategiju ili ograničenje. The Ascent vas takođe stalno dovodi u raznovrsne i vrlo pametno osmišlјene susrete, svaki sa novim i jedinstvenim izazovima, od odličnih, izazovnih boss borbi do iscrplјujućih rukavica koje vam postavlјaju zadatak da krenete na ogromne rojeve neprijatelјa. Pravilno snalaženje u vašem okruženju, uspostavlјanje prave ravnoteže između odbrane i napada i pametno korišćenje oružja i sposobnosti koje su vam na raspolaganju uvek je klјučno, što znači da se borba The Ascent-a završava savršeno na granici između biti strateški i taktički i biti u pumpanju krvi – i bombastičnost.

The AscentAli borba, koliko god bila odlična, je samo meso na vrhu kostiju. Unutarnji kostur koji drži celu strukturu na okupu je mehanički gust i zadovolјavajući RPG. Raznolikost građe izuzetno je važna u akcionom RPG-u, a u The Ascent-u postoji puno načina da vaš lik ugradite u ono što želite. Unapređenje vam daje bodove veština za ulaganje u veštine, naravno, što podiže vaše primarne osnovne atribute, poput zdravlјa, agilnosti, energije i još mnogo toga, ali nekoliko drugih metoda prilagođavanja i pojačavanja vašeg lika takođe je složeno povrh svega toga.

Postoji impresivna raznolikost oružja za početak, sa nekoliko različitih vrsta oružja dostupnih u mnogim tipovima dostupnim u igri, uklјučujući puške, mitralјeze, precizne puške i više nadmoćnih oružja poput RPG-ova i oružja za probijanje. Oružje u ovim kategorijama takođe nudi značajne međusobne razlike, pa čak i ako želite da se držite, recimo, pušaka, i dalјe morate da izaberete da li želite onu koja puca obične metke ili onu koja puca energetske zrake, onu koja čini više oštećenja ili onu koji ima veći šaržer.

Povrh toga, svako oružje takođe može da se nadogradi komponentama koje pronađete istraživanjem sveta. Komponente se ne daju previše slobodno, što znači da morate dobro da razmislite u koje oružje želite da uložite. Zauzvrat, to znači da se oružje ne oseća za jednokratnu upotrebu onako kako biste očekivali u akcionom RPG-u, kao što je ovaj – ohrabrujete se da se držite oružja koje volite i nastavite da ulažete u njega, i uvek ste nagrađeni za ta ulaganja. Ako vam se zaista sviđa taj automat koji ste pronašli u ranim satima igre, možete da nastavite da ga pojačavate i koristite ga kao vaše primarno oružje satima i satima, a ne brinete se da ćete biti nedovolјno snažni. Takođe možete da opremite samo dva oružja odjednom, što znači da uvek morate da birate na osnovu vrste građe na kojoj radite.

The AscentZatim postoje sposobnosti koje se razlikuju od osnovnih stvari kao što su napadi iz blizine ili prizivanje mamca koji privlači agroa od neprijatelјa i nanosi malo vlastite štete do specijalizovanijih poteza poput markiranja neprijatelјa u dometu da eksplodiraju smrću ili se oštrim okruženjem i okretanjem oštrica poput žileta koje oštećuju svakoga ko vam se približi. Sve sposobnosti imaju hlađenje, a takođe troše energiju koja se vraća oštećivanjem i ubijanjem neprijatelјa. To zauzvrat znači da borba u The Ascentu postiže divnu sinergiju između gađanja oružjem i korišćenja sposobnosti. Na primer, ako imate dovolјno ušteđene energije pri naletu na ogromni talas neprijatelјa, možete da opremite vaš puškomitraljez koji ima dve stotine metaka u njegovom šaržeru i da koristite sposobnost koja vam omogućava da ispraznite ceo šaržer sa besprekornom tačnošću i štetom, omogućavajući vam da oslobodite preciznu i smrtonosnu salvu metaka.

Pored oružja i sposobnosti, dobijate i jedan slot taktičke opreme, koji može da bude nešto osnovno poput EMP-a ili fragmentarne granate, ili, kasnije u igri, nešto mnogo ubojitije i korisnije, poput kupole ili mehaničkog odela koje se bori na vašoj strani. U međuvremenu, vaš lik takođe možete da opremite dodacima i kibernetičkim pobolјšanjima koja pružaju pasivne prednosti, poput pobolјšanog zarastanja ili bržih ubrzanja za efikasnije izmicanje. Taktička oprema takođe ima njeno posebno brojilo, koje se takođe puni oštećivanjem ili ubijanjem neprijatelјa, što znači da se svi različiti elementi borbe The Ascent na kraju osećaju vrlo suštinski povezani jedni s drugima, podstičući vas da koristite čitav raspon vašeg arsenala u vašem naoružanju, sposobnostima i taktičkoj opremi. Ne samo da se oseća mehanički bogatim, gustim i zadovolјavajućim, već sprečava stvari da se ikada osećaju previše monotono.

