TEST: Samsung Galaxy Z Flip5 – Flip koji nije flop

0
62
test:-samsung-galaxy-z-flip5-–-flip-koji-nije-flop

Već smo navikli na avgustovsko predstavljanje Samsungovih telefona na preklop, pa smo spremno dočekali petu generaciju. U tri reči, dobili smo veći spoljni ekran, mehanizam koji skroz sklapa telefon i SD8gen2 čipset. Očekivano je poboljšan softver, kako bi se iz datog hardvera izvukao maksimum.

Ok, i dalje ne viđamo mnogo „savitljivih“ telefona na ulici, u rukama korisnika, ali će se to uskoro promeniti. Barem mi verujemo u to. Sve je više proizvođača sa svojim rešenjima, pa je povećanje konkurencije izrodilo novi kvalitet. Na kraju najviše profitiraju krajnji korisnici – u vidu upotrebljivijih telefona.

Na prvi pogled, Flip5 & Flip4 se mnogo ne razlikuju. Pa ni Flip3, ako ćemo iskreno. Zapravo, Samsung jedva da je išta odstupio od svog prvog modela, kada vidimo veličinu i dimenzije. To je to. Izgleda da su pogodili iz prve? Valjalo bi da su makar malo odstupili, dali nam za nijansu kraći i širi telefon. Telefon kojem ćemo bez po muke palcem dohvatiti vrh ekrana i gde će veličina tastera biti dovoljno široka da ne pravimo greške u kucanju. Možda neki Flip Lite, ili tako nekako. Kad već pominjemo dimenzije, malo je debeljuškast i previše „kockast.“ Podnošljivo je udoban kad se drži u jednoj ruci, ali ako koristite obe, hoće da zasmetaju oštre ivice. Nije da žulja, niti da klizi, već je nekako oštar.

Flip5 se oštrim zvukom preklapa i stavlja u standby mod. Nova šarka omogućava potpuno savijanje od punih 180 stepeni, pa više nema zazora na sredini ekrana. Najzad ne izgleda kao radna verzija, već kao proizvod spreman za prodaju. To će mnoge koji su samo razmišljali o ovom telefonu nagnati da ga ozbiljnije uzmu u obzir, kao svoj sledeći telefon.

Ekran

Spoljni ekran je otkrovenje! Raširio se na veći deo gornjeg spoljnog dela telefona. Dve kamere i blic mu smetaju da zasija u punom sjaju. Nije se išlo koracima Motorole, da ekran okruži kamere, a ko zna šta nas čeka sledeće godine sa Flip6 – možda dobijemo kamere ispod ekrana.

Šalu na stranu, s ovim povećanjem raspoloživog prostora, povećala se funkcionalnost tog „malog“ ekrana. Nekoliko preinstaliranih vidžeta se mogu koristiti bez po muke: kalendar, vremenska prognoza, Samsung health, alarmi, i prečice ka SMS porukama, YT videu, Netflixu, What’s App-u i Gmapama. I na kraju vredi pohvaliti ekran sa notifikacijama. Sad se vidi mnogo više detalja, mada čitanje email poruka i dalje nije izvodljivo.

Naravno da je gledanje filmova smešno na spoljnom ekranu, kada već imate veliki od 6,7 inča. E sad, ako imamo u vodu da se otvaranjem telefona odmah otvara pokrenuta aplikacija, onda je taj tizer sasvim ok.

Glavni ekran je isti. Samo mu je novija zaštita (Victus2). Dodatna zaštita je fizička, vidu prstena oko ekrana. Uzdiže se tek malo iznad, ali dovoljno da se poveća sigurnost pri korišćenju, i/ili ako vam ispadne iz ruke. Ali ne testirajte ga bacanjem na pod, nije predviđen za tu rabotu.

Performanse i specifikacije

Samsungova odluka da ove godine u sve svoje high-end telefone instalira Snapdragon procesore ih čini primamljivijim u Evropi. Zbog šuškanja da ćemo se 2024. vratiti na Exinos (2400), modeli iz 2023. nam sjaje jačim sjajem. Flip5 bez problema obrađuje sve podatke. Nema igre koja mu je zahtevna.

Drugi kraj medalje je autonomija baterije. Flip vazda kuburi sa sustizanjem dva dana s jednim punjenjem. Zapravo, Flip5 traje dan i još malo. Ne može izgurati dan i po. Po slobodnoj proceni pisca ovih redova, na kraju ugovorne obaveze nećete sastaviti ceo dan s jednim punjenjem.

Još jedan problem s baterijom je što joj treba dosta da se napuni. Oko 90 minuta.

Kamere

Dve glavne kamere smetaju malom ekranu da se još više proširi. Ipak. Nadamo se da će Samsung za godinu-dve naći rešenje za manju površinu kamera, i da će ubaciti i treću. Sa dve imamo „normalnu“ i širokougaonu. Nedostaje bar jedna sa 2, 3 ili 5x zumom. Kvalitet instaliranih je u višem rangu, ali daleko od najboljih.

Traži se mirna ruka i strpljenje. Fotografijama ćete biti zadovoljni, ali ne i oduševljeni. Ipak je ovo telefon za ležerno korišćenje. Fotke se prave tu i tamo, bez obaveze da odu na izložbu ili da se štampaju u velikom formatu. Za društvene mreže i deljenje preko vibera biće više nego dobre. Prednja kamera hvata dosta detalja (za selfie kameru) i fotke su kvalitetne. Sve što treba, biće u kadru. Za ostale detalje, tu je AR Zone. Sa tom aplikacijom se možete igrati i fejkovati svoj izgled do mile volje. Čak postoji opcija da platite onu lepšu odeću, kako bi ukomponovali best look za javnost!

Možete pričati telefonom a da ga ne otvorite. Tada pričate preko spikerfona. Dobro smo čuli, i dobro su nas čuli sagovornici. U sličnoj postavci telefona možete slušati muziku. Na malom ekranu ćete imati sve potrebne informacije o izvođaču i pesmi, a i kontrola ostalih parametara je u uglovima ekrana. Za tako mali telefon, moramo priznati da ima dobre zvučnike. Mada, možda je ipak bolje da strimujete muziku na zvučnike u sobi, a da s telefona upravljate šta ćete slušati.

Da da, Flip je malim koracima dosta napredovao i sad već nemamo konkretan razlog što bi ga izbegavali pri sledećem izboru telefona. Mislite o tome!

Samsung Galaxy Flip5 secifikacije:

OS

Android 13; One UI 5,1,1

Čipset

Qualcomm SM8550-AC Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm)

Memorija

8/256 GB

Kamera

12 Mpx, 12 Mpx / 4K@60fps, 1080p@240fps; 10 Mpx / 4K@30fps

Ekran

Foldable Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1750 nits, 6,7“, 1080 x 2640 px, (426 dpi)

Spoljašnji

Super AMOLED, 3.4“, 720 x 748 px (Gorilla Glass Victus 2), 306 dpi

Povezivanje

WiFi 6e, BT 5.3, NFC, GPS, USB Type-C 3.2

Baterija

3700 mAh

Dimenzija

otvoren – 165.2 x 71.9 x 6.9 mm; sklopljen – 85.1 x 71.9 x 15. 1 mm 

Težina

187 g

Preklapa se do kraja, Veliki spoljni ekran, SD8gen2 čipset

Autonomija od dan i frtalj, Baterija se sporo puni, Vizuelno isti kao i pre, Mnogo je klizav

Cena: 147.999 RSD (za verziju sa 256 GB)

Read More