TEST: Samsung Galaxy Watch 5 i Watch 5 Pro – Za svakog po nešto

0
85
test:-samsung-galaxy-watch-5-i-watch-5-pro-–-za-svakog-po-nesto

Za vas smo testirali oba Samsung sata #5: Pro za istinske sportiste, a „običan“ za sve ostale. Stvarno je čudno kako je u dva zamaha Samsung objedinio sve zahteve tržišta, da ne kažemo sve želje muških korisnika. Retko koja devoja/žena danas nosi digitalni sat, a ako se odluči za neki, to bi u aktuelnoj ponudi verovatno bio Watch 5 od 40mm.

Ni Watch 5 ni Pro varijanta nemaju prepoznatljivi rotirajući prsten oko ekrana, ali imaju nešto drugo: brže punjenje, BioActive senzor (meri puls, ECG, krvni pritisak, SpO2, VO2, prati spavanje i stres, i računa BMI), čvršće materijale kućišta… No krenimo redom.

Prva stvar koja će vam upasti u oči je nedostatak strujnog adaptera. U pakovanju su (samo) sat i kabl s postoljem za bežično punjenje. I to ne bilo koji kabl. Na drugom kraju je type C priključak, za adaptere s istim takvim izlazom. Ako niste u poslednje dve godine kupili telefon (koji isto ne dolazi s adapterom), niste imali potrebe za tako nečim. Svi sretni vlasnici starih Samsung pametnih satova već imaju jedan bežični punjač s kojim su punili prošli sat. Nažalost, Watch 5 ne može da se puni preko njega. Postoji i opcija da se „ukačite“ na laptop. A da li imate prenosni računar sa type C priključkom? Većina vas ga nema. Ostaje samo jedna mogućnost – pravac u prodavnicu.

Kada zakružite krug, i napunite sat (puni se za oko sat vremena, u zavisnosti gde ste uštekali drugi kraj kabla i da li punite Pro koji ima veću bateriju – njemu treba dodatnih dvadesetak minuta), dobićete poruku na telefonu da je napunjen. Brzi start i susrećete se sa Android Wear OS 3.5, a preko njega je One UI Watch 4.5. Osnovno upravljanje jako liči na Tizen. Gore su „brze prečice“, desno poslednje informacije pristigle na sat (poruke, propušteni pozivi, mejlovi…), desno prečice ka izdvojenim aplikacijama, a dole sve aplikacije instalirane na sat. Ok, lista aplikacija malo asocija na watchOS, ako ko će to primetiti. Listom se može upravljati, odnosno vršiti preraspodela po ekranu.

Program za upravljanje aplikacijama i podešavanjima sa telefona je Galaxy Wearable. Isti kao i ranije. Novi brojčanici se mogu tamo naći. Malko smo razočarani raznolikošću ponude. Tizen je imao mnooogo veći izbor. Ok, u početku ni on nije imao, već se ponuda vremenom širila, ali ni Wear OS nije od juče. I mnogo više brojčanika/apliacija se plaća. Aplikacije se pretražuju, instaliraju i kupuju preko Google Play. Prilično je komplikovan šoping. Željeni programi se (uglavnom) instaliraju i na telefonu i na satu. Nekad samo na telefonu (?) i to nas je često ljutilo. Nekad je potrebno učiniti dodatni korak da bi se app instalirao i na satu, a ne samo na telefonu. Sve u svemu, često konfuzno. Priznajemo, ume biti korisno videti aplikaciju na velikom ekranu, ali nam se čini da je to promašena poenta, jer je bitno da app bude upravljiva na satu.

Narukvica je nova i kod 5 i Pro model; interesantna; udobna; opet drugačija. Na Wacth 5 liči na one sa jabuka sata. Verovatno je to i bila poenta. Lako se kopča oko zgloba, ne oseća se pri nošenju i ne zamara. Pro model ima kopču kao što je imaju skuplji analogni satovi. Jednom se podesi obim koji ogovara vašem zglobu i posle je sve pesma. Klik za kačenje, klik za skidanje. Primedba je što se sama otkačila čak dva puta kad smo nosili nešto u rukama, pa smo automatski žonglirali kako nam ne bi ispao sat – iako nema kako da ispadne.

Watch 5 je baš lagan, i pored toga što je u njega smeštena veća baterija, više memorije i brži čipset nego kod #4. Autonomija je oko dva dana. Na šta je otišla potrošnja? Možda na veći ekran ili njegovu veću rezoluciju. U njemu su i neki novi senzori, koji takođe traže energiju. Obrni, okreni, preko dva dana bez punjenja će biti jako izazovno. Možda će buduće ažuriranje doneti veću autonomiju. Okoreli korisnici znaju da to nije nemoguće, jer se ranije već dešavalo.

5 Pro ima veću bateriju i kod njega je vreme između dva punjenja povećano skoro dva puta. Konkretno na oko tri i po dana (skoro duplo), iako je baterija veća za pola. Primetili smo da oba sata imaju odlično upravljanje baterijom u Power saving modu. Pohvalno je da je ekran i dalje u boji i da su sve funkcije i dalje vidljive. Zapravo se smo isključuje WiFi veza, dok je BT i konekcija sa telefonom aktivna. Davno pre je u modu uštede baterije sat prelazio u crno-beli prikaz osnovnih informacija, a povezivanje s telefonom prekinuto.

Interesantna stvar je što se vodonepropustivost uključuje softverski. U brzim prečicama (padajući menu) ima kapljica čija aktivacija je pokreće. Kada izađete iz vode, isključite otpornost na vodu i aktivirate izbacivanje vode. Kad smo kod sportskih aktivnosti, BT konekcija s BT slušalicama je ekstremno laka i brza, a količina interne memorije sata je dovoljna za bilo koji trening. Osim možda za Ironman triatlon. Od bezbroj sportova koji su podržani nema triatlon, ali ima zasebno plivanje, vožnja bicikla i trčanje. Ima čak i balet, hula-hop, jahanje konja (?), vožnja kajaka, i naravno sve discipline u teretani. Jedini pravi dodatak Pro modela je što kod njega možete dodavati staže kojima ECG i merenje pritiska je moguće samo ako se uparite sa Samsung telefonom. Nažalost, i dalje važi pravilo da je pametan sat najpametniji ako je povezan na telefon istog proizvođača. To nije samo kod Samsunga, već i kod svih drugih proizvođača.

Watch 5 (Pro) jeste iste ili manje cene nego #4 i to je dobra vest. Ako naletite na sniženje, kupovina petice je vredna razmišljanja. Pisac ovih redova nije aktivni sportista, pa bi se pre odlučio za non Pro varijantu, iako autonomija od 3,5 dana privlači pažnju.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro SPEC:

OS: Android Wear OS 3.5, One UI Watch 4.5

Čipset: Exynos W920 Dual-Core 1.18GHz (5 nm)

Memorija: 1,5/16 GB

Ekran: Super AMOLED, 1.4”, 450 x 450 px, (321 ppi), Sapphire crystal

Povezivanje: WiFi n, BT 5.2, NFC, GPS

Baterija: 590 mAh, Qi bežično punjenje od 10W

Dimenzije: 45.4 x 45.4 x 10.5 mm 46,5 g

Ostalo: MIL-STD-810G, IP68

Kontakt: www.samsung.com

CENA: 52.999 RSD

Read More