TEST: Samsung Galaxy S23 – Za najmanje šuške najviše zabave

0
77
test:-samsung-galaxy-s23-–-za-najmanje-suske-najvise-zabave

O da, od Samsunga nam je stigla na test S serija, generacija 23, i ima šta da pokaže svojim vernim fanovima. Ove godine smo krenuli redom, od najmanjeg i najpraktičnijeg S23, pa ćemo redom dalje po veličini.

Redakciju nam je svojom svetlo krem bojom osvežio tamnu paletu ostalih, bezmalo svih, telefona u crnoj boji. Zvanično se vodi kao Cream, i kada ga stavimo ekranom na sto zaista liči na krem na torti. Doduše jako maloj torti, ali torti se u zube ne gleda. Mi smo gledali nešto drugo.

Osnovni model iz S23 porodice svojim budućim vlasnicima donosi mnogo sreće i radosti. Najbržima duplo više interne memorije, što može dobro doći u četvrtoj-petoj godini korišćenja, kada se po memoriji može zateći razno đubre, od programa koji su deinstalirani pa do fajlova koje ste sačuvani „za kasnije“ i nikad ih niste pogledali. Samsung je rešio da u osnovnom paketu od 128 GB memorije ugradi prošlogodišnju sporiju memoriju (UFS3.1), dok svim ostalima sleduje bezmalo duplo brža UFS4.0. Setimo se da je brzina memorije najbitnija u opštem poboljšanju brzine uređaja, stoga ne preporučujemo osnovnu verziju.

Baterija

Sledeća sreća, da je tako deklarišemo, je u povećanju baterije. Veća autonomija i duži razmak između punjenja veseli svakog. Mališa s ekranom dijagonale od 6,1 inča može razvući period od punjača do punjača na do dva dana. Sve preko toga je ekstremno slabo korišćenje telefona i ne opravdava kupovinu ovako sofisticiranog telefona. Mislite o tome!

Treću sreću čini Snapdragon 8 Gen 2 čipset by Qualcomm, specijalna verzija za Samsung. Grubo ga poredeći sa svim ostalim, ovaj je friziran na 5 odsto veću brzinu. Naravno da je brži i da troši manje energije od 8 Gen 1, no nas je više obradovali što „hladne glave“ obrađuje podatke. Potrudili smo se da ga opteretimo sa najzahtevnijim programima (ok, radi se o igrama) u višesatnom testu, no S23 je ostao hladan. Koliko je 8 Gen 2 brži mogu vam dočarati jedino sintetički testovi, mi to nismo primetili. 8 Gen 1 je bio dovoljno brz za sve potrebe mobilnog telefona kao takvog. Prateće specifikacije čipseta su možda i impresivnije: WiFi 7, Bluetooth 5,3, X70 5G modem, poboljšan AI, poboljšan zvuk…

Četvrta sreća se ogleda u stereo zvuku koji emituje S23. Glasovne mogućnosti su nadmašile naša očekivanja, i sam kvalitet zvuka je odličan. Bas je prisutan, kao i visoki tonovi. Ima jedan od najbogatijih i najdubljih izlaza na malim telefonima, koje smo do sada testirali. Uz dobru pesmu, mogao bi da pobedi na PZE takmičenju.

Ekran

Sreća #5 je ekran. Odličan je, kao i svi Samsung ekrani iz high-end klase telefona. Opet je Dynamic AMOLED 2X, isto kao i u S22, ali ima jedno značajno poboljšanje 35% veću osvetljenost (do 1750 nita), što bi trebalo dodatno da poboljša HDR iskustvo strimovanja. Rezolucija nije QHD već FDH+. Pikseli su dovoljno gusti da se ne vide tačke. Postoji podrška za dinamičku brzinu osvežavanja od 120 Hz, širok spektar boja i HDR10+. Zaštitom se bavi najnoviji Gorilla Glass Victus 2, objavljen na samom predstavljanju telefona. Sa zaštitom ekrana Samsung dominira na tržištu. Svi ostali kasne za jednu do dve generacije.

