Nakon što smo testirali Redmi Note 5 telefone, stigao je red na Redmi 5 uređaje. Na testiranje smo dobili čak tri modela – Redmi 5A, Redmi 5 i Redmi 5 Plus. Da zabuna bude veća, praktično svi modeli dolaze u više hardverskih kombinacija i sa različitim cenama, a isto tako i sa dosta drugačijim hardverskim karakteristikama. Zapravo, vrlo malo toga ih spaja i da nemaju isto ime, veliko je pitanje zbog čega bismo ih uopšte ubrajali u zajedničku familiju.

No, upravo zbog toga smo rešili da detaljno istestiramo sve telefone kako bismo našim čitaocima i gledaocima potanko objasnili njihove karakteristike. Danas vam predstavljamo Xiaomi Redmi 5A, hardverski najslabiji telefon sa Quad Core procesorom, tradicionalnim 16:9 ekranom od 5 inča i mnogim sasvim pristojnim karakteristikama. Ovaj telefon je moguće kupiti u nekoliko varijanti, a mi smo na testu imali verziju sa 2 GB RAMa i 16 GB skladišnog prostora. Kako se pokazala?


Telefon na testu

Redmi 5A dolazi u lepo dizajniranoj kutiji kojom dominira narandžasta boja u kombinaciji sa belom. Na prednjem delu su oznake telefona, a pozadi su najvažnije karakteristike. Što se samog sadržaja tiče, Redmi 5A stiže sa standardnim paketom bez ikakvih suvišnih dodataka. To u praksi znači da se u kutiji nalaze USB kablić sa micro USB 2.0 konektorom, strujni ispravljač i iglica za SIM. Kao što možete da pretpostavite, nema govora o turbo punjaču. Jednostavno, u ovoj cenovnoj klasi, a govorimo o telefonu cene od oko 16-17 hiljada dinara, nema mesta za bogatije pakete. Nema slušalica, niti kejsa za nošenje.

 

Sam telefon je dostupan u dve varijante. Naime, model sa 2 GB RAMa i 16 GB prostora postoji u crno-sivoj kombinaciji (prednji deo crn, pozadi siv), a tu je i zlatni model (beo spreda, zlatnožut pozadi). Da li bismo pre išli na zlatni? Verovatno, više nam se dopada i deluje elegantnije. Naravno, sami ćete najbolje prosuditi koji vam dizajn  više imponuje.

 

U suštini, reč je o telefonu klasičnog dizajna, koji (nimalo iznenađujuće) dosta liči na ranije testirane Redmi Note modele. Ipak, u mnogo čemu se razlikuje od ostalih modela Redmi linije. Pre svega, ovo je telefon sa klasičnim odnosom stranica ekrana od 16:9, dok Redmi 5 i Redmi 5 Plus stižu sa 16:9 ekranima.

 

Telefon je izrađen od plastike i aluminijuma, ako je verovati specifikacijama, premda iskreno ne bismo smeli da tvrdimo da li su leđa zaista metalna ili se radi o tankoj plastici. Svejedno, dizajn takav da podseća na metal i uopšte posmatrano telefon je vrlo solidnog kvaliteta, ne samo u okviru svog cenovnog ranga.

Možda bismo eventualno zamerku uputili što okviri gornje površine nisu zaobljeni u 2.5D stilu, pa tu prilikom prelaska prstom mogu da se osete oštriji prelazi, ali to bi uistinu bila sitna zamerka. U suštinskom smislu, Redmi 5A deluje bolje od većine telefona iz njegove cenovne kategorije, iako nije ni najtanji (8.4 milimetara je debljina kućišta) niti naročito ekstravagantan. Odmeren i kvalitetan, rekli bismo.

 

Sam telefon prilično lepo leži u ruci, a dijagonala ekrana od 5 inča ga maltene svrstava u red manjih telefona. Zadnja strana ima delimična zaobljenja koja tome doprinose. Kamera je pozicionirana u gornjem desnom uglu zajedno sa blicem, a kako Redmi 5A nema skener otiska prsta, ne nalazimo ga na tradicionalnoj poziciji malo iznad centralnog dela zadnje strane. No, pri dnu poleđine zatičemo zvučnik.

 

Na donjoj ivici imamo micro USB konektor, dok na gornjoj zatičemo 3.5-milimetarski konektor za slušalice, kao i IR port o kome će više reči biti na narednim stranama. Desno su standardni tasteri za paljenje ekrana i podešavanje zvuka. Levo zatičemo par slotova. Naime, Redmi 5A je Dual SIM telefon. No, treba naglasiti da je jedan slot predviđen za SIM1 i microSD karticu, a drugi, odvojeni slot za SIM2. Drugim rečima, nema hibridnog slota, već se mogu koristiti i dve SIM kartice i memorijska kartica za proširenje skladišnog prostora. Odlična vest za mnoge, a to ovaj telefon automatski podiže na lestvici zanimljivih rešenja za sve kojima je potrebno istovremeno korišćenje dva broja, kao i za poslovne upotrebe.

 

Article source: https://www.benchmark.rs/artikal/test_xiaomi_redmi_5a_video-4542