1. Motorola Moto Z2. Hardver i softver3. Moto Mods4. Utisci5. Kamera6. Zaključak


Test: Motorola Moto Z i Moto Mods

Poslednjih nekoliko godina, Motorola je bila zvanično odsutna sa našeg tržišta, a praktično i sa većeg dela tržišta Evrope. Ne samo da je šteta što je tako, zbog toga što svaki dodatni proizvođač pojačava konkurenciju i oplemenjuje izbor za kupca, nego i pošto su Motorola telefoni poznati po svom kvalitetu, i mnogi modeli ovog proizvođača kroz godine imali su prednosti kojima su se isticali spram konkurentskih.

Motorola Moto Z

Miroslav Nikolić

Srećom, prethodno opisana situacija se promenila – nakon akvizicije Motorole od strane Lenovo-a, distribuciona mreža američke kompanije proširila se i na sva tržišta gde je Lenovo prisutan, te samim tim i na naše. Uz to, modeli koji su trenutno u portfoliju Motorole, opet spadaju u one koji se dobrano izdvajaju u odnosu na konkurenciju.

Moto Z serija telefona, i pored kvaliteta na poljima poput izrade, upotrebljivanih materijala, sjajnog korisničkog iskustva i sličnih, izdvaja se od konkurencije prevashodno usled modularnosti koju nudi. Istina, prvi je pogled na pojam modularnosti ponudio LG svojim flegšip modelom G5 pre nekoliko meseci, ali stiče se utisak da je implementacija ove funkcionalnosti značajno primamljivije i jednostavnije izvedena u slučaju Moto Z serije. Samim tim, upotrebljivost ovih telefona podignuta je na viši nivo, što uz svakako izvrsne karakteristike nagoveštava da će povratak Motorole zapravo biti – na velika vrata.

 

Naravno, potrebno je da se poklopi mnogo toga, ali ako je suditi po početnim reakcijama i interesovanju koje je pobuđeno pojavom Moto Z telefona, deluje da je ovogodišnja već svakako sjajna ponuda flegšip modela dobila dostojnog takmaca. Imajući u vidu svu pomamu za ovim smartfonom, još od njegovog predstavljanja, bili smo vrlo nestrpljivi da se detaljnije poigramo sa njim. Nakon nekoliko dana, utisci su se slegli (mada postoji i razloga da verujemo da će ih biti još), pa se radujemo prilici da ih podelimo sa vama…


Raspakivanje i dizajn

Pakovanje Moto Z smartfona sadrži neke prilično interesantne dodatke, a mnogi će reći – i jedan nedostatak. Tu, konkretno, mislimo na izostanak slušalica; međutim, ko prati ponudu Motorole prethodnih godina, neće se preterano začuditi ovom potezu. Nekoliko poslednjih modela ove kompanije, čak i u flegšip klasi, dolazili su bez slušalica. Prosto, čelnici su procenili da svaki korisnik poseduje neke “svoje” slušalice i pre kupovine novog smartfona, i to najverovatnije višeg kvaliteta od onih koje bi došle u pakovanju. Stoga, i ovaj put nema izuzetka na tom polju, a za to, čini se, postoji i dodatni razlog – uskoro ćemo pomenuti i koji.


pakovanje2_s.jpg

Ipak, svašta se može naći u kutiji, pored telefona: tu su uputstva za korišćenje uređaja, iglica za otvaranje SIM-slota (koji je zapravo tzv. kombo-slot), TurboPower punjač (i to iz jednog dela – dakle, bez zasebnih adaptera za struju i USB-kabla), kao i dva vida zaštite za telefon. Naime, kako ovaj model modularnost ostvaruje kroz dodatke koji se prislanjaju na leđni deo telefona, bamper se sastoji od “samo” plastičnog okvira koji pokriva strane telefona, ne i leđa, ne bi li tako ostavio mogućnost korišćenja dodataka i kada je on na telefonu. S druge strane, jedan od tipova dodataka su i Style Mod-ovi, koji pored mogućnosti personalizacije uređaja u skladu sa željama korisnika, pružaju i određeni nivo zaštite smartfonu, pokrivajući mu zadnji deo, uz to pozitivno utičući i na ležanje u ruci, kao i na hvat prilikom upotrebe. U pakovanju sa crnim modelom (koji smo i imali na testu) dolazi i crni Style Mod. Po našem mišljenju, zaista pozitivno utiče na izgled telefona, a pritom u potpunosti izravnava liniju zadnje strane telefona, gde inače modul kamere znatno “viri” u odnosu na ostatak telefona.