Kamere

Opšta sreća broj 6 su kamere. Jedna za selfie i tri za sve ostale situacije. Čisto po specifikaciji deluju da su iste k’o na S22. Procesor SD8G2 čini razliku. Dovoljno veliku da je obrada fotki na novom nivou. Bilo da je dan ili noć, fotke su čiste i jasne, sa realnim bojama. Kad ih vidite cele na ekranu, onda su savršene. Ako ih zumirate do maksimuma videćete da se radi o istom algoritmu obrade kao i poslednjih desetak godina i da su blago zrnaste fotografije. Ko ne želi da štampa u velikom formatu neće videti dotična zrna, i sve će biti super. Fotografije snimljene glavnom kamerom pri slabom osvetljenju su odlične. Prikazuju obilje detalja, lepu ekspoziciju, realističan prikaz boja, visok kontrast i dopadljiv dinamički opseg. Sve u svemu, čini se da je noćni režim brži nego na S22 za celu sekundu.

Video je takođe na odličnom nivou. 8K video je dobar samo za uslove dnevnog svetla: boje su realne, a balans belog je tačan, dinamički opseg je odličan, kontrast je u redu i nema šuma. S druge strane, detalji su prosečni. 4K snimak sa glavne kamere je izvanredan sa dopadljivim prikazom. Ima dosta detalja, oštrina je odlična, boje su ok, a dinamički opseg je i dalje odličan. Video nema šuma. Snimak pri slabom osvetljenju je takođe solidan. Ima dovoljno detalja, šum je podnošljiv, boje su realistične, a ekspozicija i dinamički opseg su u redu.

Na kraju, mada ćete to videti na početku, S23 stiže sa najnovijim Androidom 13, i korisničkim interfejsom OneUI 5.1. Sa verzijom 13, OS nema mnogo novih suštinskih funkcija, a većina njih je fokusirana na vizuelni aspekt izgleda, tzv. „Android Material Design“. A pošto oni nisu primenljivi na Samsungov sopstveni pogled na to kako bi Android trebalo da izgleda, to nam ostavlja poboljšanja u vezi sa privatnošću i obaveštenjima.

Postoji i nekoliko poboljšanja koje donosi One UI 5.1 – nove opcije vidžeta i pozadine, poboljšanu povezanost, multi-tasking i DeX iskustvo. Od svega po malo, pa na kraju dobijate više nego što ste očekivali. Samsung je poznat po tome da od njega „kradu fore“ svi ostali proizvođači telefona. Čak i veliki Google tu i tamo pozajmljuje najbolja rešenja za svoj sledeći OS.

Obrni-okreni, S23 nam je doneo više nego što smo se nadali. To može biti dobitna kombinacija za dobru prodaju, ali na kraju smo zbog situacije u Evropi i slabljenja evra (najniže vrednosti u poslednjih 20 godina) dobili veće cene u maloprodaji, čak i u evrima. Sa tim se morate pomiriti kao činjeničnim stanjem na kojeg ne možete da utičete.

Najmanji S telefon već sad pikira nagradu „najbolji mali telefon 2023“ i kao takvog ga možemo preporučiti svima željnih uređaja s kojim se upravlja jednom rukom. Osim vlasnicima S22 – njima nije potrebna zamena.

Samsung S23 slobodno možemo preporučiti i korisnicima koji ne menjaju telefone kao čarape. Tako je skockan da će svakog vlasnika mirno služiti barem četiri godine. Mi bi na ove četiri dodali još dve, ako vas baš retko hvata želja za novim „komunikatorom“. Na koliko godina vi menjate svoj telefon?

Samsung Galaxy S23 specifikacije:

OS

Android 13, One UI 5.1

Čipset

Qualcomm SM8550-AC Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm)

Memorija

8/256 GB

Kamera

50 Mpx, 10 Mpx, 12 Mpx / [email protected], [email protected]; 12 Mpx / [email protected]

Ekrani

Dynamic AMOLED 2X, 120Hz 6,1“, 1080 x 2340 px, (425 dpi)

Povezivanje

5G, WiFi 7, BT 5.3, NFC, GPS

Baterija

3900 mAh

Dimenzija

146.3 x 70.9 x 7.6 mm

Težina

168g

veliki korak napred u performansama, ravan ekran, dobri stereo zvučnici, trajanje baterije

bez strujnog adaptera, previše liči na iPhone

Cena: 124.999 RSD (za verziju sa 256 GB)

Read More