Na papiru, ništa od ovoga možda ne zvuči kao jedinstveno, gotove ideje – ali one ni ne moraju to da budu. Ističu se po izvršenju, a ne po inventivnosti. Rade jednako dobro kao i oni jer su genijalno implementirani. The Ascent shvata da jednostavno pružanje igračima pregršt opcija u alatima kojima raspolažu nije dovolјno – te opcije takođe moraju da se bitno razlikuju jedna od druge i svaka ima njene jake prednosti i nedostatke. To je klasičan slučaj kvaliteta i kvantiteta i podstiče stvarnu, pravilnu raznolikost građe, nešto što je toliko važno u ovakvoj igri.

To je nešto što važi i za opremu. U tri različite kategorije – glava, trup i donji deo – The Ascent vam stalno nudi nove delove opreme, koji se ne samo često radikalno razlikuju jedni od drugih na vizuelnom nivou, već mogu da budu i jedinstveno korisni u posebnim situacijama. Na primer, boss koji je specijalizovan za oštećenja od požara može da vam stvara previše problema čak i ako delovi opreme koje ste opremili imaju dobru statistiku, ali idite u bitku sa drugačijom opremom koja povećava vašu vatrootpornost i na kraju ćete imati mnogo lakše vreme protiv njega. Nisu to samo brojevi na ekranu – oprema ima stvarni, opiplјivi uticaj. Znate, onako kako bi trebalo u odgovarajućoj RPG igri. Najbolјe od svega? Nema skaliranja nivoa. Idite na rano područje sa ublaženim karakterom ili na područje na visokom nivou sa nedovolјno snažnim, i u oba slučaja ćete odmah osetiti nedostatak energije. Jednostavan, ali efikasan način da se napredovanje oseti značajnim i vrednim ulaganja vremena, i onaj koji ni približno RPG ne koristi u današnje vreme.

Jedno područje u kojem The Ascent ipak nailazi na neke probleme je optimizacija. Nijedan problem na koji smo naišli nije bio nešto značajno, ali ne može ni da se potpuno previdi. Manja tehnička pitanja poput zvučnih propusta, iskakanja teksture i trenutnih zamrzavanja pojavlјuju se malo po malo, dok smo i mi imali nekoliko padova. Postoji i nekoliko nedostataka u kvalitetu života koji se zajedno zbrajaju. Na primer, brzo putovanje je prilično nezgodno. Svet The Ascent-a podelјen je na više nivoa, a iako možete brzo da putujete unutar određenog nivoa (osim ako se ne nalazite u zatvorenom), da biste putovali između nivoa, morate da koristite određene liftove. Dakle, ako želite brzo da pređete sa jednog mesta na jedan nivo na drugo mesto na drugom nivou, morate da sedite kroz najmanje dva ekrana za brzi putni teret koji su isprekidani putujući pešice do lifta koji će vas odvesti do različitog nivo arkologije. Osim toga, mapa u The Ascent ponekad je takođe teška za čitanje. U nekoliko navrata karta je tvrdila da nas je dovela do cilјane lokacije potrage, i tek nakon bescilјnog lutanja od oko nekoliko minuta, shvatili bi da se karta greškom pokvarila i dovela nas negde gde ne bi smeli da budemo.

U velikoj šemi stvari, to su prilično mali problemi. Igrati The The Ascent je apsolutna radost, bilo da probijate vaš put kroz mnoštvo neprijatelјa, ili se upuštate u njenu gustu i zadovolјavajuću mehaniku igranja uloga, ili lovite zadatke i sporedne zadatke u njegovom bogatom, veličanstvenom svetu, ili se gubite u njegovom duboko, zanosnom znanju. Nemoguće je ne pozdravito ovakvu igru, ali sva njena dostignuća postaju još impresivnija kada uzmete u obzir činjenicu da ih je napravio tim od samo desetak lјudi. The Ascent odlično razume šta čini cyberpunk postavku da funkcioniše, šta čini dobru igru uloga i šta dobar borbeni sistem treba da uradi. To je jedan od najupečatlјivijih akcionih RPG-ova koje ćete ikada igrati.

The Ascent was last modified: 5 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post The Ascent appeared first on ITNetwork.

Original Article