moto_z_7_s.jpg

Dizajn samog Moto Z modela jedna je od tačaka koje će mu verovatno doneti najviše poena kod potencijalnih korisnika. Iako nema nekih krupnijih iskoraka u odnosu na neke standarde u dizajnu većine smartfona današnjice, Moto Z se ipak izdvaja svojom pojavom. Izražen modul kamere na poleđini, čelična leđna površina, konektori pri dnu zadnjeg dela, sitni četvorougaoni senzor otiska prsta ispod ekrana – sve su ovo detalji koji jasno deferenciraju Moto Z u moru vrlo sličnih uređaja, a pritom i nekako najavljuju njegovu posebnost. Prvo, čelik se u izradi ovog modela pojavljuje znatno više nego kod većine drugih flegšip uređaja, a i sam kvalitet izrade deluje besprekorno: sve je uklopljeno neverovatno precizno, i čini da telefon deluje ekstremno čvrsto i izdržljivo. Konektori, s druge strane, možda baš i ne ulepšavaju telefon kao celinu, ali nisu generalno neprijatni po izgled, a i kad se zna da im je uloga prilično posebna, njihovo prisustvo nekako ne smeta. Pored toga, donji bezel prednje strane prilično je velik, posebno imajući u vidu koliko je čitač otiska prsta na njemu mali, ali što smo više vremena koristili telefon, i ovaj deo telefona nekako nam se uklopio u pozitivnu sliku o dizajnu uređaja – naročito na to utiče činjenica da senzor ima i neke funkcije koje nismo često viđali na drugim telefonima, iako, recimo, nije ujedno i Home dugme.


moto_z_17_s.jpg

Kada pominjemo donji bezel i to da je mogao biti manji, logično je da se nadovežemo pričom o ergonomiji uređaja. Zahvaljujući prilično manjem gornjem bezelu, dužina telefona ostala je u skladu sa prosekom za 5.5” telefone, dok je zbog uskih bezela strana, širina od 75.3 mm više nego dobra, što u kombinaciji sa nestvarnih 5.2 mm debljine, dovodi do odlične sveukupne ergonomije. Moto Z je sa ovom debljinom najtanji flegšip među današnjim uređajima, s tim da ovo možda i nije uvek tako sjajno… Smartfon je praktično na ivici neprijatnog korišćenja, u smislu osećaja u ruci – toliko je tanak! Stoga, Style Mod koristili smo sve vreme trajanja testa, ne ostajući lišeni utiska “tananosti” telefona, jer čak i sa njim, Moto Z ne dospeva do 7 mm. Naravno, za smeštanje u džep, torbicu, prostor za odlaganje u kolima i slično – ovo svojstvo zaista je od pomoći.


moto_z_13_s.jpg

Iznad senzora otiska prsta nalazi se diskretni i lepo uklopljeni “moto” logo, dok prostor ispod ekrana krije i dva mikrofona za redukciju šuma, kao i dva jedva vidljiva senzora. Naime, već par godina Motorola uključivanjem dodatnih senzora u svoje uređaje (tzv. Sensor-Hub) omogućuje korišćenje određenog broja neuobičajenih opcija za kontrolu notifikacija, čak i kada je telefon isključenog ekrana, ali i za pojedine gestove, prečice i slično. O ovome ćemo više pričati u odeljku o softveru. Za sada, možemo primetiti da je zvučnik za razgovore ujedno i jedini, tj. sav zvuk koji telefon emituje, ide preko njega. Sa leve strane zatičemo prednju kameru telefona, dok je desno, uz senzore, i LED-blic, spreman da pomogne prednjoj kameri kada je to potrebno.


moto_z_8_s.jpg

Sa gornje i donje strane leđa telefona nalaze se dve staklene površine, prisutne tu verovatno radi poboljšanja prijema bežičnih signala. Donja se naslanja na predeo pominjanih magnetnih konektora, kojima telefona komunicira sa Moto Mod-ovima, a na njoj se nalazi i još jedan od mikrofona. Modul kamere, centralno postavljen, pri vrhu, kao što rekosmo prilično “štrči” u odnosu na ostatak uređaja, ali u ovom slučaju, a što se događa retko kod drugih modela – to ima i svoju ulogu! Naime, dodaci su, pored magnetne sile, dodatno fiksirani na svojoj poziciji usled modula kamere. Dualni LED-blic je u modul uključen u donjem kružnom odsečku, tako da između njega i samog senzora kamere bude mesta još i za logo Moto serije. Loša strana čelika koji prekriva veći deo leđa telefona leži u tome što je vrlo sklon skupljanju otisaka prstiju. Mi smo ovo izbegli upotrebom Style dodatka, ali ko želi da ne skriva ovaj premium materijal – biće suočen sa čestim brisanjem telefona o odevne predmete…


Sa leve strane uređaja metalni ram je “očišćen” od bilo kakvih konektora i dugmića, dok su desno dugmići za regulaciju zvuka, i to prilično visoko, a ispod njih i Power dugme, drugačije teksture u poređenju sa njima. Gore vidimo samo rupicu mikrofona i slot za ili dve SIM-kartice, ili po jednu SIM- i microSD-karticu, dok je dole samo type-C USB ulaz. Pa, pitate se, gde je tu 3.5mm ulaz za slušalice..? Ili je i Motorola (ups, hoćemo reći, Lenovo) krenula put Eplgrada..? Izgleda da jeste, pošto popularnog konektora za zvučne periferije zaista nema. Istina, uz telefon dolazi adapter za USB ulaz, koji omogućuje da se žičane slušalice ipak koriste i sa Moto Z telefonom, ali verujemo da će mnogi ovo rešenje smatrati nepraktičnim. Bilo kako bilo, ovaj trend (izostavljanja ulaza za slušalice) deluje da uzima maha, sve više renomiranih proizvođača mu se priklanja, pa je možda vreme da se na to navikavamo… Ako ništa, bar nam je nekako logičnija odluka o izostavljanju slušalica iz pakovanja, ako se zna da telefon i nema poseban “punokrvni” konektor za njih.


Na kraju priče o dizajnu i izgledu Moto Z-a, možda je najbolje primetiti da on strahovito privlači pažnju. Prosto, svojom, za jedan smartfon, neuobičajenom pojavom, čijoj posebnosti pomažu zanimljivi materijali (kako kućišta, tako i Style dodataka), Moto Z se izdvaja, i nekako nagoni one koji ga primete da se raspituju o njemu, zamole da ga uzmu u ruku, provrte kroz prste… Možda nije u pitanju najlepši telefon godine, pa ni kraćeg perioda, ali se svakako radi o intrigantnom uređaju, čiji sam izgled je dovoljan da pobudi interesovanje, i to ne samo smartfon-entuzijasta, nego i “obične raje”. Može se reći da je Lenovo na polju spoljašnosti, dakle, uspeo da ostvari zamisli.@Nikola1994
Hvala, dugo je trebalo, ali trudili smo se da bude svoebuhvatno, i objektivno.
@hsv.stoned
Video si i sam – to je nabrojano kao nedostatak. E sad, zaista su najavili da ce to progurati kroz pakete, po promo cenama, pa videcemo…
Moto Z + TapaTalk

Na kraju ovo jeste zanimljiv fon ali modularnost po ovim cenama ima samo malo vise smisla od nesrecnog G5

Bravo, svaka čast
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Test je napokon na Benchmark-u. Mislim da je najobuhvatniji od testova u poslednje vreme, i podugacak – ali da ce vredeti citanja.
Moto Z + TapaTalk

Dobro, moram priznati da me to odsustvo politicke korektnosti u naslovima i tekstovima veseli, jer mi se od pomenute pojave kenya… E sad, moguce je i da oni malo preteruju – ispada da je sve sranye…
Bas cu pratiti njihov rad malo blize u narednom periodu.
Moto Z + TapaTalk


Article source: http://www.benchmark.rs/artikal/test_motorola_moto_z_i_moto_mods-4267